пʼятницю, 29 листопада 2019 р.

Не дай СНІДу шанс



Одне з важливих завдань суспільства – виховати фізично, морально, соціально, духовно здорову людину. Справедливими є слова: «Гроші втратив – нічого не втратив, час втратив – багато втратив, здоров’я втратив – все втратив».

Так, що таке здоров’я?

Здоров’я – сукупність фізичних, духовних, соціальних якостей людини, що є основною її довголіття і необхідною умовою здійснення творчих планів, умовою високої працездатності, створення міцної сім’ї, народження і виховання дітей.
Здоров’я людини – цікаве й складне явище. Воно завжди привертало і буде привертати увагу не лише дослідників, але й кожної людини. Це поняття таке давнє, що на всіх мовах світу є слово «здоров’я».
Ще в середині минулого століття ніхто б і не подумав, що колись з’явиться хвороба, здатна знищити імунітет людини. Але у 1981р. у США було зареєстровано перші випадки дивної хвороби. Вона вражала імунітет людини, яка ставала беззахисною перед будь-якою інфекцією, тому назвали цю хворобу синдромом набутого імунодефіциту, скорочено СНІД. У 1983 р. вчені відкрили її збудника – вірус імунодефіциту людини (ВІЛ).
   Чума, яка охопила 21-ше століття, як часто сьогодні називають СНІД, в останні десятиліття поширюється зі швидкістю епідемії.

    Вперше Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначався 1 грудня 1988 року. Таке рішення затвердили на міжнародній зустрічі міністрів охорони здоров'я, які обговорювали необхідність обміну інформацією щодо ВІЛ-інфекції та СНІДу.
    Відтоді щорічно, 1 грудня, вся світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цього дня людство згадує про те, яку серйозну загрозу для життя людей несе ця глобальна проблема. Сьогодні зусилля багатьох держав спрямовані на профілактику поширення захворювання. Заходи щодо відзначення цього дня традиційно відбуваються із його символом – Червоною стрічкою. Тепер кожен, хто надягає таку стрічку 1 грудня, висловлює свою надію на майбутнє без СНІДу.


 Напередодні Всесвітного дня боротьби зі СНІДом, у нашій бібліотеці відбулася бесіда-застереження «Не дай СНІДу шанс». У заході взяли участь учні 11-х класів Костилівської ЗОШ, Рахівських ЗОШ №2 та №3.
    Захід розпочала бібліотекар Інтернет-центру Юришинець Наталія, яка ознайомила учасників з поняттями "ВІЛ" та "СНІД", статистичними даними розвитку хвороби в Україні, провела огляд веб-ресурсів за цією темою. 
 Сімейний лікар амбулаторії Рахівського центру первинної медико-санітарної допомоги Мініх Ганна Миколаївна розповіла про основні ознаки виникнення захворювання, шляхи інфікування людини та методи визначення інфекції. Особливу увагу лікар приділила шляхам запобігання та попередження  інфікування.
Юнаки та дівчата брали активну участь у бесіді та мали можливість отримати відповіді на питання, що їх цікавлять: як проводиться тестування на ВІЛ/СНІД, як часто потрібно проходити медичне обстеження і де саме, як застерегти себе від можливого зараження у салонах краси та татуажу.

Також обговорювалась проблема толерантного ставлення до ВІЛ-інфікованих людей. Адже в більшості ВІЛ-позитивні люди відчувають байдужість і вороже ставлення до них як з боку суспільства, так і з боку держави. Важливо пам’ятати, що кожний із них є повноцінним членом суспільства та має право вести особисте життя, навчатися, працювати, мати друзів, закохуватися, створювати сім’ю, народжувати здорових неінфікованих дітей. Оскільки лікування тривале і важке, уражені інколи зневірюються у своїх силах і тому потребують, крім звичайного спілкування, ще й моральної підтримки.
Про працевлаштування ВІЛ-позитивних людей розповідала Волошин Наталія, начальник відділу активної підтримки безробітних Рахівської районної філії Закарпатського обласного центру зайнятості. Також пані Наталя звернула увагу на те, що при працевлаштуванні  ВІЛ-інфіковані мають ті ж самі можливості та права, як і інші, і роботодавці не можуть їх порушувати. Адже інформація про захворюваність є суто конфіденційною. Крім того, під час працевлаштування людина не зобов’язана повідомляти про свій діагноз. Є певні роботи, на яких за станом здоров’я ВІЛ-інфікований не може працювати, але на 99% робіт проблем з цим не повинно бути.
Більшість людей знають, що спілкування з ВІЛ-позитивними людьми не несе жодної загрози для їхнього життя, бо ВІЛ не передається при дружніх поцілунках, рукостисканні, через їжу, яку приготувала ВІЛ-інфікована людина, під час спільного користування басейном, ванною чи під час належно проведених медичних втручань. Але сьогодні вже мало знати – необхідно не словами, а конкретними діями продемонструвати ВІЛ-інфікованим своє толерантне ставлення, а молодь мотивувати вести здоровий спосіб життя. Люди давно переконалися, що на здоров’я впливає безліч чинників, і найголовніший з них – це спосіб життя.
Спосіб життя – це сукупність стійких форм життєдіяльності людини, які визначають її життєвий шлях. Це – сукупність її звичок. Якщо, людина з дитинства, з молодих років постійно й наполегливо дбає про своє здоров’я, вона в основу своєї життєдіяльності закладає такі стійкі корисні звички, навички, поведінку, спосіб мислення, сприйняття оточуючих і себе, які й визначають основний її напрямок – шлях здоров’я. Вона обирає здоровий спосіб життя.
Наприкінці заходу всі учасники отримали буклети, в яких основну увагу приділено профілактиці ВІЛ/СНІД.






 

Немає коментарів: