середу, 22 листопада 2017 р.

Невмирущі події народного майдану

Ми - українці - свідомий і відповідальний народ, здатний відстоювати свій вибір. Ми подали історичний приклад того, як солідарність, братерство і взаємоповага між сотнями тисяч людей згуртовує їх довкола спільної мети. Український народ відчув потребу в єднанні, повірив у своє майбутнє і довів, що у нації, яка вийшла на Майдан і заявила, шо спроможна на захист своєї свободи, є велике серце і високий дух.
         Президент Петро Порошенко підписав указ про відзначення щорічно 21 листопада Дня Гідності та Свободи. Цього дня в кожному місті нашої України проходять молебні за тими, хто віддав  й продовжує віддавати своє життя за Україну, за її майбутнє.

           Саме 21 листопада в Центральній районній бібліотеці зібралися члени клубу за інтересами «Співрозмовник» та користувачі бібліотеки,  щоб згадати ті події Революції Гідності, яка визначає політичні та суспільні зміни в Україні з 21 листопада 2013 до лютого 2014 року, викликані відходом політичного керівництва країни від законодавчо закріпленого курсу на Європейську інтеграцію та подальшою протидією цьому курсу.  З нагоди  четвертої  річниця тих фатальних, найдраматичніших подій новітньої історії України, що сколихнули всю країну, відбувся день пам’яті «Невмирущі події народного майдану». Зі сльозами на очах присутні  слухали ведучих, переглядали відеоролики «Побоїще», «Небесна сотня», «Нігоян декламує вірш Шевченка «Кавказ», «Розстріл майдану», «Геро не вмирають», слухали вірші «Небесна сотня», «Двоє на майдані», «Мамо, не плач». «Лист до матері» та ін. 


  Серед героїв Небесної Сотні – наш земляк Петро Гаджа, якого ми оплакували, ховали цілим містом. Не з примусу, а за велінням душі і серця він пройшов через пекло палаючих шин, крижану  купіль водометів.
Біля книжкової виставки «Небесна сотня! Герої не вмирають»,під звуки мелодії пісні «Пливе кача…» у жалобі всі схилили голови, запалили свічку пам’яті й вшанувати загиблих Героїв Небесної сотні та наших земляків, які загинули в зоні АТО, хвилиною мовчання. Вони  поклали свої голови за наше майбутнє - це Олексій Калинюк, Василь Мартинюк, Михайло Марфич, Федір Липчак та ін. Захисник Майдану – Петро Гаджа.
 Революція відбулася не лише в політичному житті країни, вона відбулась у нас самих, у нашій свідомості. За словами Президента Петра Порошенка «Україна – це територія гідності і свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції – наш Майдан 2004 року, який був святом свободи, і революція 2013 року, Революція гідності. Це був надзвичайно важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи».

Народ мій є,
Народ мій завжди буде,
Ніхто не переможе мій народ

 Хай пам’ять всіх невинно убитих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.
Кожного дня, щогодини Україна, завдячуючи смілим хлопцям, нашим захисникам, патріотам, серед яких і наші славні земляки, виборює право бути суверенною, єдиною державою. Тож молімося за них, аби живими  і здоровими повернулися додому.


Бібліограф ЦРБ 
Яворенко М.В.

Немає коментарів: