четвер, 8 серпня 2019 р.

Шукаєте відповіді на питання і не можете знайти? Ми Вам допоможемо!


Вас цікавлять:

·        таємничі галактики та подорожі у часі, народження зірок та простору?
·        наука сну та лайфхаки прокачки памяті?
·        системне мислення та пошук неординарних творчих рішень?
·        стійкість та гнучкість під впливом життєвих ситуацій?
·        можливо ваша дитина надзвичайна, а ви не знаєте як правильно її виховати?
·        ви не знаєте про альтернативну систему освіти чи технології, що визначають глобальні тенденції розвитку сучасного світу?
·        такі постаті, як В'ячеслав Чорновіл, Любомир Гузар, Леонід Каденюк, Микола Костомаров, Павло Скоропадський, Ван Гог?
·        історичні факти з життя українського народу, трагедії голодоморів в Україні чи історія європейських цивілізацій?
·        мистецтво, і ви не знайомі з 15-ма величними жіночими постатями, що його творили?
·        ви не знаєте як правильно застосувати народну мудрість та барвистість рідного слова в повсякденному житті?

Тоді Вам до нас!

Тільки у нас є цікава добірка книг, які дадуть відповіді на всі ваші запитання та стануть хорошими помічниками як у проведенні вільного часу, так і у власній самоосвіті та розширенню кругозору.



«Всесвіт на долоні. Подорож крізь простір, час та їхні межі»
Кристоф Ґальфар


Про книгу: Цн книга-подорож, в якій дотепний, грайливий і дещо балакучий Кристоф Ґальфар веде читачів на край світу у буквальному сенсі слова: на межу і за межі наших сучасних знань і навіть нашої уяви. Фізик, учень Стівена Гокінга й співавтор книжки Стівена Гокінга та Люсі Гокінг «Джордж і таємничий ключ до Всесвіту», Ґальфар просто пояснює найскладніше у фізиці, відкриваючи для широкої аудиторії таємниці не лише далеких галактик, подорожей у часі, народження і смерті зірок, а й навіть народження часу і простору.
Видавництво: Yakaboo Publishing, 2018р.




«Як запам'ятовувати (майже) все і завжди. Приголомшливі лайфхаки для прокачки вашої пам'яті»
Іставей Роб

Про книгу: А ви знали, що звичайна рибка має здатність пам’ятати щось або когось тільки три секунди? Тож якщо ви не хочете бути рибкою і мрієте прокачати свою пам’ять до супергеройського рівня, Роб Іставей легко допоможе вам у цій справі. Що таке пам’ять? Як вона працює? Як запам’ятати все? Ця книжка містить цікаві практичні завдання й техніки запам’ятовування, реальні історії, незвичайні експерименти та дієві вправи.
Хто сказав, що всього не запам’ятати? Прокачайте пам’ять на максимум, перетворивши мозок на справжній комп’ютер, в якому знайдеться місце для файлу будь-якого розміру.
Видавництво: Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2018р.






«Сон. Наука сну, або пробудження після неспокійної ночі»
Д'єго Калб

Про книгу: У книжці Д’єго Калба та Ани Морено «Сон. Наука сну, або Пробудження після неспокійної ночі» йдеться про дивовижну здатність людини бачити сни. Автори в живому розмовному стилі діляться з нами своїм баченням феномена сну та сновидіння, щоб кожен зрозумів і визнав значення цього геніального психічного механізму. Чому людина спить? Що відбувається при цьому з її мозком, тілом, розумом? Чи справді є люди, здатні запрограмувати свій внутрішній годинник таким чином, щоб прокидатися в потрібний час? На ці, та багато інших цікавих запитань знайдуться відповіді на сторінках книжки. Розрахована на всіх, хто цікавиться проблемами психології людини.
Видавництво Анетти Антоненко, 2018р.




«Антикрихкість. Про (не)вразливе у реальному житті»
Насім Ніколас Талеб


Про книгу: Насім Талеб стверджує, що в умовах невизначеності необхідна на стійкість, яка означає незмінність предмета, а інша, гнучкіша риса, яка змушує річ під впливом змін та тиску ставати тільки кращою. Й ім'я рисі – антикрихкість. Завдяки їй можна пояснити, чому  заяву про звільнення варто писати задовго до влаштування на роботу, яким чином аварія на «Титаніку» врятувала життя та в який спосіб засоби державної соціальної підтримки лише шкодять уразливим верствам населення. «Антикрихкість» - це детальна інструкція з виживання у світі, де правлять «Чорні лебеді».
Видавництво: Наш формат, 2018р.





«Системне мислення. Пошук неординарних творчих рішень»
Джозеф О'Конор, Ієн Макдермотт


Про книгу: Видання розповідає про спосіб мислення, який називається системним, - це вміння вийти за межі формальної логіки й побачити глибинні зв'язки між окремими і ззовні незалежними ситуаціями, щоб краще зрозуміти їх і впливати на них. Автори, досвідчені НЛП-тренери, розкривають таємниці системного мислення та пропонують практичні вправи, які допоможуть вирішувати проблеми, застосовуючи творчий підхід, поглянути на ситуацію збоку, мати надзвичайні результати з невеликих зусиль, невимушено керувати бізнесом і вести переговори, а також здійснити революційні зміни у своєму житті.
Видавництво: Наш формат, 2018р.





«В'ячеслав Чорновіл: дух, що тіло рве до бою»
Василь Деревінський


Про книгу: Доля кидала його в найнижчі низини і підіймала до найвищих висот. Тесляр, редактор, літературний критик, політв’язень, журналіст, кочегар, лідер партії Народний Рух України, ініціатор заснування Української Гельсінської спілки - це все про В’ячеслава Чорновола.
Він був тричі ув'язнений радянською владою, але зумів підняти міжнародну громадськість на захист політв'язнів у Радянському Союзі. Він став депутатом і активно боровся за незалежну українську державу. У чому ж полягає феномен цієї людини? Чи була його смерть політичним замовним убивством? Дізнайтеся відповіді на ці питання вже зараз.
Видавництво: Віват, 2017р.





«Долаючи тишу: жіночі історії війни»
Марта Гавришко

Про книгу: У період Другої світової чимало жінок приєдналося до лав націоналістичного підпілля та Української повстанської армії як зв’язкові, розвідниці, санітарки, воячки… Пліч-о-пліч із чоловіками вони пройшли горнило кривавих подій, спростувавши всі стереотипи «слабкої статі». Їхні голоси тривалий час не було чутно. Їхній досвід був невидимим.
Ця книжка — збірка історій-сповідей жінок, які не просто бачили війну та брали активну участь у тогочасних подіях, а прожили її. Вони були не лише очевидицями, жертвами, але й виконавицями насильства. Уся правда про жахи війни, без прикрас та міфологізації. Відверті розповіді про те, що означало бути жінкою під час війни. Унікальні спогади селянок та міщанок, жінок із різною освітою та соціальним становищем, жінок, які обіймали керівні посади в ОУН і були рядовими підпільницями. Живі емоції в історіях, які роками були непочутими та забутими.
Видавництво: Клуб сімейного дозвілля, 2018р.





 «Україна. Голодомор 1946-1947 років: непокараний злочин, забуте добро»
Упорядник і автор Андрій Бондарчук

Про книгу: Книга є спробою подати голодомор 1946-1947 років при допомозі вчених, свідків, документів, як цілісну трагічну подію у її проявах, а три совєцькі голодомори - як складову політики, спланованої системою нищення України, упокорення духу українського народу Московією, царською, комуністичною, сучасною російською імперією і його незнищеність, високі моральні якості населення Західної України в нелегкі часи.
Видавництво: Орієнтир, 2017р.







«Любомир Гузар. Хочу бути Людиною»
Катерина Щоткіна

Про книгу: Блаженніший Любомир Гузар майже півстоліття жив спочатку в США, потім в Італії, багато подорожував із місіями, і тепер став прикладом — яким може бути українець, сформований в умовах вільного світу. Прийнявши управління Українською греко-католицькою церквою на тому етапі, коли її називали «регіональною» чи навіть «закордонною», і довівши до статусу церкви для всієї України, патріарх Гузар добровільно передав владу молодому наступнику, щоб мати ще час бути корисним країні, якій не щастить на правителів. Стати добрим порадником за гамбурзьким рахунком. Дороговказом. Гордістю нації.
Видавництво: Віват, 2018р.





«Світовий порядок. Роздуми про характер націй в історичному контексті»
Генрі Кіссінджер

Про книгу: Остання з виданих книжок Генрі Кіссінджера, уславленого й суперечливого політолога, осмислює підстави сучасної кризи міжнародного права.

Ставлячи під сумнів існування єдиної загальноприйнятої моделі світового порядку, у своєму історичному екскурсі він розглядає конкуренцію різноманітних варіантів світового порядку як похідну від цивілізаційних уявлень про порядок загалом. Чи можлива співпраця між державами, які мають принципово різні візії світового порядку? Як бути з недержавними акторами світової політики? Чи потребує перегляду взаємозв’язок цінностей і зовнішньої політики? Ці та інші гострі питання розглянуто в контексті можливих змін світового порядку. Для України, яка наполегливо шукає своє місце в мінливому світі, ця праця по-своєму актуальна. Не обов’язково для того, щоб погоджуватися, але для того, щоб бути готовою.
Видавництво: Наш формат, 2017р.




«Майдан Погляд зсередини»
Олег Трайдакало

Про книгу: На перший погляд, це історія про простих людей — справжніх, щирих, добрих і небайдужих. Проте їм судилося стати насправді незвичайними, видатними людьми.

У подіях Революції гідності на київському Майдані їм довелось поєднати доброту і терпимість із праведною люттю задля порятунку всієї України. Без перебільшення, самовідданість і щоденна робота цих людей із легендарної «Львівської брами» зробили можливими тектонічні зміни в українському суспільстві.
У цій книзі на 100% справжні автентичні емоції і почуття: терпимість до опонента, яка увінчується порозумінням; справжнє братерство людей, об’єднаних спільною метою і великою національною родиною (це у часи, коли навіть сусіди можуть ворожо ставитись одне до одного); відчайдушна стійкість мирного протесту; криваве протистояння з ворогом, який перетнув межу людяності; невимовна гіркота втрати людей, які стали за нетривалий час найдорожчими, рідними людьми, оскільки народились як справжні Українці.
Ця історія не про жорстокість протистояння з ворогом. Вона про справжні чесноти найкращих людей, які живуть поміж нас. І вона насправді захоплює.
Видавництво: Сервіс «Book Express»; ФОП Мельник М.Ю., 2018р.






«Невідворотне. 12 технологій, що формують наше майбутнє»
Келлі Кевін

Про книгу: Технологічна галузь не лише найдинамічніша в сучасному світі — вона здатна суттєво змінити наше життя в недалекому майбутньому. Які професії зникнуть, а які набиратимуть обертів? Які нові джерела прибутку зявляться в підприємців, а які бізнес-моделі перестануть працювати? Чого варто навчатися і в що інвестувати? Ви можете отримати максимум від цих змін, дізнавшись, якими будуть наслідки безперервного технологічного потоку через 30 років. Аналізуючи тренди, що проявляються вже сьогодні, Кевін Келлі окреслює напрямки, у яких неминуче рухатиметься світ. Він виокремлює 12 невідворотних технологій, які, тісно переплітаючись, визначатимуть глобальні тенденції розвитку.
Видавництво: Наш формат, 2018р.




«Між двох вогнів. Чому ми досі обираємо між роботою та сім'єю»
Анна-Марі Слотер

Про книгу: Ця книга дає змогу по-новому глянути на баланс між роботою й особистим життям. Авторка порушує тему гендерної рівності та детально аналізує стресові умови, у яких постійно доводиться перебувати сучасним успішним жінкам. Слотер переповідає історію власного досвіду та своє бачення того, як можна досягнути омріяної справедливості на ринку праці та як визначати пріоритети.
Видавництво: Наш формат, 2018р.









«Мистецтво навчати. Як підготувати дитину до реального життя»
Тоні Ваґнер, Тед Дінтерсміт

Про книгу: У сучасному світі ми високо цінуємо академічну успішність, змушуючи наших дітей вступати до «найпрестижніших» навчальних закладів, отримувати найкращі оцінки та складати всі тести на відмінно. Але статус відмінника зазвичай не дає гарантій, що дитина матиме всі необхідні навички, щоб стати розвиненою особистістю, активним громадянином і побудувати успішну кар’єру. Система освіти не змінювалась уже принаймні століття і не відповідає вимогам сьогодення.
«Мистецтво навчати» презентує варіант альтернативної системи освіти, яка розвивала б креативні навички, ініціативність і допомагала підготувати нові покоління до вимог сучасної економіки. Усі ідеї автори підкріплюють коментарями стратегів та лідерів думок.
Видавництво: Наш формат, 2017р.




«Виховання надзвичайної дитини. Порадник для батьків надто активних, емоційних, вразливих, чутливих і наполегливих дітей»
Мері Шіді Курсінка

Про книгу: Що робити, якщо ваша дитина надто активна, емоційна, вразлива, чутлива... словом, надзвичайна?
У цій книжці талановитий педагог і дбайлива мама Мері Шіді Курсінка ділиться з батьками унікальним досвідом, інформацією і стратегіями виховання, набутими за багато років роботи в дитячому центрі. Вона допоможе вам зрозуміти причини дивної поведінки дитини, знайти її сильні та слабкі сторони, гасити конфлікти й емоційні атаки, обрати школу, вирішити проблеми із засинанням і прокиданням тощо. Кредо авторки — «Розвиток, а не досконалість!» — вже стало базовим принципом виховання у мільйонах сімей по всьому світі.
Видавництво: Наш формат, 2017р.





«Екологічна політика»
Іон Дубовіч

Про книгу: Навчальний посібник включає три частини: теоретико-методичні аспекти екологічної політики; міжнародну екологічну політику; екологічну політику України.
Призначений для студентів, магістрів, аспірантів, докторантів, спеціалістів, викладачів, керівників підприємств та організацій, усіх, хто цікавиться проблемами екологічної політки.
Видавництво: «RCR EDITORIAL», 2018р.






«Великий замисел»
Стівен Гокінґ, Леонард Млодінов

Про книгу: Книжка написана живою мовою й розрахована на широке коло читачів без академічних знань з фізики. Це історія Всесвіту, в контексті якої автори спростовують традиційну теорію його появи, по-новому осмислюють теорію Великого вибуху та заперечують думку про те, що Земля — єдина планета, на якій є життя. Що, як окрім нашої галактики та всесвіту існує безліч інших унікальних космічних об’єктів?
Видавництво: Клуб сімейного дозвілля, 2018р.







«Леонід Каденюк»
(Серія «Видатні українці»)
Ігор Панасов

Про книгу: Серія книжок «Видатні українці. Люди, які творили історію» - це унікальний проект, який сприяє якісному дозвіллю батьків і дітей. Книжка, яку ви тримаєте в руках, розповість дивовижну історію першого астронавта незалежної України – Леоніда Каденюка.
Історія хлопчика з буковинського села, який завдяки наполегливості та сміливості виріс в першого космонавта в історії України. Йому довелось пройти довгий шлях в 45 років, щоб втілити свою мрію про політ на орбіту Землі, Дитячі враження, навчання у літньому училищі, робота випробувачем, підготовка до космічних перезагрузок – все це стало прологом до головної події його життя. У 1997 році Леонід Каденюк провів більше двох тижнів у космосі разом з міжнародною командою шатлу «Колумбія». Цей політ зробив його символом української космонавтики у всьому світі і одним з головних героїв у історії нашої країни.
Видавництво: Агенція «ІРІО», 2018р.




«Як працює Google»
Ерік Шмідт, Джонатан Розенберг

Про книгу: Коли автори цього видання лише починали працювати у Google, вони були певні, що знають усе про успішний бізнес. Утім швидко переконалися, що помиляються: в епоху інтернету варто дотримуватися зовсім інших правил його ведення. Йдеться в першу чергу про сучасні погляди на корпоративну культуру, кращі стратегії пошуку і найму талановитих співробітників, про принципи спілкування і прийняття рішень, упровадження інновацій і досягнення революційних зрушень. Неабияке значення для бізнесу має відкритість корпоративних комунікацій і системи прийняття рішень.
Книга розкриває секрети трансформування сучасного бізнесу, коли доступною стає будь-яка інформація, мобільні пристрої дають змогу спілкуватися незалежно від часу і місця перебування, а хмарні обчислення забезпечують доступ до необмежених ресурсів. Автори діляться прийомами залучення до компанії найнепередбачуваніших і разом з тим найбільш геніальних та ефективних службовців, так званих кмітливих креативників, а також доводять, що іноді досягти найамбітнішої цілі вкрай просто, оскільки вона приваблює найкращих спеціалістів і найбільше стимулює.
Видавництво: Видавнича група КМ-БУКС, 2018р.




«Українська вишиванка. Мальовничі узори, мотиви, схеми крою»
Лідія Бебешко

Про книгу: Альбом-посібник, що стане справжнім подарунком для всіх майстринь!
Українська вишивка — перлина народної культури, візитівка українців та справжній культурний код, що зберігає в собі традиції наших предків. Чудові орнаменти, старовинні та сучасні крої сорочок, гармонійне поєднання кольорів… Вишиванки — це окраса українського традиційного одягу.
Альбом-посібник стане справжнім подарунком для усіх, хто закоханий в українську вишивку! Композиції вишивки для чоловічих та жіночих сорочок створені на основі як старовинних колекційних взірців, так і сучасних тенденцій вишивання. У книзі є все, що необхідно для того, аби самостійно пошити та власними руками вишити красиву українську одежу:
- детальні схеми узорів для різних деталей сорочок,
- вказівки щодо вишивання хрестиком, напівхрестиком, швів «назад голка», «стебловий»,
- схеми крою,
- візерунки та орнаменти з різних регіонів України.
Відкрийте для себе скарбницю українського вишивального мистецтва!
Видавництво: Клуб сімейного дозвілля, 2018р.




«Неймовірні: П'ятнадцять жінок, які творили мистецтво та історію»
Бріджит Квінн

Про книгу: Мистецький канон традиційно був «чоловічою територією». Якщо жінки й потрапляли на сторінки історій мистецтв, то радше в ролях моделей, муз, а часом іще дружин або супутниць художників. Але ж майже в усі часи існували й художниці: яскраві, талановиті, відважні, хоч і не завжди рівні серед рівних. Та нині ми знаємо про них надто мало.
Бріджит Квінн прагне бодай трохи відновити справедливість. Вона не просто розповідає про улюблених жінок з історії мистецтва – разом із нами дослідниця ще раз переживає історією власних захоплень і відкриттів, заражаючи читача своїм ентузіазмом.
Яка драма привела Артемізію Джентілескі у Флоренцію, де вона стала улюбленицею Медичі? Як Аделаїді Лабіль-Жияр вдалося потрапити до Королівської академії і хто змусив її спалити свій найбільший твір? Як мистецтвознавці змінили ставлення до всесвітньо відомої картини, коли дізналися, що її створила жінка? У чому Паула Модерзон-Бекер випередила Пікассо та Матісса?
Це книжка, яка через приватний погляд Бріджит Квінн відкриває нам цілий континент більш або менш значного мистецтва - мистецтва , яке творили неймовірні жінки.
Видавництво: ArtHuss, 2018р.




«Юнацтву про мистецтво. Книга перша»
Віктор Кублицький

Про книгу: У книзі для юнацтва пропонується розповідь про відомі твори світового образотворчого мистецтва. Юний читач зможе вперше познайомитися або ще раз зустрітися із шедеврами майстрів минулого та порине у вічний світ художніх образів.
Книгу адресовано юним шанувальникам прекрасного та, безперечно, стане їх постійним супутником у житті.
Видавництво: Мистецтво, 2018р.






«Юнацтву про мистецтво. Книга друга»
Віктор Кублицький

Про книгу: У книзі для юнацтва пропонується розповідь про особливий жанр образотворчого мистецтва — портрет. Юний читач зможе вперше познайомитися або ще раз зустрітися із образами людей минулих часів та епох, які стали героями творів найвидатніших художників і скульпторів світу.
Книга адресована юним шанувальникам прекрасного та допоможе їм зрозуміти змістовне наповнення й психологічну глибину портретних зображень різних особистостей більш ніж за тисячу років.
Видавництво: Мистецтво, 2018р.




«Про богів та людей»
Альґірдас Юлюс Греймас

Про книгу: Пропоноване увазі читача видання містить під однією обкладинкою дві праці знаного литовсько-французького лінгвіста, фольклориста й літературознавця Альґірдаса Юлюса Греймаса — «Про богів та людей» та «У пошуках народної пам’яті». Це здобутки понад двадцятирічної копіткої праці з реконструкції цілісної міфологічної картини світу стародавніх литовців.
З погляду методологічних засад «батька» порівняльної індоєвропеїстики Жоржа Дюмезіля А. Ю. Греймас зреалізував успішну спробу зіставлення розрізнених фольклорних, історичних і літературних джерел у вимірі масштабної міфологічної ретроспективи, що переконливо доводить значущість литовського «компонента» в історії індоєвропейців.
Для українських учених це видання окреслює нову царину досліджень, передусім з огляду на те, що литовсько-українські міфологічні паралелі до сьогодні не було осмислено на такому рівні, якого вони, безумовно, заслуговують.
Видавництво: Видавничий дім «Києво-Могилянська академія», 2018р.




«Сучасний тлумачний словник української мови»
Антоніна Яковлева, Тетяна Афонська

Про книгу: Пропонований тлумачний словник містить 55 000 реєстрових слів і словосполучень найуживанішої лексики розмовної мови, книжної сфери, термінологічної лексики. До багатьох термінів або іншомовних слів подано українські відповідники. У словник введено також значну кількість слів іншомовного походження, що зумовлюється загальною комп'ютеризацією й насиченістю ефіру й періодичних видань інтернаціональною лексикою і термінологією, яку можна почути у щоденному спілкуванні, прочитати в газетах або журналах, побачити на рекламних щитах і вивісках крамниць. Основний принцип і оригінальність словника - це тлумачення основного слова синонімами, які з'ясовують найтонші його значення, та фразеологізми. До багатьох слів подаються граматичні форми, що значно розширює сферу охоплення лексики української мови.
Видавництво: Навчальна література, 2018р.



«Сучасний фразеологічний словник української мови»
Артур Ярещенко, Валентина Бездітко, Олена Козир

Про книгу: Словник відображає загальновживану фразеологію сучасної української мови. У ньому простежується граматичне використання, специфіка й сфера вживання фразеологічних одиниць. Фразеологізми розміщені в алфавітному порядку. Їх значення ілюструється цитатним матеріалом, який у більшості випадків раніше не використовувався. До деяких статей наводяться синоніми, антоніми та етимологічні довідки. Словник адресовано широкому колу читачів: учням ВНЗ, студентам коледжів та ВНЗ, викладачам, філологам, історикам, краєзнавцям, працівникам ЗМІ, слухачам курсів підвищення кваліфікації учителів ЗНЗ 1-3 ступенів, усім, хто цікавиться народною мудрістю і кому не байдужі барвистість і краса рідного слова, мовна культура України.
Видавництво: Навчальна література, 2018р.



«Український орфографічний словник з граматичними таблицями + короткий правописний коментар»
Людмила Полякова

Про книгу: Словник укладено на матеріалі багатьох словників різних типів (насамперед орфографічних). Він містить близько 80 000 слів.
Від попередніх словників відрізняється тим, що подаються основні зміни, відповідні останньому правопису.
Словник призначено для учнів середніх шкіл, ліцеїв, коледжів та для всіх, хто удосконалює знання з української мови.
Видавництво: Навчальна література, 2018р.







«100 експрес-уроків української»
Олександр Авраменко

Про книгу: Цей кишеньковий посібник містить 100 експрес-уроків, які в доступній формі навчають норм сучасної української мови.
Для читачів, які прагнуть підвищити рівень свого мислення.
Видавництво: Книголав, 2018р.










«100 експрес-уроків української. Частина 2»
Олександр Авраменко

Про книгу: Ця кишенькова книжка, що є продовженням посібника  «100 експрес-уроків української», містить 100 мовних історій, які в доступній формі навчають норм сучасної української мови.
Для читачів, які прагнуть підвищити рівень свого мислення.
Видавництво: Книголав, 2018р.










«Зброя, мікроби і сталь: Витоки нерівностей між народами»
Джаред Даймонд

Про книгу: Смілива наукова розвідка американського еволюційного біолога Джареда Даймонда «Зброя, мікроби і сталь» — це світовий науковий бестселер, який розійшовся багатомільйонними накладами і продовжує долати нові рубежі. Автор розкриває первинні історичні причини нерівностей сучасного світу, які, на його думку, криються в глибинах доісторичного минулого людства. На основі масштабних міжконтинентальних порівнянь і залучення широкого спектра новітніх досягнень історії, біології, лінгвістики, археології, епідеміології, біогеографії, палеонтології та екології Джаред Даймонд намагається пояснити «найзагальнішу схему історії», давши відповідь на головне питання книги: чому вогнепальна зброя, найзгубніші мікроби та сталь з’явилися у суспільствах одних частин світу, даючі їм переваги у завоюванні народів інших частин світу.
Видавництво: Видавнича група КМ-Букс, 2018р.




«Що це взагалі таке? 150 років сучасного мистецтва в одній пілюлі»
Вілл Ґомперц

Про книгу: Ця книжка - це інтенсивний курс історії мистецтва за останні 150 років. Іронічний нон-фікшн, який пояснює, чому ліжко Трейсі Емін – це мистецтво, а ваше – ні. Автор створює цілісну картину, висвітлює хитросплетіння мистецьких течій і показує, як нові покоління нахабних митців розвивають ідеї своїх попередників.
Десятки митців, сотні робіт та історій. «Фонтан» Дюшана, творчий ступор Джексона Полока,  зародження поп-арту, суперництво між Малевичем і Татліним, одкровення Пікассо, бляшанка з супом Воргола… І все це – на історичному тлі зміни епох і мистецьких течій. Коротше, все, що ви хотіли знати про історію сучасного мистецтва, але боялися почути у відповідь нерозбірливе бурмотіння мистецтвознавчих концепцій.
Видавництво: ArtHuss, 2017р.



«Воєнна доктрина українських націоналістів»
Михайло Колодзінський

Про книгу: "Воєнна доктрина українських націоналістів" - головна праця відомого воєнного теоретика і практика ОУН полковника Михайла Колодзінського (1902-1939), написана в 1938 році, незадовго до його загибелі. Видається вперше. Колодзінський трактує воєнну доктрину як систему поглядів на способи та форми ведення війни і як важливий складник світогляду нації. Праця складається з трьох частин: огляд історичного розвитку української воєнної доктрини, воєнна географія та питання майбутніх кордонів Української держави, стратегія націоналістичного повстання та роль і завдання української діаспори. Книга рекомендована історикам, дослідникам національно-визвольної боротьби, військовим.
Видавництво: ТОВ «Основа», 2019р.




«Забуті історії міст: як багатство та культурний розвиток здобуваються толерантністю»
Арі Турунен

Про книгу: Це захоплююча подорож сторінками історії дев’яти великих міст світу, починаючи від VII ст. до н.?е. і закінчуючи сучасною добою. Мілет і Александрія, Паталіпутра, Багдад і Ханчжоу, Флоренція, Ісфахан, Амстердам і Сан-Франциско – усіх їх єднало одне: толерантність і відкритість до сприйняття іншості, що уможливили заможне життя та культурний поступ. Історії цих величних міст нагадують про те, що процвітання і творчий розвиток потребують простору вільної думки, сповненого людяністю і взаєморозумінням між різними особистостями, етносами, державами. Терпимість до меншин, думок, критики і нових ідей забезпечує життєздатність і породжує творчий потенціал.
Видавництво Анетти Антоненко, 2018р.




«Багатоликий Микола Костомаров»
Олексій Ясь

Про книгу: У книзі представлено науково-популярну біографію славнозвісного історика Миколи Івановича Костомарова (1817–1885). Колоритна життєва історія знакового інтелектуала-романтика ХІХ ст. сповнена драматичних і контрастних поворотів долі. Незаконнонароджений, син поміщика і його кріпачки. Автор магістерської дисертації, спаленої за наказом імперського міністерства. Один із засновників Кирило-Мефодіївського братства. В’язень Олексіївського равеліну етропавловської фортеці, політичний засланець у Саратові. Герой незвичайної любовної історії з колишньою ученицею Аліною Крагельською. Блискучий професор столичного університету. Пристрасний театрал, чудовий комунікатор і водночас безпорадний дивак-оригінал у повсякденному житті. Історик-художник, творець історичних праць, які читаються як захопливі романи. Безжальний руйнівник російського пантеону історичних героїв. Незабутній речник українства ХІХ ст. і фундатор його культурно-просвітницької програми. Багатоликість образів М. Костомарова, розмаїття його життєвих ролей вражають, зачаровують і бентежать уяву і до сьогодні. Для широкого читацького загалу.
Видавництво: Либідь, 2018р.




«Павло Скоропадський: «Крім негідників, усі підуть за мною»
Ольга Михайлова

Про книгу: Книга Ольги Михайлової "Павло Скоропадський: "Крім негідників, усі підуть за мною" присвячена політичному, військовому і державному діячеві, Гетьману Української Держави Павлу Скоропадському (1873–1945). Становлення політичного світогляду цього державника доби Української революції та його перетворення на лідера українського консервативного руху показано в світлі сучасної політичної теорії, на матеріалі історичних досліджень та автентичних відгуків сучасників. Для широкого кола читачів, усіх, хто цікавиться історією України.
Видавництво: Парламентське видавництво, 2018р.




«Українська Центральна Рада: 1917-1918 роки»
Олександр Кучерук

Про книгу: Автор на основі архівних матеріалів, періодики, архіву архітектора Павла Альошина дослідив історію київського будинку по вулиці Володимирській, 57, в якому у 1917-1918 роках працював перший український парламент - Українська Центральна Рада. Книга містить велику кількість ілюстрацій, зокрема понад сто портретів членів Центральної Ради. Значна частина фотографій публікуються вперше.
Видавництво: ТОВ «Балтія-Друк», 2018р.




«Історія європейської цивілізації. Середньовіччя. Варвари. Християни. Мусульмани»
за ред. Умберто Еко

Про книгу:  Проект «Історія європейської цивілізації» охоплює період від античних часів до ХХ століття і поділений на три основних блоки: Античність: Рим, Греція, Близький Схід; Середньовіччя: Раннє середньовіччя, Високе середньовіччя, Пізнє середньовіччя, XV століття; Сучасність: XVI—XХ століття. При створенні цього надзвичайного проекту його упорядник — видатний італійський вчений-філософ, літературний критик, письменник Умберто Еко (1932—2016) — керувався мультидисциплінарним принципом: Історія, Філософія, Міфологія та релігія, Образотворче мистецтво, Література, Наука і техніка, Музика. Статті до розділів написані провідними італійськими фахівцями у кожній галузі.
Том «Середньовіччя. Варвари. Християни. Мусульмани» охоплює величезний період — від падіння Західної Римської імперії до епохи Ренесансу. Саме в  цей період були закладені підвалини латинської культури в культури тих народів, котрі поступово залюднили імперію. Латинська мова стала базисом для тих мов, якими зараз розмовляє половина світу, а потужний вплив християнства сформував те життя, яке ми сьогодні називаємо європейським. У виданні зачеплений солідний перелік тем: занепад і нове зростання міст, розвиток торгівлі і комерції, медицина й освіта, досягнення науки і техніки, духовні пошуки, повсякденне життя, піднесення римо-католицької церкви, література й історіографія, театр і музика та ін. Також воно доповнено багатим ілюстративним матеріалом: всесвітньо відомими шедеврами, першодруками із багатьох музеїв світу.
Видавництво: Фоліо, 2018р.



«Бандерівці: 200 історій ХХ століття»
Святослав Липовецький

Про книгу: "Бандерівці. 200 історій з ХХ століття" - книга, яка в одинадцяти розділах охоплює діяльність українського визвольного руху, що увійшов в історію як "українські націоналісти" чи "бандерівці". Вперше в одній книзі зібрані історії про боротьбу УВО та ОУН в міжвоєнний період, рух опору під час ІІ Світової війни та півтора десятиліття після її завершення, феномени створені націоналістами в нацистських кацетах та радянському ГУЛАГу, діяльність, що її проводили в еміграції та на "малій зоні". Велика частина текстів буде знайома читачам завдяки статтям, які автор публікував у журналах "Український Тиждень" та "Країна", газетах "Україна Молода", "День", "Дзеркало Тижня" та "Газета по-українськи", сайтах "Історична Правда" та "Україна Incognita". Це уже третє видання книги, яка вперше з'явилася друком в 2009 році під назвою "Червоно-Чорне. 100 бандерівських оповідок". Її наступне перевидання ввійшло в Топ-10 рейтингу "Книжка Року-2013" в серії "Минувшина". Цього ж разу книга "Бандерівці. 200 історій з ХХ століття" містить вдвічі більше історій, але й тексти, які друкувалися в попередніх виданнях зазнали суттєвих змін та доповнень.
Видавництво: ЛА «Піраміда», 2017.



«Червоний голод. Війна Сталіна проти України»
Енн Епплбом

Про книгу: У книзі «Червоний голод. Війна Сталіна проти України» (Премія Фундації Омеляна й Тетяни Антоновичів, 2017, Премія Лайонела Гелбера, Премія Даффа Купера, 2018) Енн Епплбом висвітлює історію Голоду 1932-1933 років та події, що цьому передували.
На основі архівних документів, щоденників, усних свідчень, мемуарів, досліджень українських та зарубіжних науковців авторка доводить, що штучний голод в радянській Україні та репресії проти української інтелігенції на початку 1930-х стали складовими єдиного наміру Сталіна та його поплічників. Більшовицькі лідери добре пам'ятали, як майже втратили Україну в 1917 1920 роках. Коли з масовими виступами українських селян проти колективізації ця загроза виникла знову, комуністична влада вдалася до політики творення голоду, яка забрала життя майже чотирьох мільйонів людей.
Проте, як зазначає Епплбом, в історичній перспективі Сталін програв війну проти України, котра врешті виборола незалежність. І хоча «Червоний голод» написано не у відповідь на сучасні події, розуміння причин, механізму та наслідків Голодомору можуть багато чого прояснити в нинішніх українсько-російських відносинах і трактуваннях спільного радянського минулого.
Видавництво: HREC PRESS, 2018р.



«Війна за свідомість. Російські міфи про україну та її минуле»
Віктор Брехуненко

Про книгу: У книзі за допомогою наукових аргументів спростовуються ключові російські міфи про Україну та українську історію. Проаналізовано ідеологічну спрямованість кожного міфу, історичне підґрунтя російських спекуляцій, обґрунтовано підстави заперечення спотворених образів нашого минулого, цілеспрямовано нав’язуваних Москвою ось уже протягом кількох століть. У тих випадках, коли сучасний міф має довгу історію, простежено еволюцію його змісту.
Для всіх, хто цікавиться історією України та українсько-російських стосунків.
Видавництво: ПП Брехуненко Н.А., 2017р.




«Війна на брехні»
Володимир Матвієнко

Про книгу: На основі розлогого аналізу літературних джерел автор розкриває агресивну сутність Московщини, яка своїми діями загрожує всьому людству. Особлива зверхність до України є результатом 350-річного гноблення українського народу.
Видавництво: Київ, 2019р.











«Угорці в Києві. Глави історії угорсько-українських відносин з ІХ століття до наших днів»
Стефан-Арпад Мадяр

Про книгу: Це ілюстроване й багато документоване, науково-популярне, двомовне (українською та угорською) видання вийшло з друку за підтримки Посольства Угорщини в Україні та участі членів Українсько-угорської академічної комісії істориків.
Переселення угорських племен із регіону Південного Приуралля до Тисо-Дунайської низовини за часів раннього Середньовіччя — наприкінці ІХ ст. поклало початок торговельно-економічним, громадсько-політичним й культурним взаєминам між сусідніми державами. У ті часи здійснювалися безпосередні контакти угрів зі східнослов'янським населенням Наддніпрянщини, Києва, Галича тощо. Але Київ посідає особливе місце в історії українсько-угорських відносин, чому й присвячене презентоване видання.
Видавництво: Посольство Угорщини в Києві, Міжнародна громадська Академія «Modus Coloris», 2018р.



«Козацький міф»
Сергій Плохій

Про книгу: "Козацький міф. Історія і націєтворення в епоху імперій"- розповідає про один з найцікавіших періодів в історії України. Поряд з пошуком відповідей про «Історію Русів», ми йдемо дорогою козацтва протягом декількох століть. Ця книга сповнена нових відкриттів, розгадування таємниць і історичних фактів. Сергій Плохій, з тих авторів, хто роблять вивчення історії не тільки корисним, але і захопливим.
Видавництво: Клуб сімейного дозвілля, 2018р.







«Ван Гог. Іскріння»
Фредерік Пажак

Про книгу: У життєписі Вінсента Ван Гога автор переповідає самотній шлях видатного художника — з рідної Голландії до французького містечка Овер-сюр-Уаз. Ця писана і мальована біографія наголошує на маловідомих та хибно витлумачених епізодах з життя Ван Гога.
Видавництво: Нора-Друк, 2018р.













«Нарис історії культури України»
Мирослав Попович

Про книгу: Ця книга являє собою нарис історії культури України як комплексу характерних матеріальних і духовних здобутків суспільства; до духовної культури включаються при цьому не тільки література, філософія та різні мистецтва, а й спосіб життя, система цінностей, традицій та вірувань.
Книга може бути посібником для викладачів та студентів-гуманітаріїв різних спеціальностей, що вивчають не тільки курси історії культури, а й історію окремих видів культури та загальну історію. Вона може бути корисною всім, хто цікавиться минулим України, внеском її народу в скарбницю світової культури.
Розрахована на широке коло читачів.
Видавництво: Видавничий дім «АртЕк», 2017р.

Немає коментарів: