пʼятницю, 12 квітня 2013 р.

«Книга: Як це просто, як це складно»


Всеукраїнський тиждень юнацького читання 
в Рахівській районній бібліотеці

В.О.Сухомлинський писав: «Без високої культури читання немає ні школи, ні істинної розумової праці. Погане читання — як вимощене болотом вікно, через яке нічого не видно». Чи потрібно у нашому ХХІ столітті,  переконувати когось в користі читання? Мабуть, ні!  Не дивлячись на вік запровадження сучасних інформаційних технологій, роль книги в житті підростаючого покоління важко переоцінити. Адже книга — це велике диво, створене людиною. Ще не вміючи читати діти розглядають малюнки до казок, слухають цікаві історії з вуст дорослих, потім щодня мають справу з книгою в школі, у бібліотеці, вдома.  Завдячуючи книзі, ми маємо можливість вивчати минуле, знати сьогодення і зазирнути у майбутнє.

Бібліотеки сьогодні — це не тільки своєрідні інформаційні центри,  а й центри розвитку інтелектуальних та творчих здібностей  підлітків, центри спілкування, дозвілля та релаксації.  Бібліотекарі,  що працюють з юнацтвом, прагнуть оновити зміст та форми спілкування з юними користувачами,  створити комфортне інформаційне середовище,  яке відповідало б різнобічним уподобання.  І все це з однією метою — залучити якомога більше юнаків та дівчат до книги,  до проведення свого вільного часу в бібліотеці.  Багато в чому це стає можливим завдяки активній участі бібліотеки  у щорічному Всеукраїнському тижні юнацького читання.
Під час Тижня юнацького читання, відкриваючи завісу раніше невідомого, вшановуючи пам’ять письменників - ювілярів, повертаючись до улюблених книг, літературних творів,  бібліотекарі  намагаються виховувати у  підростаючого покоління любов до читання, яке стало б духовною потребою юних на все життя. Не виключення і наша бібліотека.
Протягом Тижня  молодь міста   мала  можливість  дізнатися багато нового та корисного щодо історії виникнення та ролі книг в житті кожної людини. Так  на свято «Книга: Як це просто, як це складно» були запрошені молодь, члени клубу молодіжного спілкування «Діалог» користувачі  Інтернет – центру.  Сім днів, з 26  березня 2013 по 01 квітня 2013 р. в районній бібліотеці панувало свято, яке збирало прихильників книги - підлітків та молодь.  В рамках тижня 28 березня відбувся урок -   бесіда для юнацтва «Українські книги сьогодні», на якій озвучена виставка книг «Нові книги – нові зустрічі» та представлена презентація «Книга – джерело мудрості». 31 травня пройшло засідання клубу молодіжного спілкування» Діалог» на тему «Ми любимо читати» . Протягом Тижня районну бібліотеку відвідало майже 58 юних користувачів.
Не залишився поза увагою бібліотеки і 95 - річний ювілей від дня народження видатного українського письменника, талановитого новеліста, повістяра, романіста  Олеся Терентійовича Гончара . Завдячуючи  співпраці з  шкільною бібліотекою 1 – 3 ст. №2 та завідувачці цієї бібліотеки  Е. Я. Рішко це стало можливим. Під час літературної години «Диво мудрого таланту», яка пройшла у ЗОШ 1 – 3 ст. №2,  лунали з уст учнів 11 – А кл.  Барта



Мар`яни, Козурак Аліни, Дежиніцького  Василя, Маляр Ігора,  Ватрала Марії,  Бешота Марії,  Вершлер Іванни  чудові поезія та уривки з новел та романів великого митця ХХ ст.  Відкрила захід вчитель – філолог  цієї школи Никоряк Наталія Іванівна, вона  розповіла присутнім про творчий доробок талановитого письменника, ведучі заходу одинадцятикласники  Соф`їна Вікторія та  Савляк Віктор познайомили своїх ровесників з біографією О. Гончара та історією написання його знаменитого роману «Собор», який був написаний і  виданий рівно 50 років тому та 20 років ішов до свого читача.  Бібліотекар юнацького абонементу ЦРБ та авторка цих рядків  Федірцан Оксана  презентувала  слайд - шоу «Геніальний майстер слова Олесь Гончар» підготовлену координатором  Інтернет – центру ЦРБ. Завідуюча шкільною бібліотекою Едіта Яківна Рошко цікаво та змістовно провела бібліографічний огляд літератури «Злети та верхогір`я Олеся Гончара».
Проведення Всеукраїнського тижня юнацького читання в районній бібліотеці для дорослих  завжди сприяє залученню підростаючого покоління до невичерпних джерел знань, створенню у бібліотеках атмосфери радісного спілкування, де кожна молода людина — юний користувач  відчувала себе бажаним гостем.


http://www.chl.kiev.ua/img/TransparentPixel.gif

                                                  Оксана  Федірцан
     бібліотекар юнацького абонементу ЦРБ

Немає коментарів: