вівторок, 22 березня 2016 р.

Подорож у країну Поезії

«ПОЕЗІЯ – ЦЕ ЗАВЖДИ НЕПОВТОРНІСТЬ.
ЯКИЙСЬ БЕЗСМЕРТНИЙ ДОТИК ДО ДУШІ»
Л. Костенко.

   Відродження, розквіт живого відбувається навесні. Все оживає, потік весни пробуджує все навколо. Це викликає в нас захоплення і надзвичайні почуття, а романтичних і обдарованих людей стимулює до написання поетичних творів. Поезія - це той інструмент, завдяки якому можна розкрити глибини людської душі і зазирнути в саме сокровенне. Отож щороку з наближенням весни, стало доброю традицією відзначати День поезії.
  Всесвітній День поезії було проголошено делегатами 30-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у 1999 році. Перший Всесвітній день поезії було відзначено 21 березня 2000 року в Парижі. В Україні це свято відзначається на державному рівні щорічно з 2004 року.
   Щоб відзначити цей день, 21 березня в бібліотеці відбувся День інформації «Подорож у країну Поезії».
В читальній залі проведено усний журнал «Коли строфу диктує почуття», сторінки якого були приурочені Україні, Героям Небесної Сотні, Героям АТО, Афганістану. Ведучі Марія Яворенко та Ганна Зварич закликали всіх помандрувати у прекрасний, зачарований  світ поезії  та згадати усіх Героїв, які поклали свої голови за наше майбутнє. Хай пам’ять всіх невинно убитих згуртує нас живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі. 
   Цікавою була зустрічі з місцевим поетом Олексієм Калько, який декламував свою власну поезію приурочену  Афганістану та рідному місту. Зворушливими  були спогади учасниці Майдану Попович Ганни, яка згадала  трагічні події на Майдані та декламувала свої власні вірші. Вчитель історії Галина Козурак зачитала вірш « Про наболіле», написаний Героєм Небесної Сотні. Ці поезії до сліз схвилювали присутніх відвертістю та емоційним художнім прочитанням. Хвилиною мовчання всі присутні вшанували пам’ять тих, хто в боротьбі за волю і кращу долю України не дожили до сьогоднішнього дня, у розквіті сил віддали свою молодість і найдорожче життя  за майбутнє України. У жалобі схилили  голови та запалили свічку – пам’яті за загиблими нашими  земляками.  
  Завершився День інформації за філіжанкою смачної кави з смаком поезії сучасних українських поетів.

Поезія – це завжди крок вперед
від суєти, буденної нудоти
у стан душі, окриленої в лет,
до неба слів, до вільної свободи.
О. Олехо

   Поезія… Вона покликана хвилювати, давати насолоду, збагачувати духовність, тобто не давати нашій душі зачерствіти. 

Яворенко М. В.
бібліограф ЦРБ



















Немає коментарів: