середу, 29 червня 2011 р.

 

 

Найвідоміші бібліотеки світу









Найвідоміші бібліотеки світу


Дана стаття розповідає про найбільш відомі бібліотеки, розташовані в різних містах світу. Всього ми розповімо про чотири бібліотеки, які стали відомими і впізнанними завдяки або кількості книг, що зберігалися, або завдяки розміру, або висоті, або всім цим чинникам разом. Почнемо з Суспільної Біліотеки Стокгольма.


Суспільна Бібліотека Стокгольма побудована шведським архітектором Гуннаром Асплундом. Роботи над зведенням будівлі почалися в 1924 році, і все було готово вже через чотири роки, до 1928 року. Це одна з найбільш відомих будівель Стокгольму, і без жодного сумніву, найважливіша робота Асплунда. Варто відзначити, що це була перша шведська бібліотека, яка почала допускати всіх охочих до своїх книгосховищ.


Найвідоміші бібліотеки світу


Гуннару Асплунду допомагало декілька молодих архітекторів, і в результаті цього будівля, що вийшла, вражає своєю завершеністю. Не дивлячись на те, що бібліотека збудована за класичними канонами, в ній є щось привабливе, що пом'якшує загальну строгість будівлі. До речі, праве крило бібліотеки було побудоване тільки в 1932, завершивши процес будівництва. Будівля бібліотеки має квадратну форму.


Центральна Бібліотека Брістоля


Найвідоміші бібліотеки світу


Дана бібліотека знаходиться в історичній будівлі на південному краю College Green, Брістоль, Англія. Бібліотека була відкрита в 1906 році згідно заповіту Вінсента Стаки Ліна - він залишив близько 50 тисяч фунтів стерлінгів для реконструкції будівлі під потреби бібліотеки. При пошуку компаній, які могли б взятися за реконструкцію, була вибрана компанія Персі Адамса, який зміг провести всі необхідні роботи всього за 30 тисяч фунтів стерлінгів.


Королівська Бібліотека Копенгагена


Найвідоміші бібліотеки світу


Ця бібліотека є національною бібліотекою Данії і є найбільшою бібліотекою Скандинавії.
У сховищах цієї бібліотеки міститься величезна кількість історично цінних видань: тут є всі екземпляри книг, що друкувалися в Данії починаючи з 17 століття. Тут є навіть перша книга, яка була віддрукована в Данії в далекому 1482 році.

Ця бібліотека заснована в 1648 році королем Данії Фредеріком III, який вирішив зібрати гідну колекцію європейських книг. Для суспільного користування ця бібліотека була відкрита вже в 1793 році. У 1989 році вона перетворилася на престижну Університетську Бібліотеку і в 2005 році стала Національною Науковою Бібліотекою Данії. Зараз її офіційна назва - Королівська бібліотека.


Бібліотека Пекхема


Найвідоміші бібліотеки світу


Пекхемська бібліотека була відкрита для громадськості 8 березня 2000 року, відразу після завершення всіх будівельних робіт. Проект будівлі був наданий компанією Alsop & Stormer, які потім отримали нагороду за даний проект. Бібліотека відома тим, що будівля побудована із застосуванням максимальної кількості нових технологій і матеріалів. До речі, дана бібліотека є однією з найбільш відвідуваних бібліотек у світі. Зараз тут міститься близько 317 тисяч різних книг.






Зпіонерино звідсіля : http://cikavo.com )))))))))))

Немає коментарів: