четвер, 22 січня 2015 р.

Урок історичної правди: «Сила нації в її єдності»


 22 січня цього року Україна відзначає чергову річницю з Дня проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, закріплений в Універсалі Директорії  УНР, який унормовував омріяні попередніми поколіннями ідеали української соборності, визначивши: «Збулися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка. Однині народ Український, визволений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднаннями, дружніми зусиллями всіх своїх синів будувати нероздільну, самостійну Державу на благо і щастя всього її трудового народу».
Сьогодні бібліотекарями Рахівської центральної районної бібліотеки спільно з бібліотекарем ЗОШ І-ІІІ ст.№1 Ворохтою Марією Василівною був організований урок Історичної правди, в ході якого обговорювалось таке болюче питання, як єдність України.
Ведучі уроку Шміло Андріана та Турок Олександр ознайомили присутніх з головними історичними подіями 1918-1919 років, що призвели до підписання ІV Універсалу, що став вершиною державотворчої діяльності Української Центральної Ради, яка протягом короткого часу привела Україну через автономію і федерацію до повної самостійності. На жаль, в силу багатьох як об'єктивних, так і суб'єктивних обставин Українська народна Республіка зазнала невдачі. Незважаючи на це, день 22 січня 1919 року назавжди залишиться в історії народу як свято Соборності України. В ході уроку лунало багато віршів, що відображають всю любов народу до України, патріотизм та незламність духу в боротьбі за незалежність нашої держави протягом всієї історії нашого українського народу. Декламували вірші Молдавчук Ганна, Небела Олександра, Бушинська Неоніла.

Україно,  соборна  державо, 
Сонценосна  колиско  моя,
                                   Ще  не  вмерла  й  не  вмре  твоя  слава,
                                   Завойована  в  чесних  боях!
                                   Живи  та  міцній,  Українська  державо!
                                   Вмирали  у  битвах  мільйони  бійців,
                                   Щоб  стяг  синьо – жовтий  піднявсь  величаво
                                   Й  над  Києвом  стольним  віки  майорів!
                                   Любіть  Україну,  злотосяйну  і  вічну,
                                   Любіть  Україну,  всім  серцем  любіть.
                                   У  день  її  народження  не  свічку –
                                   Серця  без  коливання  запаліть.
                                   Зацвітає  калина,  зеленіє  ліщина,
                                   Степом  котиться  диво – луна.
                                   Це – моя  Україна,  це – моя  Батьківщина,
                                   Що,  як  мама,  як  тато,  одна.
                                   Моя  Україно!
                                   Я  вірю,  що  дух  твій  ніколи  не  згасне.
                                   Ти  совість  народу,  незгасна  зоря,
                                   Живи  й  процвітай,  Україно  моя,
                                   Для  миру,  для  щастя,  любові  й  добра.
                                   Дай  щастя,  Боже,  нашій  Україні,
                                   Такій  великій,  рідній  і  єдиній,
                                   У  кожне  місто  і  село  квітчасте
                                   Пошли  любов  і  світле  щастя.

Це був один з найпрекрасніших моментів нашої історії. Високий принцип соборності своїх земель – найблагородніший у світі ідеал, до якого прагне кожна нація.
Ті вікопомні історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї. У розмаї жовто-синіх знамен 22 січня 1990 року наші сучасники поєднали живим ланцюгом злуки Схід та Захід України.
Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров'ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки. Плекаймо все, що працює на ідею загальнонаціональної єдності, повсякчас пам'ятаючи про незліченні жертви, що покладені на вівтар незалежності, соборності, державності.
За 24 роки незалежної України, яку народ виборов за багато років, ми бачимо що знову посягнули на нашу незалежність та єдність, про це свідчать події, що відбуваються на Сході України. знову гинуть наші воїни. Присутні вшанували хвилиною мовчання всіх загиблих героїв Небесної Сотні та АТО.  Всього було в нашій історії і високого, і трагічного. Як жоден інший народ, українці заплатили і платять понині за своє право на волю мільйонами життів синів і дочок.

В ході уроку демонструвались відео «Злука», «Молитва за Україну» та «День соборності і Свободи України»
(https://www.youtube.com/watch?v=DqLnEzaVQbc
https://www.youtube.com/watch?v=IVeAdoqwKk8)








Немає коментарів: