суботу, 22 вересня 2018 р.

Святі місця України


Сакральна архітектура – невичерпне джерело натхнення для художників, письменників, митців… Тим більше що в Україні сфера сакрум представлена надзвичайно широко. Вона захоплює кожного мандрівника, який вирішує сам торкнутися незбагненної краси й величі, котрі годі передати навіть найбільш вдало дібраними словами.
Ба більше, через храми часто проглядають життєписи цілих регіонів, складені з доль їхніх мешканців. Адже історія свідчить, що на землях сучасної України століттями вчилися жити поруч у мирі й злагоді люди різних національностей… І багато з них залишили по собі унікальні архітектурні витвори, що дотепер прикрашають вулиці українських міст, містечок і сіл.

Пропонуємо вашій увазі добірку книг бібліотечного книжкового фонду читальної зали, що відображають велику кількість храмів та церков, якими багата Україна.



Золота підкова України. Львівщина.
Василь Пилип'юк


Про книгу: «Золота підкова України» - це перший вагомий науково-мистецький проект, який знайомить з важливими сторінками історії та культури України. Це – своєрідна поема в камені і дереві, у якій розповідається про оборонні споруди, фортеці, замки на території України, палацові та церковні ансамблі. Ця національна спадщина природньо вписується у європейський контекст. Видання розраховане на шість томів. У першому із них розповідається про пам'ятки Львівщини. Окремий том буде присвячено Львову. Чотири наступні книги – іншим регіонам України. Тексти українською, англійською та польською мовами.
Видавництво: «Світло і тінь», 2011р.




Дерев'яні церкви Закарпаття
Заплетал Флоріан


Про книгу: У фотоальбомі представлено найповнішу збірку світлин дерев'яних церков Закарпаття, зроблених чеським дослідником Флоріаном Заплеталом у 1919–1925 роках, коли край входив до складу Чехословаччини. Автор розумів архітектурну та історичну цінність цих стародавніх пам'яток, першим почав планомірно фіксувати їх на фотографіях, а також докладати зусиль для їхнього збереження. Деякі церкви вже втрачені й дійшли до нас лише на його світлинах. Фотографії для альбому надав учень Заплетала, спадкоємець його архіву академік, проф. Микола Мушинка (Пряшів, Словаччина). Йому належить також вступна стаття, присвячена життю та діяльності чеського дослідника. Упорядник видання - відомий дослідник дерев'яної сакральної архітектури Закарпаття, мистецтвознавець Михайло Сирохман (Ужгород).
Книга містить тексти українською і чеською мовою, а також резюме англійською мовою; підписи до фотографій та алфавітний покажчик населених пунктів - трьома мовами.
Видавництво: «Видавництво Олександри Гаркуші», 2013р.



Слово про Михайлівський Золотоверхий: Фотоальбом


Про книгу: У фотоальбомі – історія Михайлівського Золотоверхого собору і монастиря в ілюстраціях. Історія його побудови в 12-му столітті, руйнування у 30-ті роки 20-го століття, а також відновлення напередодні 21-го століття. Михайлівський Золотоверхий завжди був і залишається святинею християнського православного світу.
Видавництво: «ВІАТЕЛ», 2003р.









Храми України. Альбом


Про книгу: Альбом розповідає про тисячолітню історію храмового будівництва на теренах України, розкриває архітектурно-мистецькі особливості храмових споруд різних історичних періодів.
Видавництво: «Мистецтво», 2000р.











Київська обитель Святого Кирила
Ірина Марголіна, Василій Ульяновський


Про книгу: У книзі представлено докладну історію Кирилівської обителі. Автори дослідження пропонують нові гіпотези щодо часу та обставин заснування храму, його архітектурних особливостей та системи фрескового розпису; на основі архівних документів детально змальовують духовне та побутове життя монастиря. Показано роль меценатів у розвитку монастиря. Висвітлено історію реставрацій та відкриття старовинних фресок. Окрему увагу приділено іконам та стінописним роботам Михайла Врубеля.
Видавництво: «Либідь», 2005р.






Національний заповідник «Софія Київська»


Про книгу: Україна сповнена пам'ятками, її культурні надбання відомі в Європі і в усьому світі. Ілюстроване видання детально і достовірно розкриває історію культових споруд, як Києва, так і всієї України. Книга видана до 75-річчя відкриття Національного заповідника «Софія Київська», в науково-популярному стилі представляє Софійський собор, монастирські споруди, Михайлівський Золотоверхий монастир, Андріївську, Кирилівську церкви, Золоті ворота Києва та інші пам'ятки. У книзі безліч яскравих ілюстрацій, що демонструють архітектурне і культурне багатство України.
Видавництво: «Балтія - Друк», 2011р.




Собор Святої Софії в Києві. Книга – альбом


Про книгу: Книга-альбом про унікальну пам'ятку Руси-України XI ст. Софійський собор у Києві відомого українського вченого доктора мистецтвознавства Григорія Логвина є значним внеском у скарбницю світової мистецтвознавчої науки. Протягом майже п'ятдесятирічного дослідження автор дійшов принципово нових висновків щодо часу спорудження, історії будівництва та визначення майстрів мозаїк і фресок Софійського собору, внесеного до списку Всесвітньої культурної і природної спадщини ЮНЕСКО.
Видавництво: «Мистецтво», 2001р.





Православні святині Києва


Про книгу: Підготовлена відомими київськими науковцями та музейними працівниками, книжка знайомить читача зі знаменитими православними святинями Києва – Єрусалима землі Руської. Цікаво й нетрадиційно розповідається про його славетні храми та монастирі, які сформували духовний простір древнього святого міста. Багата історична доля, неповторна краса й мистецька довершеність київських святинь розглядаються в контексті їх унікального духовного значення для народу України.
Видавництво: «Техніка», 2011р.






Національні святині України — науково-популярна видавнича серія, заснована у 1997 році в рамках Національної програми випуску соціально значущих видань. Книги серії розповідають про релігійну, культурно-історичну та мистецьку спадщину, зосереджену у найвизначніших храмових та монастирських ансамблях України, включаючи і ті, що були знищені протягом XX ст.
З часу заснування в рамках серії Державним спеціалізованим видавництвом «Техніка» видано 32 видання.



Почаївська Свято-Успенська Лавра
Петро Ричков, Віктор Луц


Про книгу: Книжку присвячено історичному минулому, архітектурній і мистецькій спадщині одного з найвизначніших монастирських ансамблів Західної України — Почаївської Свято-Успенської лаври, яка здавна відігравала роль провідного духовного осередку на Волині. Ґрунтуючись на численних літературних та архівних джерелах і на власних дослідницьких розвідках, автори відтворюють широке тло історичної далі монастиря, аналізують його просторовий розвиток упродовж століть, розповідають про втрачені й існуючі архітектурні пам'ятки, про найвизначніші творіння іконописного, різьбярського та живописного мистецтва, що містяться нині в лаврських святинях.
Видавництво: 2000р.



Римо-Католицькі костьоли Києва та Київщини
Горбик Олена


Про книгу: У книжці висвітлюється історія виникнення в осередку православного міста католицьких побудов протягом IX - XX сталіть. Прослідковується зміна рушійних сил католицтва, які в різні періоди опікувались розбудовою костьолів. Аналізуються особливості католицьких храмобудівник традицій Гіпотетично реконструюється романсько-готична архітектура костьолу давньоруської доби середньовічних розбудов за часів володарювання Литви. Розглядається барокова католицька архітектура періоду приналежності територій до Польщі та класицистична і неостильова періоду Російської імперії.
Для істориків, архітекторів, мистецтвознавців та широкого загалу читачів.
Видавництво: 2004р.



Кирилівський монастир
Тетяна Кілессо


Про книгу: Книжку присвячено одному з колись найбільших і найвпливовіших осередків вітчизняної культури — Свято-Троїцькому Києво-Кирилівському монастирю, заснованому династією чернігівських князів Ольговичів у XII ст. На основі аналізу креслень та обмірів, літературних і архівних джерел, матеріалів археологічних досліджень висвітлено багату не події історію монастиря, біля керма якого стояли видатні церковно-політичні й культурно-освітні діячі України — Інокентій Ґізель, Лазар Баранович, Іван Монастирський, Дмитро Ростовський, розкрито етапи формування архітектурного ансамблю монастиря у XV-XVIII ст., а також описано твори унікального монументального живопису ХІІ-XIX ст., що збереглись у Кирилівській церкві. Книга насичена новим, раніше не друкованим матеріалом.
Видавництво: 1999 р.



Святогірська Свято-Успенська лавра
Дєдов Володимир


Про книгу: Книжка присвячена найвизначнішому монастирському ансамблю Південно-Східної України - Святогірській Свято-Успенській лаврі на Сіверському Дінці, що на Донеччині. Автор на підставі багатьох історичних джерел, архівних матеріалів, результатів науково-дослідних і проектних робіт розкриває етапи формування архітектурного ансамблю Святих Гір, його долю в різні часи історичного минулого України, висвітлює питання відтворення архітектурних пам'яток в умовах діяльності історико-архітектурного заповідника, відновлення монастиря в 90-ті рр. XX ст., його ролі у духовному відродженні України, набуття їм почесного статусу Лаври у 2004 р. Розрахована на широке коло читачів.
Видавництво: 2005р.



Києво-Печерська лавра
Сергій Кілессо


Про книгу: У книжці розповідається про Києво-Печерську лавру. Від часу її заснування преподобними Антоніем і Феодосіем, які оселилися в печерах, минуло понад 950 років. За цей період монастир пережив цікаву й непросту, багату подіями і видатними людьми історію, а його архітектурний ансамбль, над створенням якого впродовж сторіч працювали вправні давньоруські будівничі, здібні українські майстри й талановиті чужинці, стоїть у ряду найвидатніших надбань світової культури.
Видавництво: 2003р.




Подільські храми Києва
Лариса Толочко, Михайло Дегтярьов


Про книгу: Поділ - один із найдавніших торговельно-ремісничих районів Києва, де здавна будувалися християнські храми. Багато сакральних споруд Подолу стали шедеврами будівничого мистецтва. В книзі розповідається про відновлення храму Богородиці Пирогощої, наводиться історія найдавнішої церкви Подолу, де правили Божу службу ще до прийняття християнства, за часів Аскольда, Іллінської. Особливу увагу приділено храмам часів бароко і класицизму. Книга знайомить з широкою панорамою культового і духовного життя нашого народу.
Видавництво: 2002р.



Собор Святого Юра у Львові
Володимир Александров, Петро Ричков


Про книгу: До чималого переліку культурної спадщини людства, справжніх неоціненних скарбів на теренах України належить і собор святого Юра у стародавній столиці Галичини, в чудовому місті Львові. Ця неповторна християнська святиня була, є і завжди буде величним символом Української Греко-Католицької Церкви. У книжці розповідається про історичні віхи у житті святині. Текст супроводжується ілюстративним рядом — фотографіями, схемами, малюнками. На підставі значного масиву літературних, музейних та архівних джерел висвітлюються суспільно-історичні обставини становлення та еволюції Святоюрського ансамблю, розповідається про архітектурно-стилістичні особливості храму та всього комплексу споруд, які належать до найкращих здобутків вітчизняної культури. Для істориків, архітекторів, мистецтвознавців та широкого кола читачів.
Видавництво: 2007р.


Православні святині Луцька
Богдан Колосок


Про книгу: Ця книжка про православні храми і монастирі Луцька. Створювали їх конкретні люди — меценати, архітектори та фахівці багатьох інших ремесел. У міру обсягу книжки ви дізнаєтесь про деяких з них і про їх творіння. Знання ці дійшли до нас завдяки зусиллям тих, хто усвідомлюючи відповідальність за зв'язок поколінь, закарбував давні події для нащадків. Про них також розповідається в цій книжці. Для всіх, хто відчував себе спадкоємцем минулих поколінь і понесе їх досвід у майбутнє.

Видавництво: 2003р.



Християнські святині Кам'янця на Поділлі
Ольга Пламеницька


Про книгу: На основі матеріалів і досліджень представлено історико-архітектурний нарис про храмове будівництво міста-фортеці Кам'янця-Подільського. Упродовж кількох століть тут співіснували три християнські громади українців, вірменів та поляків, які створили урбаністичний феномен світового рівня. Старе місто Кам'янця-Подільського оголошене в 1988 році Національним істрико-архітектурним заповідником, пропонується для включення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Видавництво: 2001р.




Втрачені святині
Віктор Вечерський


Про книгу: Книгу присвячено втраченим протягом XX століття найвизначнішим пам'яткам культової архітектури різних конфесій (православної, католицької, юдейської) більшості регіонів України.
Видавництво: 2004р.













Книги знаходяться у книжковому фонді нашої бібліотеки 

та чекають на Вас! 

Немає коментарів: