неділю, 14 жовтня 2018 р.

Козацька Україна: п'ять віків історії


Певно, не знайдеться в Україні людини, яка б не знала про козаків. Про них складено безліч творів, книжок і фільмів. Про козацький рід співається й у нашому державному гімні. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь. Тож, козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу.

14 жовтня український народ святкує День українського козацтва. Цій події, присвячуємо цю віртуальну виставку та запрошуємо користувачів бібліотеки ознайомитись з виданнями, що є у книжковому фонді бібліотеки, та обрати собі цікаву книгу для читання та ознайомлення з частиною великої історії України, яку творили сміливі козаки та їх керівники – гетьмани.


Історія козацтва. Держава-військо-битви  
О. Гуржій, Т. Чухліб

Про книгу: У книзі висвітлюються найважливіші події, пов'язані з історією українського козацтва від часу його виникнення на межі XV-XVI ст. до ліквідації урядом Російської імперії в кінці XVIII – на початку XIX ст. Особливу увагу приділено найбільш яскравим постатям Війська Запорозького, їхній політичній і державній діяльності. Значне місце на сторінках праці відведено міжнародним відносинам українського гетьманату, козацькій ментальності, побуту, бойовому мистецтву, атрибутиці тощо. Певною мірою показана роль жінки в "лицарському" середовищі. Своє яскраве відображення знайшло ставлення до козаків представників різних народів і володарів іноземних держав, їхнє сприйняття за межами Батьківщини.
Книга розрахована на широке коло читачів.
Видавництво: «Арій», 2015р.


Історія українського козацтва. Нариси у двох томах. 


Про книгу:           Через сто років після появи ґрунтовних праць з історії української козаччини Михайла Грушевського та Дмитра Яворницького сучасні українські історики на основі новознайдених документів і матеріалів та досягнень новітньої історичної науки створили узагальнений образ українського козацтва. До першого тому увійшли нариси, які охоплюють генезу Та еволюцію козацтва, його цивілізацій- ну типологію, систему ціннісних орієнтацій та становлення політичної культури. Окрім того, розглянуто питання соціальної, військової, політичної та державотворчої діяльності українського козацтва від найдавніших часів до кінця XVIII століття. У другому томі розглянуто етнонаціональні аспекти феномена українського козацтва, козацьке право і судочинство, його православні та геральдичні традиції, специфіку козацького історіописання, сприйняття українського козацтйа у західноєвропейському світі. Спеціальні нариси присвячено еволюції козацького стану після ліквідації козацької держави та поглинення України іноетнічними імперськими структурами, відродженню козацтва в сучасній Українській державі. Розраховано на науковців, студентів і викладачів вузів, широкий читацький загал.
Видавництво: «Києво-Могилянська академія», 2007р.

Козацька держава, як ідея в системі суспільно-політичного 
мислення XVI-XVIII ст. Книга 1.
 Шевчук Валерій

Про книгу: Книга сучасного українського історика та письменника — це виклад історії однієї з найвизначніших ідей українського державотворення, де автор прагне не лише дослідити ті чи інші явища, а передусім їх осмислити. Вона містить величезний масив інформації про становлення, розвиток і руйнацію Козацької держави. Широко висвітлено діяльність політичних і військових діячів доби Козацької держави та пізніших часів. Видання має значну кількість ілюстрацій. Для науковців, викладачів і студентів вищих навчальних закладів та всіх, кому небайдужа українська історія XVI–XVIII ст.
Видавництво: «Грамота», 2007р.




Козацтво в «післякозацьку» добу української історії (кінець XVIII-XIXст.)
 Бачинська Олена


Про книгу: На основі документальних джерел досліджено історію та збереження традицій українського козацтва після ліквідації автономії Гетьманщини (1764) та зруйнуванням Запорізької Січі (1775) наприкінці ХVІІІ - ХІХ ст.
Для науковців, краєзнавців, студентів, викладачів ВНЗ, учителів гімназій, ліцеїв та шкіл, усіх, хто цікавиться історією України загалом і козацтва зокрема.
Видавництво: «Вища школа», 2011р.








Воєнне мистецтво Давньої Русі
Котляр Микола

Про книгу: Написана у формі нарисів живою популярною мовою, видання відомого фахівця з історії Київської Русі охоплює широке коло тем військової справи і воєнного мистецтва ХІІ - ХІІІ ст., більшість яких не знайшли достатнього відображення у науковій літературі: склад і комплектування війська, стратегія і тактика, князі-полководці й воєводи, найманці, союзники і противники, бойові й похідні порядки давньоруського війська тощо. Розглянуто також стратегію оброни державних рубежів, фортифікації міст і замків, облогові й захисні знаряддя.
Видавництво: «Наш час», 2011р.




Як всі знаємо козацтво тісно пов'язане з гетьманством. Тому пропонуємо також ознайомитись з виданнями про гетьманів України.





Богдан Хмельницький
Іван Огієнко


Цю книгу: автор починав писати в Швейцарії, а закінчував у Канаді. Та вперше вона друкується в Україні лише тепер — більш ніж через півстоліття від часу створення.
Сфальшований, представлений односторонньо російською і радянською офіційною історіографією високий житейський, державницький і громадянський чин видатного українського гетьмана Богдана Хмельницького тривалий час потребував політично не заангажованого переосмислення. Автор поставив перед собою мету на основі доступних у діаспорі маловідомих архівних матеріалів розібратися в причинах і передумовах феномену Переяслава, за яким поступово починалася втрата Україною своєї самостійності й незалежності.
Для старшокласників і студентів, учителів і викладачів. Усіх, кому небайдужа ідея національного відродження.
Видавництво: «Наша культура і наука», 2004р.
        


Гетьмани України. Історії про славу, мудрість і відвагу
Градова Анна


Про книгу: У книзі зібрані біографії керманичів України — гетьманів, чия посада протягом кількох століть була уособленням непереможного прагнення нашого народу до волі й державної самостійності, а їхній життєвий шлях — славетними і водночас трагічними сторінками української історії. Тож читаймо про славу і зраду, мудрість і підлість, відвагу і слабкість та крізь призму століть вдивляймося в сьогодення.
Для найширшого кола читачів.
Видавництво: «Віват», 2015р.







Гетьманські могили (Сер. «Невідома Україна»)
Сергій Сегеда


Про книгу: «Згадайте праведних гетьманів: Де їх могили?» — із сумом і гіркотою запитував себе та сучасників Тарас Шевченко на сторінках поеми «Гайдамаки». Справді — де? Чи збереглося місце останнього спочинку славетного гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного? Які таємниці криються довкола поховання Богдана Хмельницького — очільника Національно-визвольної війни українського народу 1648–1657 років? Як сталося, що гетьман Петро Дорошенко був похований у далекому Підмосков’ї? Де упокоївся Іван Мазепа і чи збереглася його могила? Чому життєвий шлях останнього кошового отамана Запорозької Січі Петра Калнишевського завершився на похмурих Соловках?
Це далеко не повний перелік запитань, відповіді на які читач знайде на сторінках нашої книги. Оповіді про місцезнаходження та долю поховань визначних державних, військових і культурних діячів ведуться на тлі бурхливих подій української історії.
Видання призначене для широкого кола читачів, які цікавляться історичним минулим України.
Видавництво: «наш час», 2009р.



Гетьмани України: війна, політика, кохання.
Чухліб Тарас


Про книгу: Хто вони, гетьмани України, ‒ грізні козацькі ватажки, вожді опозиційних до будь-якої влади розбійницьких ватаг, степові "польові командири" чи хитромудрі правителі держави? Скільки їх було в історії нашої країни? Хто був першим у гетьманській когорті? Коли на українських землях з'явилося слово "гетьман" і що воно означало? Як змінювалося становище володарів гетьманської булави протягом різних історичних періодів? Яким було приватне та повсякденне життя гетьманів, їхніх дружин і родин? Відповіді на ці та інші цікаві питання допитливий читач знайде у цій книзі.
Розрахована на широке коло читачів.
Видавництво: «Арій», 2016р.




Гетьмани і монархи. 
Українська держава в міжнародних відносинах 1648-1714 рр.
 Чухліб Тарас


Про книгу: У книзі на основі багатого джерельного матеріалу із залученням досягнень вітчизняної та зарубіжної історичної науки розкривається міжнародно-політичний статус Української держави у другій половині XVII — на початку XVIII ст. Через призму відносин Українського гетьманату з володарями Речі Посполитої, Московської держави, Османської імперії, Кримського ханату, Шведського королівства, Молдавського князівства та інших країн висвітлюються головні напрями тогочасної вітчизняної зовнішньої політики.
Видання розраховане на науковців, дипломатів, викладачів, студентів історичних факультетів, усіх, хто цікавиться історією України та міжнародних відносин.
Видавництво: «Арістей», 2005р.


 Книги знаходяться у книжковому фонді нашої бібліотеки

 та чекають на Вас!

Немає коментарів: