пʼятницю, 16 травня 2014 р.

"Чи потрібна в Рахові бібліотека?" Результати вуличного опитування жителів міста.


14 травня працівники Рахівської районної бібліотеки провели вуличну акцію з метою вивчення громадської думки щодо подальшого розвитку бібліотеки, виявити різні погляди громади на сучасний бібліотечний сервіс привернути увагу громадськості до питань діяльності бібліотеки, а також дізнатись якою її бачать рахівчани в майбутньому. 

Як виявилось, переважна більшість опитаних знають про діяльність районної бібліотеки завдяки постійній рекламі своїх послуг через блог, соціальні мережі, рекламі на місцевому кабельному телебаченні, а також регулярним публікаціям заходів, що проводяться в книгозбірні та висвітлюються на шпальтах місцевої районної газети „Зоря Рахівщини”.

Значна кількість респондентів звернули увагу на важливість постійного оновлення сучасними виданнями книжкових фондів та періодичних видань, а також відмітили те, що бібліотека йде в ногу з часом, завдяки можливості безкоштовного доступу до мережі Інтернет.

Протягом дня бібліотекарі опитали близько 500 рахівчан. Респонденти з задоволенням відповідали на питання, і можна сказати, що акція пройшла в позитивному настрої, адже нам сприяла красива весняна сонячна погода )



Підсумки вуличного опитування

Всього  працівники бібліотеки опитали 535 респондентів і отримали такі показники:
-         361 опитаних користуються бібліотекою;
-         454 знають, де вона знаходиться;
-         485 відповіли, що знають як і про традиційні, так і нові послуги, які надає бібліотека (безкоштовне підключення до мережі Інтернет, придбання товарів, можливість спілкування в соціальних мережах та зв’язок з рідними через Skype, придбання квитків як для перевезення, так і на різноманітні заходи, концерти, отримання інформації щодо роботи органів влади, оформлення документів, закордонних віз тощо);
-         528 респондентів вважають, що бібліотеки потрібні, аргументуючи це тим, що справжня книга та живе спілкування ніколи не замінить Інтернет, хоча позитивним є те, що бібліотека давно вийшла за рамки простого "сховища книг", і надає багато нових та цікавих видів послуг для громади міста. Проте 7 знаходять альтернативу бібліотекам у мережі Інтернет, користуються тільки електронними книгами дома;
-         розмежування опитаних за статтю: чоловіки 238, жінки 297;
-         розмежування опитаних за віком:
  • до 21 року – 55;
  • 22-35 р.р. – 105;
  • 36-60 р.р. – 315;
  • більше 60 років - 60
-         розмежування за соціальним статусом:

  • працюючі 207;
  • безробітні 23;
  • молоді мами 56;
  • домогосподарки 106;
  • студенти 98;
  • школярі 45


Немає коментарів: