четвер, 16 серпня 2018 р.

Новинки художньої літератури нашого краю


Шановні користувачі нашої бібліотеки. Пропонуємо вашій увазі нові надходження до книжкового фонду краєзнавчого відділу бібліотеки. Запрошуємо вас відвідати нас!


Казки одного села
Запис текстів Лінтура П.В.

Про книгу: У селі Горінчеві, що на Закарпатті, від людей різного віку записано біля трьохсот текстів казок. Читач вперше одержує книгу кращих, соціально гострих народних оповідей села, що має багату казкову традицію.
Ця книга із ґрунтовною передмовою прославленого фольклориста Петра Лінтура вперше побачила світ 1979 року в видавництві «Карпати» і відразу здобула прихильність широкого кола читача. Сьогодні вона знову затребувана й очікувана. Видання друге, перероблене.
Видавництво: «Карпати», 2017р.






Заклади культури клубного типу Закарпатської області. Народні та зразкові аматорські колективи


Про книгу: У книзі подано творчі довідки народних та зразкових аматорських колективів Закарпаття, які працюють при клубах та сільських і районних будинках культури. Це четверте видання із серії, започаткованої у 2012 році.
Видавництво: «TIMPANI», 2015р.













Ужгородський коледж культури і мистецтв. 70 років творчості, здобутків і визнань

Про книгу: Це – фотоподорож від далекого 1947-го, коли було відкрито Хустський культосвітній технікум, до теперішнього ювілейного 2017-го року, коли Ужгородський коледж культури і мистецтв є одним із знакових навчальних закладів Закарпаття. Всі сім десятиріч, в різні історичні епохи, сильний і творчий педагогічний колектив разом зі студентством помітно впливав на культурно-просвітницьке життя Срібної землі, плекаючи й передаючи з покоління у покоління неповторність та самобутність культури і мистецтва нашого багатонаціонального краю.
Видавництво: «ZORIANa», 2017р.






Коломийкарі Закарпаття
Хланта Іван

Про книгу: У книжці зібрано найкращі твори талановитих коломийкарів Закарпаття ХХ- початку ХХІ століть. Це люди різних поколінь, які творять на своїй малій Батьківщині. Всього тут представлено біографії та фрагменти літературного доробку понад 40 самодіяльних авторів. Читач найповніше знайомиться з неординарними особистостями, котрі складають сучасні коломийки, проте майже не відомі шанувальникам поетичного слова.
Видавництво: ТДВ «Патент», 2017р.







«Лісоруб»: витоки і повноводдя.
Історико-музикознавче есе
Попович Василь

Про книгу: Самодіяльний народний ансамбль пісні і танцю «лісоруб» із Великого Бичкова на гуцульській Рахівщині Закарпатської області уже сімдесят років несе дзвінкоголосі пісні, запальні танці та чарівні мелодії рідного краю до шанувальників мистецтва як в Україні, так і за кордоном.
Про історію створення прославленого колективу лицарів народного мистецтва, його виступи, виконавців пісень і танців, репертуар, розповідає дане щедро ілюстроване давніми і сучасними світлинами видання.
Видавництво: «Карапти», 2018р.





Саудаде
Любка Андрій

Про книгу: Обережно! Ця книга небезпечна: після прочитання хочеться одночасно вирушити в подорож Балканами, випити келих червоного вина і в зручній ложі театру слухати оперні арії. Понад шістдесят коротких історій – часом іскрометних, подекуди сумних, почасти автобіографічних, але завжди щирих – запрошують читача пережити з автором найщасливіші миті мандрів, симфонічних концертів і не завжди успішних залицянь.
Видавництво: «Книги - ХХІ»; «Meridian Czernowitz», 2017р.







Рік довший ніж сторіччя
Любош Юрік

Про книгу: У біографічному романі автор подає захопливий і багатовимірний образ політика Александра Дубчека – ключової особистості «Празької весни».
Видавництво: «TIMPANI», 2017р.












Човен край берега
Іванова Ніна

Про книгу: Збірка оповідань, ліричних мініатюр та поезій Ніни Іванової присвячена тим, хто хоче пізнати історію рідного краю, хто шукає відповіді на одвічні загальнолюдські проблеми, кого хвилює поезія. Творчість авторки проникнута життєвою мудрістю, спостережливістю.
Видаництво: «Олександри Гаркуші», 2011р.










Верлібрідо
Кузан Василь

Про книгу: Перед читачем постає зрілий автор зі своїм світобаченням, тонким сприйняттям життя. Але насамперед це чуйний лірик і вдумливий філософ, залюблений у своєрідність, неповторність і красу світу.
Видавництво: «Мистецька лінія», 2002р.
Слов'янська планида: Словацька поезія ХІХ – ХХ століть у дискурсі українсько-словацьких літературних взаємин.
Ліхтей Тетяна
Про книгу: В монографії розглядається словацька поезія ХІХ – ХХ ст. у дискурсі українсько-словацьких літературних взаємин. Аналізуються українські переклади доробку визначних словацьких митців.
Видавництво: Поліграфцентр «Ліра», 2010р.





Закарпаття під прицілом: велика політика довкола маленького краю
Гаврош Олександр

Про книгу: Закарпаття – одна з можливих гарячих точок України. Протягом чверть століть тут ведеться прихована, а то й явна боротьба за участю кількох держав, аби послабити українство у цьому важливому регіоні під різними приводами. До книжки ввійшли публікації з доробку відомого закарпатського журналіста та письменника Олександра Гавроша, оприлюднені протягом останніх двадцяти років, що стосуються загроз та викликів для територіальної цілісності та соборності України у найзахіднішій її області.
Видавництво: «Растр-7», 2018р.







Світло семи днів. Маленькі історії для душі.
Дочинець Мирослав

Про книгу: Ми гадаємо, що в світі все просто. Так, все просто. Але зовсім не так. Письменник, лауреат Шевченківської премії Мирослав Дочинець сповідує кредо свого вчителя Григорія Сковороди - з видимого пізнавати невидиме. Щоби наблизитись до людського образу, який залишається для нас найбільшою таємницею. Неосяжним словом проникнути у Всесвіт душі. Це маленькі історії про велике, значуще, вічне. Це - наближення до істин, огорнутих у живе слово, які не просто щось виражають, а направду вражають. Це - спроба в хаосі життя пізнати заповідану нам радість. Це - наповнення світлом наших днів і трудів, нашого тривку в цьому незбагненному світі.
Видавництво: «Карпатська вежа», 2018р.




Терен зацвів: Оповідання. Повість
Кешеля Дмитро


Про книгу: Земні, як коріння, цвіт і колючки терену. герої цієї книжки. Красиво і тяжко живуть. Караються любов'ю, радіють роботі і вдивляються в небеса.
Видавництво: ВЦ «Академія», 2018р.












Сум трембіти
Могорита Анна, Могорита Михайло

Про книгу: на основі побутуючих у народі ленд, історичних документів, літературних і фольклорних творів та інших матеріалів автори відтворюють заселення долин Ріки та Репинки, виникнення і розвиток села Келечина, незрівнянні труднощі його мешканців у налагодженні життя і побуту; злигодні, що визначались не стільки природними умовами високогірної Верховини, скільки національно-колоніальним гнобленням краян панівними націями, тернисту стезю їхнього прозрівання та самоутвердження.
Видавництво: «Карпатська вежа», 2002.







Сім крутих перевалів.
Літературний альманах Закарпаття


Про книгу: У збірнику «Сім крутих перевалів» відображено творче життя сучасної генерації членів Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України. Книжка вийшла в рамках відзначення 70-річчя спілчанського осередку краю. У вступній статті подано інформаційний матеріал про шлях його становлення, вагомий внесок письменників Закарпаття у розвиток крайового і всеукраїнського літературного процесу. У хронологічній послідовності названі імена і твори, які достойно збагатили новітню українську літературу.
Позаяк Закарпатська обласна організація НСП України об'єднує україно-, угорсько-, й російськомовних письменників, твори подані мовами оригіналу.
У книзі також вміщено доробок представників наймолодшого літературного покоління, які вже яскраво заявили про себе на ниві сучасного письменства.
У виданні використані фотографії з архіву Народного музею літератури Закарпаття, який діє при обласній письменницькій організації.
Видавництво: «Знання», 2017р.





Немає коментарів: