вівторок, 22 січня 2013 р.

Результати анкетування «Як обрати майбутню професію»



В житті завжди складно зробити правильний вибір, особливо якщо мова йде про вибір майбутньої професії. Але й поняття «правильний вибір» є теж вельми відносне… Те, що здається правильним на сьогоднішній день, завтра може виявитися невірним рішенням. Але ж від того наскільки правильно ми обираємо для себе ту чи іншу професію, залежить наше життя, його успішність.

         Тому, щоб дізнатися якими критеріями керувалися молодь, студенти та юнацтво, обираючи свою майбутню спеціальність було проведено анкетування «Як обрати майбутню професію», у якому прийняли участь 100 респондентів, віком від 15 - 25 років.
         У результаті такого анкетування було виявлено:
·       на перше питання «Від чого варто відштовхуватися, обираючи ту чи іншу спеціальність?». 48% опитуваних відповіли, що потрібно керуватися принципом «чим найбільше тобі подобається, тим і продовжуй займатися». Іншими словами, потрібно робити те, що подобається саме тобі. 37% відповіли, що потрібно врахувати попит певної спеціальності на ринку праці. Так дійсно, адже ринок праці, зокрема і в нашому районі перенасичений бухгалтерами, юристами, економістами, соціальними працівниками. Ще 15% відповіли, що обираючи майбутню спеціальність, перш за все, враховували позицію старших членів родини, оскільки батьки несуть пряму відповідальність за те, як складеться твоє життя. Ця турбота поширюється й на питання про майбутню професію.
·       на друге питання «на що потрібно звертати увагу, обираючи майбутній фах?» - відповіді були різними, проте у відповідях переважала одна закономірність 51% здібності, нахили, 32% інтерес, 13% стан здоров’я, 4% характер. Таку стратегію радять використовувати і спеціалісти центру зайнятості.
·       «які фактори вплинули на ваш вибір професії» - відповіді були такі: інтереси 45%, що проявляються в улюблених заняттях, на які витрачається більша частина вільного часу. Це можуть бути як інтереси так і здібності. Ще 35% відповіли, що фактор «престижності». 10,5% говорять що думка батьків, друзів, оточення, 9,5% інформованість, яка дає певне уявлення про майбутню спеціальність.
·       четвертим питанням нашої анкети було «чи існують у вашому випадку так звані трудові династії?» На що майже всі опитувані відповіли, що ні. Тільки один респондент, який навчається на біологічному факультеті, сказав, що й мама теж учитель біології.
·       «на вашу думку, яка професія є найбільш потрібна в сучасному світі?», більшість респондентів, а саме 40% вважає професію юриста, 28% професію економіста, 10%  менеджера, 12,5%  професію лікаря, і ще 9,5%  вчителя.
·       на шосте питання, «чи реально для Вас обрати професію за допомогою Інтернет?» - відповіді були 76% ні, 24% так.
·       «які інноваційні форми роботи бібліотеки допоможуть Вам у виборі професії?» - відповіді були такі: лекції, консультації, семінари 27%, тренінги 41%, інформаційні матеріали 32%.
·       Головними помилками, що спіткає молодь при виборі професій, таж молодь вказала на існуючі думки про престижність професії 56%, вибір професії під впливом товаришів 43%, захоплення тільки зовнішньою стороною професії 1%.
·       На дев’яте питання «Що потрібно зробити, щоб прийняти зважене рішення у виборі професії?» 27% респондентів відповіли ази обраної професії і майбутнього роду занять, 30% життєві цінності і цілі, 25% реальне працевлаштування за фахом, 13% бажаний рівень професійної підготовки, 5% схильності та здібності.
·       В ході опитування стало відомо, що критеріями вибору майбутньої професії для 59% є заробітна плата, 41% перспективність професії.
·       У анкетуванні взяли участь: 57% жінок, 43% чоловіків.
Отже, результати проведеного опитування серед молоді, студентів, та юнацтва дають підстави для визначення наступного. Для вибору майбутньої професії респонденти радять враховувати кілька факторів, а саме:
·       бажання, цікавість, прагнення;
·       схильність, таланти, здібності, нахили, «фактор престижності»;
·       слід також проаналізувати ситуацію на ринку праці.
Опитані досить вагомим аргументом у виборі професії знаходять престижність та перспективність професії, заробітну плату, життєві цінності і цілі, реальне працевлаштування за фахом.
Інноваційні форми роботи бібліотеки допоможуть їм у виборі професії – це і лекції, консультації, семінари, тренінги, різноманітні інформаційні матеріали та буклети, виставки літератури, теки – накопичувачі.

Немає коментарів: