четвер, 23 березня 2017 р.

Зерна поезії, сіяні чистим серцем


Відродження, розквіт усього живого відбувається навесні. Все оживає, потік весни пробуджує все навколо. Це викликає у нас захоплення і незвичайні почуття. А романтичних і обдарованих людей стимулює до написання поетичних творів.
  Саме 21 березня рішенням генеральної конференції ЮНЕСКО був призначений Всесвітній день поезії.  З цієї нагоди в актовій залі  Рахівської ЗОШ №1 І-ІІІ ст. проходив День інформації «Запрошуємо Вас у світ поетичний», організований бібліографом ЦРБ Яворенко М.В., ведуча запросила всіх присутніх помандрувати у прекрасний, зачарований світ поезії, розкрити  секрети творчого натхнення  до літератури, бажання сіяти красу серед інших, творити добро.
Поезія  не дає нашій душі зачерствіти. Прийнято говорити, що поезія – це загущеність думки й почуття…..  Іван Франко назвав поезію «кристалізацією» життя, Ліна Костенко пише: «Поезія - це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі»…
   Всесвітній день поезії відзначається і в Україні. У відривному «Українському народному календарі» він уперше з'явився 2004 року.
     Поезія надихає, звеличує, штовхає на подвиги… Вірші найвідоміших поетів світу окриляють закоханих романтиків, запалюють відчайдушних любителів пригод, спонукають до боротьби за свої права.

      У кожної людини є якийсь талант від природи. А той, хто відкрив у собі талант, працює за покликання – він на правильному шляху, бо виконує своє призначення на Землі, хто причастився до Поезії хоч раз, пам’ятає, що Муза дуже примхлива.

  Бурхливими оплесками зустрічали молоде покоління виступи  людей творчого обдарування, доля яких пов’язана з поезією, хто причастився до Поезії, до кого завітала Муза. 
Мирон Білінкевич –  творча людина, керівник гуртка «Культура мови спілкування» РБДЮТ, співкерівник гуртка «Художнє слово» Богданського СБК, активний учасник клубу за інтересами  «Співрозмовник», який діє при МБВ ЦРБ та неодноразовий лауреат і переможець різноманітних фестивалів Рахівщини, Гуцульщини та інших конкурсів України,  виступив з «Баладою про дві душі» Людмили Лєгостаєвої та з поетичною композицією «Україно, ти моя молитва».
      Як народжується її величність Поезія? Цього ніхто не знає. Іноді кажуть, що вірш приснився або Муза підкралася так непомітно, що нема на чому записати, тоді пишуть на зошитах, навіть на руках або запам’ятовують. Як би там не було, та те, що до них приходить прекрасна Муза Поезії, вічно молода і юна, це прекрасно, це – подарунок долі.
    До кожного із  запрошених поетів  по-різному приходить натхнення творити поезію і у кожного є своя Муза, яка надихає. В їх  поетичних творах звучить тема війни та миру, патріотизму, любові до рідного краю, розкриваються найпотаємниші почуття і думки.
 Вірші місцевого поета Олексія Петровича Калька, який  поезією захоплювався ще в школі, ідуть від щирого серця, від бажання подарувати нам, читачам, часточку себе. Він написав чимало творів на патріотичну тематику, неодноразово друкувався в районній газеті «Зоря Рахівщини», «Голосі Мараморощини» та ін. Багато уваги приділяє написанню гуморесок,  частий гість ЦРБ та ЦДБ і шкіл міста. Автор декламував власну поезію «Рахів», «Гуцульський Париж», «Тиса – славна річка», «Низький уклін», «Перемогу в боях здобули».

Надзвичайно цікавою була зустріч-презентація «Віч-на-віч» з Ганною Попович, вірною дочкою Карпат, за професією – вчитель,з а покликанням – лірик, романтик, реаліст.
    Ця життєлюбна жінка любить людей, цінує дружбу, порядність та гумор. Простір її  поетичних творів різноманітний, завжди співзвучний тональності власного серця ,учасниця  Майдану, яка згадала  ті трагічні події та ознайомила всіх  із своїми творчими доробками, співала пісні.

       



  Присутні мали змогу переглянути книжкову виставку «Поезія – це завжди неповторність». Бібліотекар школи Ворохта М.В. привітала всіх зі Всесвітнім Днем поезії, побажала запрошеним гостям, щоб  бурхливе джерело поезії наповнювало  їх серця безмежною блакиттю, та дарувало натхнення, гарний настрій та легкі рими.

Завуч школи Шмиг М.В. подякувала всім за чудово організований масовий захід. Запевнила, що почута сьогодні поезія піднесла всіх духовно та збагатила новими почуттями. Запропонувала зробити на згадку фото.


Бібліограф 
центральної районної бібліотеки 
Марія Яворенко







Немає коментарів: