середу, 18 березня 2020 р.

Вони прославили свій край: Мойш Василь Юрійович – заслужений працівник фізичної культури та спорту України



Василь Мойш народився 26 липня 1946 року в с. Біла Церква, що на Рахівщині, в багатодітній сім’ї, в якій було семеро дітей. Змалку, разом із своїми братами і сестрами, допомагав батькам поратися по домашньому господарству, а потім і в їхній роботі в колгоспі. У 1953 році пішов до першого класу Білоцерківської семирічки, а після 4-го – перейшов навчатися до Солотвинської СШ № 1, в якій у 1964-му здобув середню освіту. Тут улюбленим предметом була фізкультура. Тоді ж поступає на факультет фізичного виховання Кишинівського державного університету, який успішно закінчує у 1968 році. Свою трудову діяльність розпочав у Молдові, але із-за стану здоров’я батьків через рік повернувся додому. З 15 серпня 1969 року почав працювати вчителем фізкультури Рахівської середньої школи №1.
         Працюючи вчителем Василь Юрійович домагається високих результатів у своїй роботі. Для заохочення дітей займатися спортом і привити їм до нього любов, він застосовував різноманітні форми і методи занять з ними,  впроваджуючи з цією метою нестандартне обладнання та забезпечуючи необхідний інвентар. І як наслідок  його учні неодноразово були чемпіонами та призерами міських, районних і обласних змагань. Також його вихованці ставали членами збірної команди області з волейболу і приймали участь у Спартакіаді України. Даскалюк Андрій, як капітан юнацької збірної України з волейболу, захищав честь України в 1998 році на Всесвітніх юнацьких спортивних іграх в Москві (під патронатом МОК), де наша збірна здобула срібні медалі, а потім у складі збірної команди країни неодноразово брав участь у Чемпіонатах Європи та Світу, де вона посідала високі місця. Федерація волейболу Закарпаття визнала В.Ю.Мойша одним із кращих тренерів з волейболу області, про що згадується у книжці авторів С.С.Поляк та О.М.Трифан під назвою «Волейбол Закарпаття». Його учні Даскалюк Андрій, Урбан Юрій та Маріонда Іван стали майстрами спорту. Багато його вихованців закінчили факультети фізичної культури вишів і працюють вчителями та тренерами, в тому числі й п’ятеро племінників.

         У 2000 році починає працювати методистом районного методичного кабінету відділу освіти і науки Рахівської райдержадміністрації, а з 2007-го стає директором Рахівської районної дитячо-юнацької спортивної школи, одноразово очолюючи районне методичне об’єднання вчителів фізичної культури загальноосвітніх шкіл. Спортивна школа в період яку очолював, з року в рік ставала переможницею оглядів – конкурсів зі спортивної майстерності серед спортивних шкіл області. Під час його керівництва двоє спортсменів-лижників стали членами національної збірної України з лижних перегонів, з Іван Білосюк у 2006 році приймав участь у ХХ Олімпійських іграх у м.Турін (Італія). Брати Білосюки, Іван та Мирослав, виконали нормативи Майстра міжнародного класу. Тренер-викладач з лижних перегонів ДЮСШ Білосюк Петро Миколайович став провідним тренером України з лижних гонок і заслужив почесне звання «Заслужений працівник фізичної культури та спорту України». В.Ю.Мойш налагодив дружні спортивні відносини між містами Рахів і Свидник (Словаччина) та був організатором регіональних ігор з волейболу на приз Гуцульщини.
         Вчитель вищої категорії, «Вчитель-методист», член обласної ради вчителів фізичної культури, Василь Юрійович, відзначений грамотами всіма гілками влади за сумлінну роботу і активну участь у громадсько-політичному житті та значком «Відмінник освіти України». У вересні 2016 року йому присвоєно почесне звання «Заслужений працівник фізичної культури та спорту України». У даний час продовжує працювати інструктором-методистом Рахівської районної спортивної школи і передає свій досвід молодим тренерам-викладачам.
         Одружений. Дружина, Марія Степанівна (в дівоцтві Німчук), внучка активного учасника Гуцульської республіки в Ясіню (1918-1919рр.) та Карпатської України (1938-1939рр.), члена (депутата) її Сойму (парламенту) Дмитра Німчука, після закінчення Мукачівського кооперативного технікуму, працювала в торгівлі, а потім секретар-друкаркою у Рахівській ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1. Син, Юрій, встиг попрацювати, після закінчення істфака УжДУ  і в школі, і на заробітках, а потім в СБУ, звідки в званні підполковника пішов на пенсію. Донька, Марія, закінчила міську школу №1 із золотою медаллю і  після отримання диплому юридичного факультету УжНУ, працює у виконавчій службі.
Микола Ткач
історик-краєзнавец

         PS. Як свідчить аналіз, у цій родині Мойшів шанобливо відносилися й продовжують відносяться до знань та освіти і, як наслідок, десять її членів здобули вищу освіту, в тому числі два рідні брати Василя Юрійовича.      

Немає коментарів: