вівторок, 24 січня 2023 р.

Майбутня доля мислити Соборно

 



«Майбутня доля мислити Соборно», під такою назвою відбулась історико-патріотична година, присвячена Дню Соборності України, історичній події, яка стала зерном національної державності, що проросло з тривалого руху національно-визвольної боротьби українського народу, мрій, прагнень, зусиль багатьох поколінь до створення власної держави, незалежності, соборності. У цьому заході взяли участь вчитель історії Козурак Галина Петрівна, педагог-організатор Рошко Марія Юріївна, учні 9-11 класів ЗЗСО№3 та бібліотекар читальної зали Рахівської ПБ Юришинець Наталія.

22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві було урочисто проголошено об'єднання у єдину соборну Україну двох державних частин. Тих частин, що постали на уламках різних імперій.  Як писав видатний українсько-канадський історик Орест Субтельний:

«уперше західно- і східноукраїнські націоналісти, які протягом поколінь проголошували існування між ними братерських зв'язків, увійшли в контакт між собою в масових масштабах».   

Палка розповідь Галини Петрівни про цю визначну подію в житті нашого українського народу, дозволила глибше дізнатись про історичні факти та передумови підписання Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, закріпленого в Універсалі Директорії УНР. Так вже розпорядилась історія, що упродовж століть наш народ та землі України, були розірвані, належали до інших держав: Російської імперії, Польщі, Австро-Угорщини.

Тож споконвічною мрією українців було об'єднання роз'єднаних частин України в межах однієї держави.

Під час заходу Копич Яна та Юліана декламували вірші, що стали поетичною родзинкою цього свята.

Учні 9 та 11 класів дізналися про те, що наш народ не раз переживав гіркі події у тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності. В ході заходу учасники мали змогу також почути про подію, що відбулась 29 січня 1918 року – бій під Крутами.

Кожен українець схиляє голову перед пам’яттю про тих, хто в далекому 1918 році боронив незалежність України ціною власного життя.

29 січня 1918 року на залізничній станції Крути в Чернігівській області 300 київських студентів, захищаючи підступи до Києва, вступили в нерівний бій з шеститисячною армією більшовиків під командуванням Михайла Муравйова, яка серед інших вела наступ на Українську Народну Республіку.

29  січня  –  День  пам’яті  героїв  Крут  –  саме  там,     у  1918  році відбувся  бій,  що  на  довгі  роки  став  одним  із  символів  боротьби  українського народу за свободу і незалежність.

Не знаючи минулого, не можна будувати майбутнє. А свою історію варто пам'ятати, бо наше сьогодення є результатом вікових традицій, натхненної і гіркої боротьби багатьох поколінь.

"Коли громада усвідомлює, що її політична самостійність не впала з неба, а оплачена життям найкращих дітей цієї громади – це називається "оплачена ідентичність". Ця громада здатна більше цінувати себе й розуміти, звідки вона взялася, і в неї більше шансів на виживання в цьому світі. Це надзвичайно важливо для держави: якщо ми пам’ятаємо, то розуміємо, яка ціна нашої свободи й держави".                           

Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам’яті








Немає коментарів: