четвер, 11 жовтня 2012 р.

Незнання законів не звільняє від відповідальності. Тиждень правових знань.


Учитися жити по закону,
поважати закон і виконувати його,
людина повинна з малих літ,
з сімї, дитячого садка, школи.
Є. М. Рибінський




В рамках Тижня правових знань, який проходить традиційно щорічно в перший тиждень жовтня, Рахівська центральна районна бібліотека для дорослих провела низку правоосвітніх заходів на яких широко популяризувала літературу з питань права та правознавства.

Найбільшою цікавістю з боку юних читачів користувалися зустрічі з юристами та провідними спеціалістами РДА у справах дітей. Так на Тижні спільно з бібліотекою ЗОШ 1 -3ст. №1, зав. бібліотекарем цієї школи Марією Ворохта було підготовлено та проведено Інформаційний калейдоскоп на тему « Захист молоді – обов’язок держави». Відкрила захід Марія Ворохта, яка сказала, що сьогодні, як ніколи актуальним стало питання розширення юридичного і політичного світогляду громадян, а особливо молодого покоління. Тому наше завдання, як і завдання сім`ї, школи, бібліотеки, правоохоронних органів навчити молоде покоління жити по закону, берегти закон і вразі необхідності захистити себе. Старшокласники загальноосвітньої школи №1 мали змогу поспілкуватися з начальником районного відділу управління юстиції Губко Владиславом Валентиновичем та начальником служби у справах дітей РДА Тернущак Валентиною Павлівною, які були запрошені на захід та провели цікаві бесіди «Знай свої права», «Знати, дотримуватися, оберігати». Також юнаки та дівчата змогли звернутися до спеціалістів із запитаннями та отримати кваліфіковану відповідь та відповідну рекомендацію з юридичного напрямку.
Бібліограф центральної районної бібліотеки Марія Яворенко провела для присутніх годину інформації «Правопорушення і наслідки», познайомила молодь з інформацією по праву та з питань державотворення, провела бібліографічний огляд літератури «Держава, Право.Закон». Бібліотекар юнацького абонементу ЦРБ Оксана Федірцан наголосила, що нерозривно з правовою роботою бібліотеки пов’язана й робота по популяризації здорового способу життя та боротьбі з такими негативними явищами сьогодення, як наркоманія, алкоголь, СНІД, насильство, що є першопричиною правопорушень. Всім присутнім були роздані інформаційні буклети «Що таке насильство?», які були виготовлені за допомогою Інтернет-центру ЦРБ до Тижня правових знань. Учні жваво відповідали на питання вікторини « Чи знаєте Ви?»та з інтересом брали участь у конкурсі правознавців, який підготувала бібліотекар шкільної бібліотеки Олена Ворохта.







Упродовж Тижня користувачі районної бібліотеки переглядали куток права «Запитуйте – відповідаємо», який організувала бібліограф Марія Яворенко, були активними учасниками заходів та сподіваємось отримали достатньо правової інформації , щоб у разі необхідності захистити свої права та інтереси.
Протяго правового тижня ми встигли провести ще багато чого: до уваги молоді 4 жовтня проведено правову годину «Підліткова злочинність», інформаційна година « По рубриках журналу « Право України», 5 жовтня правова консультація «У полі офіційної інформації», озвучено книжково – ілюстративну виставку «Курс на Європейську інтеграцію», яка оформлена в бібліотеці.
Слід зазначити, що відкриття Інтернет – центру у центральній районній бібліотеці забезпечило широкий доступ читачам до різноманітної інформації, в тому числі правової. Шляхом використання можливостей Інтернет користувачі змогли бути присутніми в ЦРБ на веб – перегляді «Електронні вісті з офіційних сайтів органів державної влади», який презентувала бібліотекар-консультант Інтернет-центру. Також  в бібліотеці були оформлені тематичні виставки матеріалів «Правова допомога громаді», «Парламентські вибори в Україні 2012», « Закони України – молоді України», « Попередження торгівлі людьми».
Правова просвітницька діяльність центральної бібліотеки шляхом проведення всіх вищезгаданих форм роботи з користувачами сприяє розвитку громадянського суспільства в Україні, забезпечує право на вільний доступ до інформації, сприяє вільному розповсюдженню інформації, пропагує політику рівних можливостей в соціальному, економічному, політичному і культурному житті держави, підвищує самосвідомість та соціальний статус молодого покоління.


Бібліотекар юнацького абонементу ЦРБ
Оксана Федірцан











Немає коментарів: