середу, 21 лютого 2018 р.

Свято «У мові наш Всесвіт» - до Міжнародного дня української мови


Українська мова…. Яка вона співуча, мелодійна і ніжна…  Безсмертні твори Котляревського, Шевченка, Франка і Лесі Українки донесли до нас її первозданну красу. У чудових піснях народу збереглися колорит, своєрідність і життєрадісність рідної мови.
Наша дума, наша пісня
Не вмре, не загине…
От де люди наша слава,
Слава України

21 лютого Рахівська центральна районна бібліотека відсвяткувала День рідної мови, на яке завітали учні Рахівської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 з соціальним педагогом Браною  Ганною Василівною та педагогом організатором  Дорундою Оленою Василівною. 
В рамках заходу бібліотекарі Юришинець Наталія та Миланюк Марія розповіли  історію започаткування свята та тяжку долю нашої співучої української мови. На святі  декламувались вірші про українську мову,  в яких було передано красу та багатство фольклору українського народу.

Для присутніх на святі було проведено цікаву літературну вікторину «Українська мова  - диво калинове»,
яка складалась з  7-ми турів:  «Продовж вірш», «Хто автор твору», «Вгадай назву та автора твору», «Продовж приказку», «Відгадай ребус, озвуч прислів'я», «Відгадай пісню», «Покажи  пісню».
 В літературній вікторині приймали участь дві команди: «Синій птах» (капітан команди Кабаль Василь) та «Червона калина» (капітан команди Штефанюк Валерія), обидві команди змагались достойно, але переможець один. В літературному двобої виграла команда «Червона калина» з рахунком 23 бали, і отримали головний приз нашого свята торбинку зі смаколиками та фруктами, а команда «Синій птах» отримали заохочувальний приз. 

У проведенні свята взяли участь бібліотекарі сільських  бібліотек-філій Бровчук Андріана (пр. Репегів) та Штечук Надія (с. Костилівка), які працюють та заочно навчаються в Ужгородському коледжі культури і мистецтв, та проходять виробничу практику на базі Рахівської центральної районної бібліотеки. Штечук Надія озвучила книжкову виставку "Моя велична українська мово!" і закликала присутніх використовувати книги не тільки для навчання, а й для позакласного читання, щоб поглибити свої знання української мови, літератури, народної творчості та фольклору.

Дякуємо всім учасникам заходу, які своєю присутністю створили веселу атмосферу свята в бібліотеці.



Тож плекаймо чудовий сад української мови, донесений до нас із глибини віків…




Йди в тисячоліття, рідна мово,
До сердець і душ людських доходь,
Квітни калиново й барвінково,

Бо на те й благословив господь!
















Немає коментарів: