четвер, 22 червня 2017 р.

Виставка-пам`ять „Як довго ця війна тривала”

22 ЧЕРВНЯ – ДЕНЬ СКОРБОТИ І ВШАНУВАННЯ ПАМ`ЯТІ ЖЕРТВ ВІЙНИ В УКРАЇНІ

Війна між нацистською Німеччиною та Радянським Союзом, що розпочалася 22 червня 1941 року, стала найтрагічнішим та найкривавішим етапом Другої світової війни, призвела до колосальних людських і матеріальних втрат. Найкривавіша в історії світу війна принесла українцям незліченні жертви і страждання, масовий терор, смерть та руйнування. Гірка доля не оминула жодну українську родину, війна забрала життя кожного п’ятого українця.
Наш священний обов’язок – навіки зберегти пам'ять про тих, хто відстояв перемогу в цій жахливій війні, тих, хто став жертвою смертельних жорен нацизму. Життєписи цих людей – уроки істинної мужності та патріотизму для сучасників.

З нагоди відзначення Дня скорботи і вшанування пам`яті жертв війни в Україні читальній залі бібліотеки  діє виставка-пам`ять „Як довго ця війна тривала”.





«Україна в роки Другої світової війни: 
спроба нового концептуального погляду»
Патриляк Іван, Боровик Микола


Про книгу:           У книзі розглянуто найбільш суперечливі сторінки історії України періоду Другої світової війни. Велику увагу приділено висвітленню “української проблеми” напередодні і на початку світової війни, долі українських земель у 1939–1940 рр., участі українців у фінській кампанії, бойовим діям і причинам поразки Червоної армії в битві за Україну в 1941 р., окупаційному режиму нацистів та їхніх союзників в Україні, українському визвольному рухові, діяльності радянського підпілля і партизанів, взаєминам більшовицької влади і українського суспільства в роки війни.
Призначена для широкого кола читачів, може бути корисною для студентів, викладачів, учителів та всіх, хто цікавиться історією України періоду Другої світової війни.
Видавництво: ПП Лисенко М.М., 2010.



«Україна в Другій світовій війні: погляд з ХХ ст. Книга І»

Ред. кол.: В. А. Смолій (голова колегії), Г. В. Боряк, Ю. А. Левенець, В. М. Литвин, О. Є. Лисенко (відп. ред.), О. С. Онищенко, О. П. Реєнт, П. Т. Тронько

Про книгу: У виданні висвітлюється широке коло питань одного з найбільш драматичних періодів історії України — періоду Другої світової та Великої Вітчизняної воєн. На основі критичного аналізу вже опублікованих матеріалів і нових масивів джерел, більшість з яких вперше вводиться до наукового обігу, подається сучасне бачення мобілізаційних і режимних заходів радянського керівництва, стратегічних і фронтових операцій на території України, політики німецької окупаційної влади, повсякденного життя цивільного населення в умовах нацистського режиму, боротьби партизанів та підпільників у тилу нацистських окупантів, діяльності самостійницьких інституцій, становища військовополонених, суспільно-політичних та соціокультурних процесів воєнної доби, стану радянської економіки в роки війни та у відбудовний період, з'ясовуються також долі жертв нацистських переслідувань, демографічні втрати українського народу в роки війни. Видання розраховане на всіх, хто цікавиться минулим України.
Видавництво: Наукова думка,  2010.


«Україна в Другій світовій війні: погляд з ХХ ст. Книга ІІ»

Ред. кол.: В. А. Смолій (голова колегії), Г. В. Боряк, Ю. А. Левенець, В. М. Литвин, О. Є. Лисенко (відп. ред.), О. С. Онищенко, О. П. Реєнт, П. Т. Тронько.

Про книгу: У виданні висвітлюється широке коло питань одного з найбільш драматичних періодів історії України — періоду Другої світової та Великої Вітчизняної воєн.
На основі критичного аналізу вже опублікованих матеріалів і нових масивів джерел, більшість з яких вперше вводиться до наукового обігу, подається сучасне бачення мобілізаційних і режимних заходів радянського керівництва, стратегічних і фронтових операцій на території України, політики німецької окупаційної влади, повсякденного життя цивільного населення в умовах нацистського режиму, боротьби партизанів та підпільників у тилу нацистських окупантів, діяльності самостійницьких інституцій, становища військовополонених, суспільно-політичних та соціокультурних процесів воєнної доби, стану радянської економіки в роки війни та у відбудовний період, з'ясовуються також долі жертв нацистських переслідувань, демографічні втрати українського народу в роки війни.
Видання розраховане на всіх, хто цікавиться минулим України.
Видавництво: Наукова думка,  2011.


«Україна і український народ у Другій світовій війні: 
Дискусії. Випуск 2»
Л. Герасименко, Р. Пилявець

Про книгу: Український інститут національної пам’яті  підводить підсумки обговорень подій Другої світової війни. У другому збірнику подано запис дискусій щодо участі України й українського народу в Другій світовій війні з червня 1941 до 1944 року, проведених на засіданнях трьох «круглих столів» (3 квітня, 6 травня і 5 червня 2009 року) з ініціативи Українського інституту національної пам’яті. Учасники дискусій – відомі історики з різних наукових середовищ – розкривають найактуальніші питання участі українського народу в Другій світовій війні.
Видавництво: Вид-во ім. О. Теліги, 2009.










«Україна і український народ у Другій світовій війні: 
Дискусії. Випуск 3»
                                          Л. Герасименко, Р. Пилявець


Про книгу:









Видавництво: Вид-во ім. О. Теліги, 2009.









«Україна і український народ у Другій світовій війні: 
Дискусії. Випуск 4»
                                          Л. Герасименко, Р. Пилявець


Про книгу:











Видавництво: Вид-во ім. О. Теліги, 2010.






«Незабутнє (1941 - 1943)»
Олександр Довженко


Про книгу: До збірника ввійшли відомі оповідання Олександра Довженка періоду Другої світової війни, які звеличують мужність та героїзм людей у боротьбі з фашизмом.
Видавництво: Дніпро, 1980.













«Фронт під крилом»
Степанюк Ю.П., Списаренко Б.Д.

Про книгу: Ця книга – розповідь про бойовий шлях одного з її авторів, штурмана – льотчика Юхима Петровича Степанюка, від чийого імені вона й ведеться.
На його рахунку понад п’ятсот бойових вильотів! Це -  і розвідка, і повітряні бої, й бомбардування ворожих позицій.
Йому довелося відходити через Київ і захищати підступи до ньго, вести бої в обороні Москви, воювати в Дем'янському «котлі», брати участь у Орловсько-Курській, Корсунь – Шевченківській, Яссько-Кишинівській операціях, звільняти Румунію, Угорщину, Чехословаччину, Австрію. Здобути перемогу й повернутися на рідну землю.
Видавництво: Генеза, 1995.



«Вітер воєнних років»
Літ запис З.А. Старовойтової

Про книгу: Бойовий шлях Героя Радянського Союзу генерал-полковника Гліба Володимировича Бакланова до Берліна, Ельби, Праги проліг через Оршу, Смоленськ, Підмосков’я, Сталінград, Курськ… Війну він розпочав начальником штабу стрілецького полку, а закінчив командиром 34-го гвардійського стрілецького корпусу, 25 квітня 1945 року частини цього корпусу першими зустрілись на Ельбі з американськими військами.
Яскраво і дохідливо розповідає Г.В. Бакланов у книзі, написаній в останні роки життя, про героїзм і високу бойову майстерність однополчан, з великим інтересом читаються сторінки, присвячені видатним воєначальникам І.С. Конєву, О.С. Жадову, П.І. Батову.








Немає коментарів: