вівторок, 24 липня 2012 р.

Освоюємо новітні технології (ІІгрупа)


Робота з комп'ютерами – це важлива складова життя у двадцять першому сторіччі. Від музики та фотографій до бібліотечної справи та спілкування – комп'ютери змінили спосіб роботи й життя людей. 

На навчаннях, нова група бібліотекарів з сільських бібліотек-філій с.Кос. Поляна, с. Коб.Поляна, смт. В.Бичків, пр. Березово, с. М.Бичків, ознайомились з основами роботи з комп'ютерами, отримали відомості про компоненти комп'ютера, операційної системи та способи використання миші й клавіатури, освоїли основні програми MS Office 2010.  
«Бібліотекарі бажають бути освіченими!"

вівторок, 17 липня 2012 р.

Конкурс малюнків ))

Як вже говорилося в попередній публікації....http://rakhivcrb.blogspot.com/2012/07/blog-post_10.html. ми розпочинаємо конкурс творчих робіт, відпочиваючих в Рахові, вихованців Добромильської спеціальної школи-інтернату (http://vidlunnia.ucu.edu.ua/hostels/dobromyl/).
За умовами конкурсу, робота, яка отримає найбільшу кількість балів в ході Інтернет-голосування, і стане переможцем конкурсу.
Тож просимо всіх наших Інтернет-друзів прийняти активну участь у визначенні переможця.


Ільницька Ірина. Ваза з квіткою

Ільницька Ірина. Калина

вівторок, 10 липня 2012 р.

Гості з Добромиля....:))

Сьогодні до нашої бібліотеки завітали гості з Добромиля (Львівська обл.), вихованці спеціальної школи - інтернату, які відпочивають у літньому таборі на базі ТОК "Тиса". Мушу відмітити, що це дуже - дуже особливі діти.

неділю, 8 липня 2012 р.

З історії міста Рахів....

Історія датує заснування міста Рахова 1447 роком, хоча тут знайдено скарб мідно-бронзових предметів пізньо-бронзової доби (кінець ІІ – початок І тисячоліть до нашої ери), що свідчить про людську діяльність на цьому місці більше 3 тис. років тому.Є декілька легенд і версій про походження його назви. Вони пов’язані з рухом опришків, які нібито   в цій місцевості відібране у багатіїв добро рахували та ділили його між бідняками. Інша версія:  купці на шляху з Трансільванії та Угорщини до Галичини спинялися тут і рахували свої прибутки. Можливо, назва походить від власного імені Рах або Рахо.

Першими поселенцями Рахова були селяни з Галичини та Закарпаття, що тікали в гори від гніту багатіїв. Населення займалося в основному скотарством, зокрема вівчарством, а також рибальством, мисливством, бджолярством та частково землеробством. Проживали в курних хатах-колибах, згодом будували хати-гражди.
З ІХ по ХІ століття територія майбутнього міста входила до складу Київської Русі, у ХІІ-ХІІІ віки – до Галицько-Волинського князівства, а з кінця ХІІІ століття Угорщина оволоділа гірськими районами Закарпаття, в тому числі і поселенням на місці Рахова. Поступово сюди стали прибувати угорські феодали, що приводило до посилення національного гноблення. У ХVІ столітті Рахів потрапляє в кріпосну залежність від Великобичківської казенної доменії, а з ХVІІ століття його приписують до Хустської казенної домінії. Жителі Рахова їм сплачували податки, поставляли деревину, м’ясо. Після поразки угорсько-чеської армії в битві з турками під Могачем у 1526 році Угорщина розпалася. Більша частина Закарпаття, в тому числі і Мараморський комітат, в який входив також Рахів, відійшла до Семиградського князівства, але згодом стало васалом  турецької імперії, а решта території опинилася під владою Австріїі. В кінці ХVІІ століття всією територією краю заволоділи Габсбурги.