середу, 30 березня 2016 р.

Вони прославили свій край: Поет і публіцист ВАСИЛЬ КУХТА в медіапросторі (відео)

    

  Кожен з нас, читачів, по-різному відкриває «свого» письменника. Хтось – випадково придбавши книгу, хтось – зацікавившись  думкою про неї  з-під пера літературного критика.  Особисто для мене, тележурналіста з багатолітнім досвідом, багато важать публічні виступи авторів облюбованих  книг, особливо, якщо їх живе слово звучить з телевізійного  екрана чи в радіоефірі. Адже почути  «з перших вуст» творчі  таємниці й одкровення, заглибитись у стихію словотворення і цікаво, і повчально.  Сподіваюся, земляків Василя КУХТИ, ужгородського письменника, почесного громадянина міста Рахова, заслуженого гуцула України (звання, що присуджується Всеукраїнським об’єднанням «Гуцульщина»),   зацікавлять запропоновані мною записи  теле- і радіопередач за його безпосередньої участі.
Поет-новатор, творець інтелектуальної поезії  й  водночас  блискучий публіцист  В. Кухта   ділиться з глядачами телеканалу «Тиса-1» (програма «Ранок на Тисі»,  24 червня 2015р.) та слухачами Закарпатського радіо (програма «На Часі», 14 січня 2015р.думками про наболіле й пережите, розмірковує про роль майстра слова в сучасному  суперечливому світі,  розкодовує гуцульські містерії, зокрема походження  прадавніх традицій,  гірських топонімів чи, скажімо, метафори  «гуцульський Париж»… Проникливо, в  характерному  виконанні автора звучать  вірші, суголосні сучасній добі!


вівторок, 22 березня 2016 р.

Подорож у країну Поезії

«ПОЕЗІЯ – ЦЕ ЗАВЖДИ НЕПОВТОРНІСТЬ.
ЯКИЙСЬ БЕЗСМЕРТНИЙ ДОТИК ДО ДУШІ»
Л. Костенко.

   Відродження, розквіт живого відбувається навесні. Все оживає, потік весни пробуджує все навколо. Це викликає в нас захоплення і надзвичайні почуття, а романтичних і обдарованих людей стимулює до написання поетичних творів. Поезія - це той інструмент, завдяки якому можна розкрити глибини людської душі і зазирнути в саме сокровенне. Отож щороку з наближенням весни, стало доброю традицією відзначати День поезії.
  Всесвітній День поезії було проголошено делегатами 30-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у 1999 році. Перший Всесвітній день поезії було відзначено 21 березня 2000 року в Парижі. В Україні це свято відзначається на державному рівні щорічно з 2004 року.
   Щоб відзначити цей день, 21 березня в бібліотеці відбувся День інформації «Подорож у країну Поезії».

пʼятницю, 18 березня 2016 р.

Надходження у книжкові фонди бібліотек Рахівського району

    Значний внесок до надходження фондів належить подарованій літературі
від організацій, читачів та авторів. Протягом 2015 року до Рахівської ЦБС від благодійного фонду „Літопис УПА” ім. В.Макара надійшло 1160 примірників книг на суму 123120 грн. Документи на історичну тематику нараховують 150 назв.
    В подарунок від видавництва „Веселка” отримано 24 примірники літератури про творчість авторів на суму  503 грн.
    Офіцер Збройних сил України, письменник і поет  В. Тимчук під час презентації книги "Словодієм" подарував 27 примірників на суму 444 грн.
    Лауреат премії ім.Чорновола, заслужений журналіст України, головний        редактор журналу „Гражда” О.Масляник подарував 38 примірників книг на суму 220 грн.: журнали „Дзвін” і „Гражда”, книгу про нашого земляка – різбляра „Юрій Павлович”.
    Під час презентації книги С. Пап „Велика боротьба” подаровано 5 примірників книг на суму 210 грн. Наш земляк Ф.Федурця – майстер коренепластики подарував 30 примірників книги „Персональна виставка творів Федурці Валерія Івановича”.
   „Ясіня – жива легенда Карпат” 5 примірників книг по ціні 190 грн. Видання, що висвітлює минуле та сьогодення одного з найбільших Карпатських селищ, колишньої столиці Гуцульської республіки  - Ясіня, подарував для ЦБС селищний голова, очільник Закарпатської обласної організації „Гуцульська столиця” Е.Ф. Зелінський.

четвер, 10 березня 2016 р.

«Шевченківське слово у віках не старіє»


                                 Борітеся –поборете!
Вам бог помогає!
За вас правда, за вас слава,
І воля святая!

Такими пророчими словами Т. Г. Шевченка 10 березня розпочато вуличне читання під назвою «Шевченківське слово у віках не старіє» в міському парку біля пам’ятника Великого Кобзаря в день155-річниці з дня смерті українського поета. В заході взяли участь учні Рахівської ЗОШ І-ІІІ ст. №3 Ткачук Валентина, Попович Ганна, Ролюк Ангеліна, Шміло Яна, Морочило Оля, Шушман Марія, учасники клубу за інтересами «Поетичний розмай», який діє при  районній бібліотеці, разом з вчителем – філологом  Котелюк Надією Дмитрівною  та бібліотекарями ЦРБ.

понеділок, 7 березня 2016 р.

«Жінки бувають різними, як квіти весняні»

   
   Жінка – завжди пташка, зірка і квітка. Акторка й чаклунка. Інопланетянка та мадонна. Вона – кокетство й жертовність, любов і відчай, таємниця та всепрощення. У жінки є коханий. І діти. Наші діти… Взагалі, життя жінки в ХХI віці, в такий непростий час – це своєрідний подвиг. І кожну з нас можна назвати великою, адже тільки жінка може жити з таким щирим милосердям та почуттям обов’язку, з такою відповідальністю за інших! Вона чистить і прибирає свою маленьку планету щодня; вона – постійно у справах, проблемах і тривогах…

          «Жінки бувають різними, як квіти весняні» - так називалась зустріч клубу за інтересами «Співрозмовник», яка відбулася напередодні свята в приміщенні читальної зали Рахівської ЦРБ.

середу, 2 березня 2016 р.

Увага, на вас чекає нова книга!

Вашій увазі пропонуються нові книги, що надійшли до відділу обслуговування користувачів бібліотеки (абонемент). Якщо маєте бажання більш детально ознайомитись з новими надходженнями та взяти вподобану книгу для читання додому, будь ласка, завітайте до нашої бібліотеки!


Савченко, Н.В.
Сильне ім'я Надія [Текст] / Н.В. Савченко. – К.: Вид. орг. «Юстініан», 2015. – 328с.
Ця книга – один великий і живий лист до українців. Лист із російської в'язниці, яка вже понад рік тримає ту, що стала символом нескореної української нації. Українську Надію.
Так хто ж вона, Надія Савченко? Яка вона? Що з того, що ми знаємо про неї, правда, а що вже стало легендою? Вона відповість вам сама на сторінках цієї книжки. У притаманній їй емоційній манері, пригадуючи навіть дрібні, але важливі події зі свого життя, з яких і були сплетені її характер, вдача, незламність.
В тексті зберігаються особливості авторського письма.

Палинський, В.
Бібліотекар [Текст]: новели й оповідання / В. Палинський. – Львів: Апріорі, 2013. – 244с.
Нова книжка прози відомого українського письменника Віктора Палинського – це ще одна нагода для шанувальників вишуканої літератури отримати насолоду від читання, поринувши у світ невичерпної уяви та даровитого хисту.
Його герої екстравагантні та несподівані, а їхні світи – можливості магічних перевтілень. Містичних пошукувань.
Звернімося до «Бібліотекаря»!


Еко, У.
Номер нуль [Текст]: роман / Умберто Еко; пер. з італ. Ю.В. Григоренко; худож.-офрмлювач Л.П. Вировець. – Харків: Фоліо, 2015. – 191с. - (Карта світу).
Умберто Еко (нар. 1932р.) – відомий італійський письменник, вчений і філософ. Його перший роман «Ім'я рози», опублікований у 1980 році, одразу ж став супербестселером. У видавництві «Фоліо» вийшли друком книжки: «Ім'я рози», «Бавдоліно», «Таємниче полум'я цариці Лоани», «Празький цвинтар», «Маятник Фуко».
Після п'ятирічної перерви у січні 2015 року побачив світ новий роман Умберто Еко «Номер нуль» («Numero Zero»). Вікіпедія визначає його жанр як нуар. На відміну від попередніх творів письменника, події в ньому відбуваються у недалеку епоху – у Мілані 90-х років ХХ століття. Головний герой – редактор газети, створеної, щоб друкувати наклепницькі статті про бізнесменів і псувати їм репутацію. Однак, окрім теми продажної журналістики, Еко згадує і недавні політичні події в Італії – замах на Папу Римського, діяльність масонської ложі «Пропаганда №2», операцію «Гладіо», проведено НАТО, і невдалий державний переворот…

Запрошуємо на засідання клубу


Шановні учасники клубу за інтересами та всі бажаючі! 

Гостинно запрошуємо прийняти участь у святковому засіданні 

"Жінки бувають різними, як квіти весняні", 

під час якого відбудеться виставка-презентація вишивки та в"язання "Хрестиком узори, гладдю - кольори, то найкраще в світі, що не говори", яке відбудеться 7 березня о 14 год. к.ч. в приміщенні читальної зали Рахівської районної бібліотеки.