вівторок, 28 березня 2017 р.

Ноутбук для Рахівської ЦРБ від Консульства Угорщини

27 березня 2017 року до залу урочистостей Консульства Угорщини м. Берегово були запрошені члени Спілки Угорських бібліотекарів Берегівського, Виноградівського, Хустського, Тячівського та Рахівського районів (знаходяться у консульському окрузі Консульства м. Берегово). На цій зустрічі генеральний консул Саліпскі Ендре запевнив працівників бібліотек про підтримку закладів культури, які обслуговують компактно проживаюче угорськомовне населення та для покращення ефективності роботи передав вживані ноутбуки Dell Latitude D600.


  

четвер, 23 березня 2017 р.

Зерна поезії, сіяні чистим серцем


Відродження, розквіт усього живого відбувається навесні. Все оживає, потік весни пробуджує все навколо. Це викликає у нас захоплення і незвичайні почуття. А романтичних і обдарованих людей стимулює до написання поетичних творів.
  Саме 21 березня рішенням генеральної конференції ЮНЕСКО був призначений Всесвітній день поезії.  З цієї нагоди в актовій залі  Рахівської ЗОШ №1 І-ІІІ ст. проходив День інформації «Запрошуємо Вас у світ поетичний», організований бібліографом ЦРБ Яворенко М.В., ведуча запросила всіх присутніх помандрувати у прекрасний, зачарований світ поезії, розкрити  секрети творчого натхнення  до літератури, бажання сіяти красу серед інших, творити добро.
Поезія  не дає нашій душі зачерствіти. Прийнято говорити, що поезія – це загущеність думки й почуття…..  Іван Франко назвав поезію «кристалізацією» життя, Ліна Костенко пише: «Поезія - це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі»…
   Всесвітній день поезії відзначається і в Україні. У відривному «Українському народному календарі» він уперше з'явився 2004 року.
     Поезія надихає, звеличує, штовхає на подвиги… Вірші найвідоміших поетів світу окриляють закоханих романтиків, запалюють відчайдушних любителів пригод, спонукають до боротьби за свої права.

Відсвяткували Всесвітній день поезії

У читальній залі Рахівської районної бібліотеки відсвяткували Всесвітній день поезії, організувавши вечір

«Поезія – невичерпне джерело мудрості, чару і любові» .

Захід відкрила Запорожано Кароліна, яка розповіла історію про офіційне  прийняття Всесвітнього дня поезії, яке відзначається 21 березня з 2000 року. А в  Україні це свято відзначається на державному рівні щорічно з  2004 року. Ведучі Савляк Люба та Німчук Злата розповіли про те, як поезія відіграє одну з провідних ролей у духовному збагаченні людини.  Вона покликана хвилювати, давати насолоду, плекати високі почуття. І, мабуть, саме через поетичні рядки ми повинні вчитись бачити прекрасне у житті.  На вечорі поезії учасники заходу – Корадіні Ірина, Іванов Олександр, Запорожано Кароліна та Колачук Дмитро продекламували поетичні рядки, що містить у собі якусь незриму, непомітну і водночас велику силу, що народжується не на Землі, а десь у височині блакитного неба.



середу, 22 березня 2017 р.

Казки та легенди нашого краю

Усі ми вийшли із казки. Кожна людина. А загалом людство, наш світ виросли на міфах та легендах. На цих трьох китах буйної уяви і фантазії стоїть і сама історія народів. Минуле і нинішнє, реальність і вигадка, слово мовлене і писане переплітаються у чарівливе тло, на якому віками триває життя на землі. 
(http://osvita.ua/)


Пропонуємо Вашій увазі підбірку казок, легенд та переказів Закарпаття, які знаходяться у краєзнавчому книжковому фонді нашої бібліотеки. 
Щоб прочитати вподобані Вами книги, відвідайте бібліотеку!




Гаврош, О.
Легенди Срібної Русі / Олексанжр Гаврош; іл.. Олександри Гаркуші. – Ужгород: Видавництво Олександри Гаркуші, 2015. – 96с.: іл.
Змінилися покоління, змінився увесь світ, а високі мури середньовічних закарпатських замків і досі оберігають пам'ять про події, оповиті легендами і нерозгаданими таємницями. Письменник ніби став свідком далекої епохи, коли на тлі грізних часів люди так само любили і ненавиділи, зраджували і вмирали за свої переконання і свободу. Події, про які розповів автор, захоплюють гострим сюжетом, а напружена емоційна струна звучить до останньої сторінки книги.
Для широкого кола читачів.


Гаврош, О.
Дідо-Всевідо. Книга моторошних історій / Олександр Гаврош; худож. – оформлювач С. Фесенко. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2013. – 78с.
Не варто самому заходити далеко в гори, де жоден чередар отару не пасе, а ліси такі густі, що пройти ніхто не годен. Ану ж бо там щось трапиться і не виберешся з нього до настання темряви? А може, тільки так можна зустріти діда, що все відає. Він тобі не одну моторошну казку розкаже: і про мертвяків та упирів, і про чортів та босоркань, і про бісів-гультяїв та зарубаного вояка, і про яноша Кудлоша, Крікуса-Какуса та ще про багато чого. А може, й не казки це?.. Тож наберись, цімборику, духу і, коли не дуже боїшся, послухай-но…


 
Гнатюк, В.
Казки Закарпаття / В.М. Гнатюк; упоряд., підготовка текстів, вступ. стаття, приміт. та словник І.В. Хланти. – Ужгород: Карпати, 2001. – 382 с.
До книги ввійшли кращі зразки народних казок Закарпаття у записах видатного українського фольклориста Володимира Гнатюка, зроблених наприкінці минулого століття.








Легенди України. Частина перша. Карпати. – Львів: Апріорі, 2015. – 168 с.: іл.
Збірка найкращих і найколоритніших карпатських легенд та переказів. Згруповані у розділи: гори, ріки та озера, рослини, персоналії, замки, храми, кожен з яких починається історичною довідкою. Для широкого кола читачів.

понеділок, 20 березня 2017 р.

Новинки художньої літератури нашого краю

Шановні користувачі нашої бібліотеки. 
Пропонуємо Вам ознайомитись з новим надходженням художньої літератури письменників краю до краєзнавчого книжкового фонду бібліотеки. 
Щоб прочитати книжкові видання, запрошуємо Вас відвідати нашу бібліотеку!


Андрусів, В.
Вагон №13: роман / Вікторія Андрусів. – Ужгород: ТОВ «ІВА», 2015. – 328 с.
…Здавалось би, що тут особливого? Вихоплено кілька тижнів із життя пересічного провінційного містечка, розташованого на кордоні з Європою. Реальні люди, реальні події, словом, просто одна з історій…І навіть зачепивши злободенні проблеми сучасного суспільства – такі, як підліткові конфлікти, спровоковані відмінністю «у статусі», чи незахищеність певних верств населення, чудово розумієш: історія не вартувала б нічого, якби все не трапилося насправді наприкінці 2013-го…





Беркела, І.
Фіґлі з беребениці: Гуморески, словничок говірки закарпатських гуцулів / Іван Беркела. – Ужгород: КП «Ужгородська міська друкарня», 2015. – 108с. + 24 кольор.іл.
Герої гумористичних творів Івана Беркели – аборигени Карпат, сучасні гуцули, або їх близькі і далекі сусіди, які приїхали в незвіданий край з власними амбіціями і замірами. Що з цього стається, як перевиховують гори і чому на них неможливо дивитися звисока, де черпають гуцули свій невиправний оптимізм і хто формує їх дивовижний характер – на ці та безліч інших серйозних і не дуже запитань читач з перших сторінок «Фіґлів з бербениці» отримає веселу, дотепну, не без долі лукавства відповідь.
У книзі також вміщено словничок говірки закарпатських гуцулів. Для широкого читацького загалу.

пʼятницю, 10 березня 2017 р.

Дитяче читання – основа гармонійного розвитку та задоволення освітніх, комунікаційних, соціокультурних потреб особистості


7 березня в приміщені районної дитячої бібліотеки відбувся семінар бібліотечних працівників району на тему „Дитяче читання – основа гармонійного розвитку та задоволення освітніх, комунікаційних, соціокультурних потреб особистості”.
Відкрила семінар директор Рахівської центральної районної бібліотеки Галина Приймак. 
Завідувачка методико-бібліографічним відділом ЦРБ Єва Дідик підготувала доповідь «Дитяча бібліотека — соціокультурний інститут виховання і духовного розвитку особистості»
Фахівцями районної дитячої бібліотеки були надані консультації: 
        заступник директора по роботі з дітьми Марія Бронтерюк: «Роль бібліотекаря у вихованні інформаційної культури та любові до книги користувачів-дітей»
        Лазоряк Л.М. – бібліотекар ЦДБ: „Українська книга як фактор загальнолюдських цінностей у вихованні майбутніх громадян держави”

вівторок, 7 березня 2017 р.

Тарасова доля – то правда жива

                Реве та стогне Дніпр широкий
                             Сердитий вітер завива
                          Додолу верби гне високі
                             Горами хвилю підійма


Цими словами з поеми «Причина» ведучі Котлан М. І. та Яремчук Г.В. розпочали літературний вернісаж «Тарасова доля – то правда жива», на якому були присутні користувачі бібліотеки з ЗОШ №3, а також вчитель української мови та літератури Калинська Г.В. 
Наше урочисте дійство ми присвятили генію українського народу, великому патріоту України. Адже доля Тараса і доля України – невіддільні. Шевченко жив Україною, за неї страждав, для неї гартував свою волю, для її пробудження і визволення писав своє неопалиме безсмертне слово.
Під час заходу присутні почули багато цікавого з нелегкої  життєвої долі  Кобзаря і про його творчий шлях. Продекламували поезію геніального поета учасники – Котлан А.В., Шутко М. М., Калинська Г. В. Переглянувши відео - ролик «Тарасова любов» всі знову могли переконатися,  що немає у світовій літературі іншого поета, який би так ніжно, з любов’ю оспівував у своїй творчості жінку. Адже Шевченко бачив у жінці духовну красу, обожнював материнство, уславлював вірність і щирість, не прощав аморальності і жорстокості.