понеділок, 29 січня 2018 р.

Волі народної дзвін

Бібліотекарі Рахівської центральної районної бібліотеки та Рахівської ЗОШ І-ІІІ ст.№1  спільно підготували історичну годину  «Волі народної дзвін» - до вшанування Дня Соборності та Дня пам’яті Героїв Крут. Ведучі заходу розповіли про День 22 січня 1919 року, який назавжди залишиться в історії українського народу як свято Соборності України. Також учасники заходу продекламували вірші, в яких був переданий високий принцип соборності своїх земель – найблагородніший у світі ідеал, до якого прагне кожна нація. Це був один з найпрекрасніших моментів нашої історії.
Перегортаючи сторінки історії 29 січня – День пам’яті героїв Крут – саме там, у 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність. У пам’яті кількох народів зберігається історія про 300 героїв, що загинули, захищаючи свою землю від нападників.  У бою під Крутами полягли київські студенти й учні, що 1918-го стали на захист незалежності своєї Вітчизни.


Під Крутами там молоде юнацтво
На прю криваву з ворогами стало.
За Україну, славу, честь й багатство
Життя юнацьке своє там віддало

Пам'ятаймо Тих, хто в боротьбі за волю і кращу долю України не дожив до сьогоднішнього дня, спить у незнаних і безіменних могилах.  
Також під час заходу згадали події сучасної України та в скорботі схилити низько голови перед пам’яттю людей різного віку, яких було вбито у мирний час ХХІ століття. Їх назвали Небесною сотнею – українців які загинули у Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Гинули за честь, за волю, за право бути народом – джерелом і мірилом влади у власній державі, за країну, в якій не страшно жити і народжувати дітей.

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять юнаків, які героїчно загинули у бою під Крутами та пам’ять героїв Небесної сотні та воїнів АТО.






Немає коментарів: