вівторок, 30 січня 2018 р.

Вони славу здобули Україні біля Крут

100 років відділяють нас від подій 29 січня 1918 року. Та вони живуть в душі українського народу, ятрять його серце, надихають наших сучасних воїнів на славні подвиги на честь Батьківщини. В Україні на загальнодержавному рівні відзначалася ця подія, яка для українського народу стала символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.

Завдяки звитязі та сміливості українських вояків ворожий наступ більшовиків на Київ було зупинено на кілька днів, коли тривали переговори між Українською Народною Республікою і країнами Четверного союзу. Важливо було, аби на той момент українська столиця перебувала під контролем Центральної Ради. 9 лютого 1918 року Брестський мирний договір було підписано. Він означав визнання самостійної Української Народної Республіки суб’єктом міжнародних відносин.

Тим, хто в боротьбі за волю і кращу долю України не дожив до сьогоднішнього дня, сплять в знаних і безіменних могилах розкиданих по рідній і чужій землі. Цвіту нашого народу, його славним синам і дочкам, що в розквіті своїх духовних і фізичних сил віддали молодість і найдорожче, що є в кожного з нас – життя, тим, кого в умовах більшовицької тиранії ми повинні були забути і викреслити з своєї пам’яті і історії , героям, що впали в страшному бою під Крутами. Героям Небесної Сотні та протестуючим студентам, які отримали важкі поранення та загинули на Майдані – був  присвячений День пам’яті «Герої Крут – для нащадків взірець», присвячений 100-річчю битви під Крутами, який проходив 29 січня у читальній залі Рахівської центральної районної бібліотеки.

    Бій під Крутами належить до однієї з найтрагічніших сторінок нашої історії. Під Крутами загинув цілий студентський Курінь – триста студентів – цвіт української молоді, цвіт української Нації. На тему «Символ українського героїзму: бій під Крутами» - виступила бібліограф Яворенко М.В. та озвучила виставку-пам’ять «Там цвіт прекрасний України довічним сном калино, спить…». Користувачі юнацького віку провели флеш-моб «Пам’яті юнаків-героїв, замордованих під Крутами» - декламували вірш Алли Коссовської-Давиденко «Крутянам» та зачитали спогади крутянців А.Гончаренка, Б.Монкевича, І.Лоськаого. Історико-патріотичну годину «Волі народної дзвін» підготували та провели користувачі ЗОШ №1. Присутні взяли активну участь  в літературному вернісажі  «Біль обернена у слово», згадали події, які відбувалися в 1918 році та події 2013-2014 р.р., де знову молодь та студенти вийшли на Майдан виборювати свою гідність та незалежність, пом'янули хвилиною мовчання героїв Крут і Небесну сотню та виконали Гімн України.

Під час заходу методист ЦРБ Зварич Г.М. демонструвала відео-ролики та відео-кліпи «Герої не вмирають», «Крути: подвиг і трагедія», «Пам’ятай про Крути», «На Аскольдовій могилі», «1918 рік. Крути» та звучали пісні «Ніколи не плач», «Балада про Крути», «Плакала калина», «Ну-мо браття до зброї», які молоде покоління переглядали із сльозами на очах.

Юнаки-герої показали приклад мужності, відданості і незборимості духу. Герої не вмирають, вони живуть у пам’яті і справах наступних поколінь звертаючись до нас : «Ми вистояли тоді, щоб ви боролися сьогодні. Боролися і перемогли». В історію ця подія увійшла як символ боротьби за Україну. Сьогодні захист територіальної цілісності України є обов’язком її громадян, продовженням боротьби попередніх поколінь за соборність.


Яворенко Марія Василівна - бібліограф

Рахівської центральної районної бібліотеки



Немає коментарів: