понеділок, 2 квітня 2018 р.

«Його книги роблять людину крилатою. Олесю Гончару – 100!»

" Життя тримається на  людяності, 
на  гідності, на  любові "
 
Олесь Гончар


В ЦРБ для дорослих стартував тиждень юнацького читання 2018. Цього року його присвячено талановитому письменнику і палкому патріоту України -  Олесю Гончару, якому 3 квітня виповнюється 100 років від дня народження. В районній бібліотеці заходи присвячені О. Гончару розпочалися з презентації тематичного стелажа «Читаємо Гончара» та інформаційного повідомлення «Олесь Гончар – сумління і совість України». 

Він схожий на планету, 
Відкриту та непізнану людьми. 
У вічність відійшов, але не канув в Лету 
І словом пристрасним іде на Ви 
Супроти зла, нещирості, свавілля, 
Супроти сірості й пустопорожньої брехні…  
                                        Лана Світ

Уже багато років немає з нами Олеся Терентійовича, а, здається, і досі нам світить і гріє нас його усмішка, його зболена, але така молода і мудра вишнева карість його очей.
Він стукав у груди України і будив її словом,  він залишив нам сущим і прийдешнім свою творчість, соборне слово. Він ніколи нічого не хотів для себе. Був красивим і гордим, чуйним і справжнім. Його твори підтримують віру в справедливість і доброту, людина в його творах завжди озброєна духом, інтелектом, волею до життя.

Дізнатися більше про талановитого письменника і палкого патріота України – Олеся Терентійовича присутні мали нагоду 28 березня в актовій залі ЗОШ 1 - 3 ступенів №3 на тематичному вечорі «Диво мудрого таланту», який провела районна бібліотека спільно з старшокласниками та вчителем - філологом  ЗОШ 1 - 3 ступенів №3 Надією Котелюк. 
«Видатних митців, що досягли вершин творчості, зробили великий внесок в історію, культуру рідного народу, або  й усього людства, часом називають за їхніми найвідомішими творами чи образами, в яких найяскравіше втілені їхні ідеали, найглибше розкрита їх  людська  й мистецька сутність: Тараса Шевченка – Кобзарем, Івана Франка – Каменярем, Андрія Малишка – Сурмачем. Олеся Гончара можна по праву назвати Прапороносцем і Будівничим соборів наших душ» - виступила з вступним словом Надія Дмитрівна.


 «Немає, мабуть, жодного українця, який би не знав імені Олеся Гончара. А в історії української літератури ХХ століття немає письменника, чиї твори мали б більший громадський резонанс, ніж славнозвісні «Прапороносці» і «Собор». Твори, які нерідко діставали неоднозначну оцінку влади, а інколи — й читачів» -  виступила на заході директор школи Діана Бабинець.

Коли цвітіння настає пора,
Коли весна смичком струмка заграє,
Тоді ми з днем народження вітаєм
Славетного Олеся Гончара.
Олесь Гончар – сумління України
Любов пречиста
Пісня і зоря,
По духу вірний правнук Кобзаря,
Великий син великої родини.
Він наш увесь. Він твій митець і мій. 
Улюбленець вкраїнського народу,
Він – втілення думок його і мрій.

Палкий поборник правди і свободи Олесь Гончар устиг сказати багато правди про життя. Про голодомор – про це була його перша повість «Стокозове поле». Про сталінщину – в «Тронці», в «За мить щастя», в «Двох у ночі». Про Чорнобиль наяву і в душах людських. Про невичерпні резерви людяності на війні - в «Людині і зброї». Про драму дитинства – в «Бригантині». Про переродження і зраду ідеалів у «Соборі». Про вселенські загрози людству у «Твоїй зорі». Про непросту долю України в океанах всесвітніх змагань – у «Спогаді про океан».
А понад усім – світила з його романів, повістей, новел чиста душа України.

Ведучі Цубера Ганна і Слюсарчук Руслана розповіли про життєвий шлях письменника і публіциста, а також про життя на війні.

Уривок із романа «Собор», вірші «Думи про Україну», «Золотокриле слово Гончара», «Гончарева зоря» «Ви – є. Ви – і більш нічого не добавиш», «Балада про усмішку», які читали Віталій Павлючок, Олександра Бойчак, Андріана Харбака, Наталія Кокіш, Марія Шутко, учні 9 – А та одинадцятикласники цієї школи.




 На екрані проектора  височів «Собор» і висвітлювалися такі  пророчі, відомі слова Олеся Гончара «Собори душ своїх бережіть, друзі... Собори душ!"» .
Презентацію «Згадуючи Олеся Гончара» озвучила бібліотекар відділу обслуговування ЦРБ та авторка цих рядків – Оксана Федірцан. 

Бібліографічний огляд літератури підготувала та провела завідувачка бібліотекою школи Ганна Томашук.

Твори О. Гончара перекладалися на 67 мов, а творчий досвід письменника засвоюється і вітчизняними, і зарубіжними майстрами слова і понині.
« Слухаймо ж Олеся Гончара, який від. чистої, молодої лебединої душі проспівав у літературі свою першу пісню любові і на схилі літ, молодий духом, відлетів у небеса з лебединою піснею на устах».

Слухаймо уважно його соборне слово, віщий голос тронки в українському степу. Слухаймо душею, і може відкриється нам велика таїна, яку він залишив нам, сущим і прийдешнім, у дивному-предивному чай-слові. Він стукав у груди України і будив її словом, що йшло від сонця, падало дощами на рідну землю і, дасть Бог, проросте буйним колосом і засвітить нам коло серця Україну. Він навіть смертю своєю, на останній путі у вічність, зібрав усіх і заповітно прошептав, як молитву: «Бережіть Україну».




Оксана Федірцан  
бібліотекар відділу
 обслуговування ЦРБ










Немає коментарів: