середу, 24 квітня 2013 р.

ПОЧУТИ ГОЛОС КНИГИ




      
   23 квітня  – Всесвітній день книги і авторського права, який святкують щороку. Генеральна конференція ЮНЕСКО, яка проходила в Парижі, вирішила віддати в цей день данину поваги книгам і авторам, закликаючи всіх, і особливо молодь, знаходити задоволення в читанні і поважати внесок тих, хто сприяв соціальному і культурному прогресу людства. Всесвітнім книжковим святом світ зобов’язаний двом гігантам світової літератури – Шекспіру і Сервантесу, таких різних письменників об’єднує дата смерті – 23 квітня 1916 року. Основною причиною вибору цього дня стало те, що проблеми авторства стали найактуальнішими саме для їх творів та саме  в цей день - 23 квітня народилося чи померло багато інших відомих письменників. Свято виникло в Каталонії, де цього дня, до кожної проданої книжки традиційно дарували троянду. Нині Всесвітній день книги й авторського права святкують у 190 країнах світу.
    З цієї нагоди в Центральній районній бібліотеці проходив День інформації „Почути голос книги”.
До святкової зали завітало багато користувачів, особливо молоді та юнацтва, які ознайомилися з виставкою – презентацією  нових надходжень „Книжкове знайомство”, організовану бібліотекарем Локотош М. Про значення книги в житті молодої людини „Книга – як невичерпне джерело мудрості”, розповіла бібліограф Яворенко М. та ознайомила з виставкою  „Хочеш бути успішним? Читай!”.  І. Титор -  зав. відділом обслуговування ЦРБ зачитала поради молодому читачу „20 причин читати більше”. Присутні читали прислів’я та приказки про книгу. Завідувачка шкільною бібліотекою М.Ворохта презентувала та озвучила віртуальну виставку „Поети Рахівщини”. Вірші місцевих поетів декламували старшокласники ЗОШ І - ІІІ ст. №1: Костик Костянтин, Ольга Григірчак, Андріана Шміло, Марія Осташ, Олександра Небела, Олександр Турок, Юлія Кондратенко. Бібліотекар ЦДБ Мойсюк О. провела вікторину „Історія виникнення книги”, активну участь у якій взяли старшокласники з ЗОШ І - ІІІ ст. №4.
         Цікавою була зустріч – презентація „Віч – віч з Ганною Попович” з дочкою Карпат,  за професією – вчитель, за покликанням – лірик, романтик, реаліст. Яворенко М. ознайомила з життєвим та творчим шляхом цієї дивовижної, життєлюбної жінки, яка любить людей, цінує дружбу, порядність та гумор.
Простір її поетичних творів різноманітний, завжди співзвучний тональності власного серця. Працівниці ЦРБ декламуючи  вірші „ Село моє...” О. Павлючок; „Ти прости” Г.Яремчук; „Вишивальниця” О. Кокіш – Мельник; „Випадкова зустріч” Г. Зварич; „Вдовина доля” М.Яворенко, яка зачитала вірш Л. Тлустенко „Присвячення Ганні Попович” (Тій, що з гір спустилась, в Альманасі народилась).
         Із захопленням всі присутні преглянули  телепередачу „Літературна світлиця з Ганною Попович” , слухали виступ самої Ганни Попович, яка декламувала власні вірші, ознайомила із своїми творчими доробками, співала пісні, читала гуморески.
 

 
Бібліограф ЦРБ     М.В.Яворенко

Немає коментарів: