пʼятницю, 13 листопада 2020 р.

Дізнавайся більше про край, в якому ти живеш!

Шановний читачу, якщо ти цікавишся історією та культурою рідного краю, хочеш відкрити для себе нову досі не знану інформацію про Гуцульщину, її традиції та обряди, яскраву етнографічну самобутність; людей, які творили історію, політику, релігію, письменство, і зараз з успіхом примножують народну скарбницю духовної спадщини Рахівщини, - тоді тобі до нас, у краєзнавчий сектор нашої бібліотеки до нових книг, які чекають на тебе!

 

«Скріплені вірою й окрилені Церквою»

о. Василь Носа


Про книгу: Книга зацікавить крає- і релігієзнавців, широку громадськість не лишень Закарпаття, оскільки своєю тематикою виходить за регіональні межі, порушує загальноукраїнські проблеми, несе в собі гуманітарні і філософські наративи, оживить у пам’яті славні сторінки відродження незалежної Української Держави і Греко-Католицької Церкви.

Видавництво: Растр – 7, 2020 р.

 





«300 імен Рахівщини»

Олександр Масляник, Микола Ткач


Про книгу: Книга-довідник про знаних людей Рахівщини, які своїми діяннями прославили найвисокогірніший край Білої і Чорної Тиси. Розрізнені у часі та просторі життєписи авторами систематизовано й подано у зручній та зрозумілій для читача послідовності. Нове видання стало органічним продовженням довідника «Рахівщини славні імена» (2016).

Книга-довідник «300 імен Рахівщини» стане джерелом нового пізнання минулого і сучасного рідного краю для багатьох читачів, а також відкриє масив досі не знаної інформації для краєзнавців та істориків.

Видавництво: Растр – 7, 2020 р.

 

 

«Храми Рахівщини»

Василь Попович


Про книгу: До широкого кола читачів йде багатоілюстроване видання, у якому автор – краєзнавець, культуролог, заслужений працівник культури України Василь Попович- зробив спробу комплексно дослідити історію, сакральну архітектуру, імена фундаторів, настоятелів, майстрів-будівельників, різьбярів, художників-іконописців православних, греко-католицьких та римсько-католицьких храмів а території одного із найсамобутніших районів на Закарпатті – Рахівського.

Окремо представлені унікальні дерев’яні церкви, які проіснували до нашого часу, а також деякі з тих, котрі, на жаль безслідно зникли.

Автор широко використав архівні джерела, церковні книги, рукописні і друковані дослідження, а також спогади старожилів, розповіді священників.

Видання адресоване краєзнавцям, священникам, історикам, етнографам, туристам, гостям краю, архітекторам, майстрам різьбярства та іконопису, а також всім, хто цікавиться історією та культурою українського народу, нашого краю зокрема.

Видавництво: Карпати, 2019 р.

 

 

«Етнологія Гуцульщини: фольклор та обрядовість»

Аделя Григорук


Про книгу: Навчально-методичний посібник містить матеріал про багатовіковий досвід і традиції культури українського населення Східних Карпат - гуцулів, які відзначаються яскравою етнографічною самобутністю,своєрідним комплексом ментальних рис і оригінальним типом українського національного світобачення, що знайшло своє відображення в гуцульському фольклорі та обрядовості. Посібник дає можливість систематичного пізнання цього багатого скарбу для формування духовної незалежності українського суспільства, наповнення змісту освіти яскравими національними рисами, творення модерного мистецтва і культури зі збереженням народних скарбів.

Для учнів загальноосвітніх навчальних закладів, ліцеїв, гімназій,студентів гуманітарних спеціальностей ВНЗ, учителів, керівників гуртків, педагогів - організаторів, викладачів, усіх, хто цікавиться українською народною культурою.

Видавництво: Растр – 7, 2020 р.

 

«Історія Закарпаття у персоналіях: нариси» 

Сергій Федака


Про книгу: У книзі подано історію Закарпаття від кінця ІХ ст. до наших днів через біографічну призму.

Нариси, присвячені керівникам краю, провідним політикам, єпископам та іншим церковним діячам, видатним письменникам і митцям, науковцям і лікарям, дисидентам, частково перекриваючись між собою і взаємно доповнюючись, створюють наскрізну історичну панораму.

Видавництво: Карпати, 2019 р.

 

 





            Приходь! Обирай! Читай!

 

Немає коментарів: