вівторок, 23 січня 2024 р.

Соборних дзвонів гучний гомін

Карта України, 1919 рік



















Упродовж століть землі України були розрізнені, належали до різних держав: Російської імперії, Польщі, Австро-Угорщини. Тож споконвічною мрією українців було об'єднання частин України в межах однієї держави.

У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події. Одна з таких сторінок нашого минулого – боротьба українського народу за соборність своїх земель.

22 січня  Україна відзначаємо  День Соборності - чергову річницю з дня проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.   Акт Злуки, закріплений в Універсалі Директорії УНР, унормовував омріяні попередніми поколіннями ідеали української соборності, визначивши: «Збулися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України.  Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка. Однині народ Український, визволений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднаними дружніми зусиллями всіх своїх синів будувати нероздільну, самостійну Державу на благо і щастя всього її трудового народу».

І ось 22 січня 1919 року злилися століттями відірвані одна від одної частини єдиної України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на велелюдному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Проголошення соборницької ідеї стало могутнім виявом творчої енергії нації та прагнення до етнічної і територіальної єдності.

Так, в читальній залі Рахівської публічної бібліотеки 23 січня відбулась історично-патріотична година «Соборних дзвонів гучний гомін», в якій взяли участь учні 10-х класів Рахівської ЗЗСО І-ІІІ ступенів №1 разом з вчителем історії  Слюсарчук Світланою Василівною.

Історичні події того часу знайшли своє відображення в доповіді Світлани Василівни, яка ознайомила всіх учасників з хронологією та історичними передумовами підписання Акту Злуки.

Світлана Василіна наголосила про ще одну подію, яка є вкрай важливою для нашого краю, а саме гуцулів. Адже 8 січня 1919 року на загальних зборах мешканців Ясіня та округи відновили Гуцульську Народну Раду, яка того ж дня провела перше засідання і проголосила незалежну державу – Гуцульську Республіку.

Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Гуцульська Народна Республіка – це елементи одного ланцюга історичних подій, однієї мрії всього українського люду – об'єднаної соборної України.

Учні дізнались про одну з наймасштабніших акцій з нагоди Дня соборності України, яка пройшла в 1990 році. 21 січня патріотичні сили організували "живий ланцюг" між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом як символ духовної єдності людей східних і західних земель України.  

В ході історичної години згадали також про подвиг юнаків, які стали символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Український народ щороку вшановує пам’ять молодих борців за волю, полеглих під залізничною станцією Крути.  Ця битва, стала символом героїзму та відданості Українській державі й національній ідеї, а її дата – 29 січня 1918 року – днем національної трагедії.

Учениці Дячук Марина, Пластун Діана, Шмоцер Емілія та Поляк Надія розповіли пристунім більш детально про трагедію біля невеличкої станції Крути на Чернігівщині, про самопожертву юних борців за ідею, відданих захисників національної справи.

Повсякчас пам’ятаймо про незліченні жертви наших співвітчизників, покладені на вівтар незалежності, соборності, державності. Маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.

І хоч зараз нашій країні дуже нелегко, бо ми продовжуємо виборювати свою незалежність та єдність на полях боротьби за об’єднання нашої держави,  ми пишаємось своїми захисниками, своїми воїнами які відстоюють нашу незалежність на  усіх кордонах України.

Учасники історично-патріотиної години вшанували пам'ять всіх загиблих, що боронять нашу Україну хвилиною мовчання.

А на завершення заходу учні відтворили «живий ланцюг єднання», щоб ще раз підтвердити – Схід і Захід, Північ і Південь, - це частини Єдиної Республіки України, єдиного незламного українського народу.

Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною.  Плекаймо все, що працює на ідею загальнонаціональної єдності.

Для всіх присутніх, а також відвідувачів нашої бібліотеки влаштовано книжкову виставку "Історичний момент єднання". 

















 

Немає коментарів: