вівторок, 6 листопада 2018 р.

Запитували про екологічні проблеми (результати опитування)


Аналіз вуличних опитувань населення з екологічних проблем міста (села), де вони проживають бібліотекарами Рахівської ЦБС

В рамках обласного дослідження „Роль бібліотеки у формуванні екологічної культури населення” бібліотекарами Рахівської ЦБС проведені вуличні опитування населення з екологічних проблем міста Рахова та навколишніх сіл, де вони проживають.  Ім  було запропоновано відповісти на ряд питань.
Метою опитувань було визначити ставлення населення до екологічних проблем для більш детального з’ясування поточного стану екологічної ситуації в країні.
  На переше питання „Чи вважаєте Ви екологічні проблеми важливими для сучасної людини?”, - «Так» відповіли 60 (98 %) респондентів і «ні» 1(2%).
Наступним запитанням було Чи задоволені Ви станом навколишнього середовища?”. Відповіли «так» - 8 (13%),  «ні» – 53 (87%).
Мешканцям було запропоновано назвати екологічні проблеми в місті (селі), де вони проживають.  Відповіді були різноманітними і озвучувалися болючі питання. Екологічними проблемами району мешканці вважають:
 - забруднення річок та масова вирубка лісів – 28 (47%);
- стихійні сміттєзвалища на берегах річок Тиса, Апшиця, Кісва та відсутність контейнерів для сміття - 17 (28%);
- спалювання листя та забруднення повітря вихлопними газами - 10 (16%); 
- незаконна ловля риби 4 (6%); не відповіли – 2 (3%).
 
В екологічних та природоохоронних акціях із опитаних респондентів не беруть участь – 10 (16%) та беруть участь у акціях - 51 (84%), а саме:
- 37 (72%) намагаються зменшувати споживання електроенергії та води, зменшувати використання пластикових речей (пляшки, посуд), використовують енергозберігаючі лампи, намагаються сортувати сміття та беруть участь у прибиранні прилеглих територій від сміття,
- 14 (28%) опитаних купують екологічно чисті продукти.
  П’ятим запитанням було „Що, на Ваш погляд, необхідно зробити для вирішення екологічних проблем міста(села), в якому Ви проживаєте?”.
Були озвучені такі пропозиції та побажання, як:
- вчасно та регулярно вивозити сміття а також поставити контейнери  для сортування сміття 16 (26%);
- брати участь у акціях з прибирання вулиць, берегів річок та висадки зелених саженців - 8 (13%);
- контролювати вивід каналізації - 7 (11,4%);
- припинити вирубку лісів - 7 (11,4%)
- вводити штрафні санкції - 6 (10%);
- економити воду та електроенергію - 5(8,1%);
- висвітлювати проблеми в ЗМІ, ІТ та соціальних мережах - 5 (8,1%);
- припинити купувати продукти харчування в пластикових упаковках – 4 (7%);
- бажання і готовність здавати в спеціальні пункти прийому використані батарейки, акумулятори і старі мобільні телефони, що є вже хорошим стартом і потенціалом для розвитку сфери переробки продуктів, а також цікавою тематикою для проведення різних ЕКО акцій.- 3 (5%);
Опитано всього – 61 респондент (30 мешканців м. Рахова та 31 – сільські мешканці), за такою віковою категорією:
до 20 р. – 5  (8%);
21-30 – 10 (16%),
31-60 – 29 (47%);
понад 60 р. – 18 (29%),
серед них жінок – 41 (67%) та чоловіків - 20 (33%).

Аналіз опитування виявив високий рівень стурбованості населення станом навколишнього середовища, однак низький рівень обізнаності щодо заходів їх вирішення.
  Результати опитування свідчать про те, що частина населення відкрита до екологічних ініціатив і готова підтримувати заходи, що стосуються вирішення  екологічних проблем міста (села) особистою участю, що, в свою чергу, є вже хорошим показником.
За результатами опитування будуть сплановані заходи щодо просвіти та формування екологічної свідомості населення.














Немає коментарів: