середу, 25 грудня 2013 р.

Вони прославили свій край: ПЛАЧ ПО ВТРАЧЕНІЙ ВЕЛИЧІ, або ЧИ СЛІД ВЕЛИЧАТИ РАХІВ «ГУЦУЛЬСЬКИМ ПАРИЖЕМ»?

Василь КУХТА,
член Національної спілки письменників України та
Асоціації українських письменників, лауреат літературних премій
імені П. Тичини; імені Б. Нечерди; «Князь Роси» імені Т. Мельничука; імені Ф. Потушняка, «Лицар слова» (Румунія)


  Борсаючись в чіпкій і-нетівській павутинці, несподівано натрапив я на рефлексії молодої мандрівниці після відвідин мого рідного Рахова. Майже все сподобалось їй тут: високогірні вулички-осідки,  збудована ще за австрійської опінії римо-католицька церква св. Яна Непомука, пам’ятник Гуцулові в середмісті, стела Географічного центру Європи – «постійного, точного, вічного місця», встановленого вченими Віденської цісарсько-королівської академії Австро-Угорської імперії у 1887 році. І тільки «ідіотська самоназва «гуцульський Париж» (цитую дослівно) викликала   іронічну посмішку. Мовляв, чим би провінціали не тішилися… І справді, конкурувати зі славнозвісним Нотр-Дамом де Парі не «в формат» ні скромній (за європейськими мірками) святині місцевої угорської громади, ні, тим паче, «аляпуватому» (теж цитата!), зведеному на початку  1990-их  православному храму із золотими банями – результату голосних міжконфесійних суперечок. Тож чому все-таки, даруйте за нахабність,  «гуцульський Париж»?..

понеділок, 23 грудня 2013 р.

ВСЕБІЧНИЙ РОЗВИТОК ДИТИНСТВА – ГОЛОВНІ ПРІОРИТЕТИ РАЙДЕРЖАДМІНІСТАРЦІЇ

Голова державної адміністрації Дмитро Андріюк 18 грудня провів робочу нараду з питань роботи із дітьми з особливими потребами.  Участь у зустрічі взяли директор районного реабілітаційного центру Михайло Будніков, директор Рахівського РЦСССДМ Олена Вайнагій, голова Районного товариства Червоного Хреста України Марія Мартин та представники централізованої бібліотечної системи Рахівського району.

четвер, 19 грудня 2013 р.

Територія добра і милосердя: Групове заняття (грудень)

 Тема № І Розпізнавання кольорів
Заняття № 3.

Тема заняття:
Аплікація.  Розпізнавання кольорів
Мета:
-реабілітаційна: працювати над дальніми та ближніми цілями дітей;
-розвивальна: розвивати мовлення,  пам‘ять, рухи, уяву,  моторику рук, сенсорні відчуття;

Територія добра і милосердя: Нові горизонти


Право інвалідів на інтеграцію в суспільство — основний принцип міжнародних стандартів, а забезпе­чення дітям-інвалідам доступу до якісної освіти є основою інтеграції та пріоритетом соціальної політики демократичних країн.
Конвенція про права дитини наголошує, що спільна освіта дітей з обмеженнями розвитку є основою їхньої інтеграції та соціальної адаптації. Навчання та отри­мання досвіду є єдиною можливістю для такої дитини включитися в суспільне життя, набути впевненості, свободи мислення, максимально можливої самостій­ності. З такою метою 12 грудня 2013 року в Районній центральній бібліотеці відбулося засідання комісії Рахівського районного реабілітаційного центру інвалідів та дітей-інвалідів ( далі Центр), де обговорювалося питання щодо співпраці Центру та бібліотеки.

четвер, 12 грудня 2013 р.

ПЛАН ЗАХОДІВ Рахівської ЦБС по підготовці та відзначенню 75-річчя подій пов’язаних з проголошенням Карпатської України

1.     З метою належного вшанування пам’яті героїв Карпатської України провести у бібліотеках району тематичні заходи, організувати  виставки документів, фотоматеріалів та книжок, що висвітлюють   події, пов'язані з проголошенням Карпатської України,  державотворчу та політичну діяльність Героя України, президента Карпатської України Августина Волошина та його соратників
Протягом І кварталу 2014 р.
ЦРБ, філії

ПЛАН ЗАХОДІВ Рахівської ЦБС з відзначенням 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років

1.     З метою належного вшанування подвигу українського народу у боротьбі за свободу і незалежність Батьківщини організувати в бібліотеках району комплекс святкових заходів та урочистостей „Немеркнуче світло великого подвигу” по відзначенню 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років
Протягом 2014-2015 років
ЦРБ, ЦДБ, філії

ПЛАН ЗАХОДІВ Рахівської ЦБС по підготовці та відзначенню 200 – річчя від народження Т.Г.Шевченка

1.     Відповідно до Указу Президента від 11 квітня 2012 р. „Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка”, з метою відзначення 200-річчя від дня народження видатного поета, письменника та художника Т.Шевченка, організувати у бібліотеках системи комплекс заходів по підготовці та відзначенню цієї дати „Творчість, як доля”
Протягом 2013-2014 р. р.  
Бібліотеки Рахівської ЦБС

пʼятницю, 6 грудня 2013 р.