вівторок, 2 липня 2019 р.

Організація роботи клубів за інтересами та гуртків у бібліотеках



Культура народу – це той великий скарб, національне надбання, що передається від покоління до покоління, примножується, збагачується. Тому значення бібліотеки як осередку культури, центру спілкування та інформації стає дедалі важливішим. Адже бібліотека – місце, де завжди можна зустріти однодумців, поспілкуватися з цікавими людьми, поділитися своїми думками та враженнями і гарно відпочити. 
Нового забарвлення, інноваційного характеру набуває останнім часом робота клубів за інтересами та гуртків. Назва, тематика, спрямованість, категорії читачів найрізноманітніші, але ту користь, яку вони несуть, переоцінити важко. На засіданнях об'єднання не тільки обговорюють твори місцевих поетів, а й виховують любов до рідного слова, почуття краси української мови, збагачують духовний світ і сприяють розвитку гармонійної особистості.
Сьогодні в бібліотеках Рахівського району налічується 42 клуби за інтересами та гуртки. Форми роботи переважно традиційно-бібліотечні, але члени ради клубів намагаються вносити в їх діяльність елементи інноваційного характеру. 
Кожне засідання клубу проходить цікаво, своєрідно, у формі брейнг-рингів, зустрічей з відповідними фахівцями та цікавими людьми.

Клуб надає психологічну підтримку, допомагає краще зрозуміти себе і тих, хто тебе оточує. 
У чудовий літній день в читальній залі центральної районної бібліотеки, з бібліотекарями філій пройшов навчальний семінар-практикум на тему «Організація роботи клубів за інтересами та гуртків у бібліотеках».
Основні завдання заходу полягали у формуванні знань та вмінь методики організації та в подальшому ведення клубів за інтересами та гуртків для дітей. 
Відкрила семінар директор ЦБС Галина Приймак.
Завідувачка методико-бібліографічним відділом Єва Дідик підготувала мультимедійну презентацію, запропонувала присутнім методичні рекомендації з даного питання та зробила аналіз роботи клубів за інтересами та гуртків, які працюють в філіях ЦБС.  

Фахівці центральної районної бібліотеки та районної бібліотеки для дітей підготували пізнавальні та корисні презентації про роботу клубів, якими вони керують: для дорослих – „Співрозмовник” (керівник Ганна Зварич), для юнацтва – „Діалог” (керівник Оксана Федірцан) та для діточок – „Світлячок” (керівник Галина Ворохта). 
Завідувачка філією с. Ч.Тиса Галина Цуперяк поділилась з присутніми досвідом роботи клубу за інтересами в сільській філії та розповіла про нюанси роботи клубу прикладного характеру „Руками створена краса”.   

Виступи супроводжувалися слайдовими презентаціями. 
Колеги із захватом спілкувалися, розказували про заходи, які були проведені в клубах та гуртках та заслуговують на увагу всіх присутніх. 

Серед бібліотекарів було проведено анкетування, яке дозволило проаналізувати ефективність попередніх заходів „Що я запровадив у свою роботу з досвіду попередніх заходів з підвищення кваліфікації”.
На завершення семінару-практикуму бібліотечні працівники ознайомились з новими креативними та сучасними формами роботи в клубах за інтересами та зробили цікаві тематичні вправи, які вдосконалили їх навички роботи в клубах.
Досвід створення в бібліотеках таких клубів за інтересами свідчить про те, що вони позитивно впливають на діяльність бібліотек, відкривають перед ними нові можливості для поглиблення роботи з окремими категоріями користувачів. Створення атмосфери живого спілкування робить клуби справжніми осередками виявлення творчих здібностей читачів.
Учасники навчального семінару залишилися задоволеними отриманою інформацією та спілкуванням і в котрий раз зрозуміли, що потрібно змінюватись і бути сучасними, бо ж професія бібліотекаря сьогодні дуже цікава, нелегка і несе масу нової інформації.











Немає коментарів: