вівторок, 18 серпня 2015 р.

До історії Рахівщини з істориком Миколою Ткачем: Стоянці первісних людей на Рахівщині понад 100 тис. років

Микола Ткач - історик

У видавництві «Гражда», що в Ужгороді, в цьому році видрукувано книгу «Велика боротьба», презентація якої недавно відбулася у декількох населених пунктах нашого району. Її написав о. Степан Пап, який народився у с. Березове Хустського району і після страшних поневірянь у мадярських тюрмах протягом Другої світової війни, опинився в Чехословаччині. Працівники репарації йому відмовили у поверненні в Україну.
На с.32 названої праці, де йдеться про Рахів і Рахівщину, як кажуть, чорним по білому, написано таке: «У Білій Церкві відкрито стоянку часів раннього палеоліту (100-40 тис. років тому)». Мова тут піде, як читач напевно уже здогадався, про стоянку первісних людей раннього кам’яного віку на території нашого району.
І перш ніж щось написати про цю стоянку, нам з головою с. Біла Церква Юрієм Беріндє, істориком за фахом, довелося побувати на тому місці де вона було розташована. Разом з нами були два доктори історичних  наук із Прикарпатського НУ, які також підтвердили, що тут дійсно була стоянка давніх людей.

понеділок, 10 серпня 2015 р.

Збирай кришки на протези для воїнів

     Рахівська  центральна районна бібліотека  долучилася до Всеукраїнської програми зі збору пластикових пляшок та окремо кришок для протезування воїнів АТО, запровадженої Благодійним фондом «Овес»  м. Київ.  

Організатори повідомляють, що пластикова пляшка та кришка, вироблені з різних видів пластику, дробляться в гранули і використовуються як сировина або продаються. Виручені кошти спрямовуються на протез для конкретного бійця.  

"Акція водночас вирішує дві проблеми - екологічну та соціальну. Її вже підтримали Міністерство екології України, бізнес і багато волонтерів. Зважаючи на масштаби акції, фонд ОВЕС закликає не зупинятися і приєднуватися. Що більше добровольців, бізнесу, мас-медіа візьмуть участь у цій справі, то більшій кількості воїнів АТО вдасться повернутися до нормального життя", - йдеться у повідомленні волонтерів.