пʼятницю, 7 вересня 2018 р.

Профікемп: Гуцульщина - земля наближена до неба!

Рахівщина має свої неповторні особливості, які надають нашому регіону привабливість та значущість. Це край краси і чарівності. Тут живуть дуже веселі і позитивні люди, а тому учасники команди FunRoute з особливим почуттям гумору. А, як інакше? Ми ж гуцули!

Гуцульська Рахівщина. Край в центрі Європи, де гори сходяться з небом.

Сьогодні учасники команди FunRoute знову зібрались в Інтернет-центрі бібліотеки, щоб за допомогою краєзнавчих матеріалів, дослідити історичні події Рахівщини, переглянути фотоматеріали  та дізнатися чимало цікавого. Матеріали необхідні для змістовного наповнення блоку "Рахівщина історична".



Отже, походження назви етнографічної групи українських горян - гуцулів - ось уже понад півтораста літ привертає увагу численних як вітчизняних, так і чужинських дослідників: німецьких, польських, румунських, російських. Запропоновано багато пояснень походження цієї назви, але задовільного пояснення досі немає. Так, німецькі дослідники схильні були виводити назву від німецького кореня, польські - від польського, румунські - від румунського, і т. д.
За цими поясненнями нерідко ховалися політичні амбіції, а за ними - і посягання на українські землі Гуцульщини. Наприклад, деякі румунські дослідники, виводячи назву "гуцули" від румунського кореня, намагалися доводити, що гуцули - це, мовляв, зукраїнізовані румуни, яким потрібно повернути рідну румунську мову. Так само серед польських дослідників траплялися такі, що вважали гуцулів зукраїнізованими поляками. Серед німецьких науковців були спроби пояснити походження назви "гуцул" від одного з германських племен. Тож правильне пояснення походження назви цієї етнографічної групи має не тільки наукове, а і політичне значення, оскільки гуцули - частина українського народу, а Гуцульщина - споконвічна українська земля.






Немає коментарів: