четвер, 6 вересня 2018 р.

„Сучасні аспекти діяльності бібліотек на допомогу екологічному вихованню населення”


Останнім часом проблеми екології і взагалі збереження життя надзвичайно гостро постали перед людством. Захист навколишнього середовища - завдання багато аспектне: воно передбачає і раціональне використання природних ресурсів, і збереження миру на планеті, і цивілізований науково-технічний прогрес.
Центрами екологічної освіти наших громадян повинні стати бібліотеки. Для бібліотечних працівників популяризація літератури з екологічних питань - тема не нова. Кожна бібліотека оформляє книжкові виставки, проводить масові заходи різноманітних форм, влаштовує зустрічі з фахівцями з екології.

4 вересня в читальній залі Рахівської центральної районної бібліотеки відбувся районний семінар бібліотечних працівників „Сучасні аспекти діяльності бібліотек на допомогу екологічному вихованню населення”, який відкрив начальник відділу культури райдержадміністрації Володимир Шепета та вказав на важливості даної роботи в закладах культури, як осередках просвітництва.
 На семінар також був запрошений провідний інженер відділу науково-дослідних робіт та сталого розвитку Карпатського біосферного заповідника Геннадій Бочкор. Він виступив перед бібліотекарями району з презентацією „Проблеми формування екологічної складової свідомості, створення економічних механізмів її збереження в матеріальній та нематеріальній культурі членів територіальних громад. Роль Карпатського біосферного заповідника у сталому розвитку територіальних громад”.


Завідувачка методико-бібліографічним відділом районної бібліотеки Єва Дідик зробила аналіз еколого-просвітницької роботи бібліотек ЦБС протягом останнього періоду – визначила сильні та слабкі сторони діяльності бібліотек системи в цьому напрямку та зробила наголос на важливості та необхідності популяризації бібліотеками ЦБС цієї роботи. Присутні переглянули мультимедійну презентацію підготовлену нею, переглянули фото із еколого-просвітницьких заходів, які підготували та провели бібліотекарі системи, поділилися своїм досвідом та взяли собі на „озброєння” досвід колег.

Зав. відділом обслуговування Ірина Титор надала присутнім консультацію „Екологічне просвітництво як важлива складова діяльності бібліотеки”.
Заступник директора по роботі з дітьми Бронтерюк Марія Володимирівна виступила перед слухачами та розповіла їм про особливості еколого-просвітницької діяльності у роботі з дітьми.

„Екологічний фонд бібліотек району: формування і використання. Стратегія формування і використання фондів екологічної тематики” – за цією темою був виступ Ганни Сливки - завідувачки відділом комплектування та обробки фондів.
         Майстер-клас „Екологічні ігри, конкурси, вікторини та інші ігрові форми роботи, на допомогу популяризації екологічних знань в бібліотеці” провела перед присутніми методист ЦРБ Ганна Зварич. Бібліотекарі брали участь в конкурсах та іграх, розгадували ребуси та кросворди по екології.
         Бібліотекар філії села Ділове поділилася досвідом за даною темою та продемонструвала слайдову презентацію на тему „Роль сільської бібліотеки в екологічному вихованні населення”.


Давньокитайський філософ Гуань-цзи говорив: «Розраховуєш на рік – саджай рис. Розраховуєш на 10 років – саджай дерево. Розраховуєш на 100 років – освічуй людей». Тому завдання бібліотек – дивитися в майбутнє, виховувати екологічно грамотне покоління! 










Немає коментарів: