пʼятницю, 24 липня 2015 р.

Сорочечко косичкова, яка ти барвиста, як пісенька колискова – ласкава і чиста (віртуальна виставка)



Як вберутсі дівчатонька у гуцульську ношу
То так файно виглядають, як в квітнику рожа.

Сорочечка вишивана дрібненько, дрібненько,
Як писанка виглядає, як глипнеш зблизенька.


   
     
   
    Одним з предметів гордості гуцулів є вишивка. Гуцульщина – це те місце, де традиції вишивання збереглись найкраще в порівнянні з рештою населення Закарпаття. Тут вишивка і зараз є невід'ємним елементом побуту майже у кожній родині. І тут ще й досі вдягаються в народне вишиване вбрання, переважно на свята або до церкви.
      На скільки колоритна, мальовнича сама Рахівщина, на стільки й різняться барвами та візерунками вуставки майстринь-вишивальниць з різних сіл нашого краю. Ви маєте можливість ознайомитись онлайн з вуставками, які  знаходяться у альбомі в міні-музеї краєзнавчого сектору нашої бібліотеки за допомогою інфографіки, поданої нижче:




Ой надіну у неділю, у неділю й зранку,
саму файну, саму файну свою вишиванку.

Вишивала вишиванку із ранку до ночі,
та коли її надіну, гублят хлопці очі.

Я у своїй вишиванці файна тай красива,
Ой любіть ня легіники, аж поки буду сива.


   


 Шановні читачі, пропонуємо вашій увазі книги цієї тематики, що знаходяться у фонді нашої бібліотеки:


Герцег,  Н.Ф.
     Оксамитовий світ вишивки. – Ужгород: ВАТ «Патент», 2004. – 152с. : іл.

Пропонована книга присвячена творчості вишивальників Закарпаття. ЇЇ завдання – дати поштовх для відродження та активного розвитку традиційного виду мистецтва – вишивки, розкрити творчий потенціал краян, що стане гарним прикладом для їх наслідування та кроком до зближення різних культур, адже у виданні представлено роботи не лише етнічних українців, але й представників інших етнічних груп та національностей, які населяють даний регіон.
Мета видання – сприяти відродженню традиційного виду декоративно-прикладного мистецтва – вишивки, популяризувати його серед населення України.
У книзі йдеться про творчість вишивальників Закарпаття, представників різних національних меншин, про техніку вишивки, подається короткий огляд розвитку вишивки в різних районах області.
В книзі також представлено роботи майстринь Рахівського району Мешко А. М.  (с. Ділове) та Митрюк А., розглянуті особливості вишивки гуцульської Рахівщини.





Васіна З.О.
    Український літопис вбрання: [Книга - альбом]. – К.: Мистецтво, 2003-2006. – Текстівки, рез. англ., рос.
    Т.2: ХІІІ – початок ХХ ст..: Наук. – худож. реконструкції. – 2006. – 448с.:іл.. – Бібліогр.: с. 435-443.

Починаючи з ХІІІ і до початку ХХ століття автор у яскравих художніх образах відтворила комплекси вбрання усіх верств населення: духівництва, козацтва, дворянства, а також міщан, городян та селян різних регіонів України. Акцентуючи увагу на розмаїтості одягу, що увібрав у себе багато тисячолітній розвиток духовної та матеріальної культури народу, автор розкриває процеси формування українського костюма.


 Кара – Васильєва, Т.
   Історія української вишивки / Т. Кара – Васильєва. – К.: Мистецтво, 2008. – 464 с.: іл.. – Текстівки парал. англ.. рез. англ.., рос. та фр.
Книга – альбом повно і всебічно висвітлює основні етапи розвитку української вишивки від часів її зародження до сьогодення, розкриває роль і місце цього виду декоративного мистецтва в оформленні одягу, житла, у використанні в храмових інтер'єрах, під час різноманітних свят і народних обрядів. У виданні широко представлено унікальні зразки вишивок, виконаних за малюнками Тараса Шевченка, Василя Кричевського, Ганни Собачко-Шостак, представників авангарду початку ХХ століття, а також сучасних народних і професійних майстрів.


Косміна,  О.Ю.
    Традиційне вбрання українців / О.Ю. Косміна. – К.: Балтія – Друк, 2008. –
    Т. І: Лісостеп. Степ . – 160 с.: іл.. – Рез. англ.
У виданні увазі читача пропонується детальна опис  українського традиційного одягу, характерного Лісостепу (Волинь, Галичина, Опілля, Поділля, Середнє Подніпров'я, Полтавщина, Слобожанщина) та Степу.


Косміна О.Ю.
    Традиційне вбрання українців / О.Ю. Косміна. – К.: Балтія – Друк. –
    Т.ІІ: Полісся. Карпати. – 160 с.: іл.- Рез. англ. – Бібліогр.: с. 135-136.
Другий том ілюстрованої енциклопедії «Традиційне вбрання українців. Т.2» продовжує знайомити читача з українським народним одягом і присвячений регіонам Полісся та Карпати. Строкате вбрання бойків, лемків, гуцулів, буковинців, закарпатців та поліщуків ще до початку ХХ ст. зберігало архаїчні риси. Завдяки унікальним зйомкам автентичного вбрання, зробленим в 22 музеях України та приватних колекціях, читач вперше матиме змогу детально ознайомитись з елементами народних строїв, головними уборами, взуттям, прикрасами, аксесуарами, оцінити колористику вбрання та багатство декору. Видання містить Резюме та анотації англійською мовою.

Ніколаєва Т.О.
     Український костюм. Надія на ренесанс. – К.: Дніпро, 2005. – 320 с.:хлюст.

Книга «Український костюм» - перше в Україні  систематизоване видання, в якому на матеріалі історико – художніх реконструкцій простежується процес формування високохудожніх комплексів національного костюма українців, взаємодії на різних етапах х культурами інших народів.
У праці використана значна кількість джерел з археології, іконографії, етнографії, образотворчого мистецтва, що дозволило наочно розкрити історичну та художню цілісність українського костюма, його значення для національної та світової культури.

















Немає коментарів: