понеділок, 17 грудня 2018 р.

10 цікавих фактів про сніговика (снігову бабу)


До кучугурів снігу звик

Наш бібліотечний СНІГОВИК!

Читає книгу «Синій птах»,

Шукає він тепло в книжках.

Ви теж там довго не баріться,

Книжки чекають на полицях.

Зайдіть до нас в бібліотеку,

СВОЮ Ви книгу тут знайдете!



Для вас ми зібрали 10 цікавих фактів про сніговика:

1. Сніговик (він же — «Снігова баба») — проста снігова скульптура створювана взимку — здебільшого дітьми. Ліплення сніговиків — з давніх часів дитяча зимова гра.

2. Походження сніговика неясне. Та все ж, Боб Екштейн, автор «Історії сніговика», дослідивши художні зображення в європейських музеях, картинних галереях і бібліотеках, стверджує, що сніговики відомі з середньовічної доби. 

Імовірне зображення сніговика.
Часослов, XIV ст.
Найбільш ранній документ — ілюстрації на берегах (полях) книги під назвою Часослов за 1380 рік, знайденої у Королівській бібліотеці Нідерландів у Гаазі.

3. Найпростіший сніговик складається з трьох снігових куль, одержуваних шляхом ліплення сніжок і накочування на них лежалого снігу. Найбільша куля стає черевцем сніговика, поменше - грудьми, а найменший - головою. Реалізації інших частин тіла можуть варіювати, але є канонічне уявлення про сніговика, якому реальні сніговики можуть не відповідати, але воно поширене в казках і мультфільмах.



Танок навколо сніговика. 
Манускрипт, 1511 р.
Руки сніговика можуть бути представлені двома гілками, але іноді робляться символічні руки з двох невеликих грудок снігу. У "руки" сніговикові часто дається заступ або мітла яку встромляють в сніг поряд із фігурою. 
Іноді сніговик забезпечується двома ступнями зі сніжних грудок, які ніби визирають з-під поли його шуби. Канон вимагає, щоб ніс сніговика був зроблений з моркви (морква добре зберігалася до зими в селянських господарствах), але в реальності сучасних умов частіше використовуються доступніші підручні матеріали (камінці, палички вугілля) якими позначаються і інші риси обличчя. На голову сніговикові іноді надягають відерце.


Сніговик-рекордсмен (2008)

4. Один з найбільших сніговиків зробили в лютому 1999 р в місті Бетел, штату Мен. Його назвали "Ангус, Король Гори" на честь Ангуса Кінга, який був тоді губернатором Мена. Сніговик був 35 метрів заввишки і понад 4000 т вагою. У 2008 році, там же, зробили сніговик ще більший: висотою: 37 м і вагою 6000 т.

5. Напередодні Різдва 2010 року англійським вченим Девідом Коксом (David Cox), членом Квантового відділення Національної фізичної лабораторії Лондона, спільно з колегами був створений символ сніговика з двох горошин сплаву олова розміром 0,01 мм . Ніс сніговика зроблений з платини, діаметр його становить всього 0,001 мм. Обличчя і посмішка сніговика були вирізані за допомогою сфокусованого пучка іонів.
Ілюстрація до дитячої книги
"Die Welt im Kleinen", 1867

 6.  У Норвегії в темний час доби люди обходили сніговиків десятою дорогою, бо вважали, що побачити снігову фігуру ввечері – поганий знак, а розглядати сніговика з вікна вночі взагалі вважали небезпечним.

7. У Румунії особливе значення надають декоруванню зони декольте сніговика. Не важливо, хто він: чоловік чи жінка, на ньому повинно бути намисто-оберіг (в'язка часнику).

8. У 2012 році, на території туристичного комплексу «Буковель» зліпили найбільшого сніговика в Україні. Його висота сягала 4,85 м (без капелюха). У ліпленні брали участь всі охочі.


Бібліотечний рахівський сніговик, 2018
9. А чи знаєте Ви, що 18 січня 
святкують Всесвітній День Сніговика?

Така чудова ідея прийшла в голову німецькому колекціонеру  Корнеліусу Гретцу, який ще будучи юнаком, почав збирати зображення сніговиків. У 2008 році він увійшов зі своєю колекцією в книгу рекордів Гіннеса! У нього більше трьох тисяч експонатів! І все це - Сніговики!

Колекціонер запропонував святкувати День Сніговика. Він розмірковував так:      
·                       По-перше, в середині січня в багатьох країнах є сніг.
·                       По-друге, число 18 схоже на Сніговика, який тримає в руках мітлу.
·                       По-третє, в цей день ще не було ніякого міжнародного свята!


10. З давніх-давен сніговиків ліпили та поважали як і володаря зими - Мороза. Сніговиків просили про зменшення лютих морозів. Християнська легенда розповідає, що сніговики — це янголи. Адже сніг — дар з неба. Ці зимові герої передають Богові прохання людей. Тому зі "свіжого" снігу ліпили маленького сніговичка і шепотіли йому сокровенні бажання. Вважалося, як тільки фігурка розтане, бажання буде доставлено на небеса та неодмінно здійсниться.


Ліпіть сніговиків, і нехай ваші мрії збуваються!

А у нас така зимова краса за вікном!












У публікації використані матеріали з: Вікіпедії,  korali.info, Творчі акції Бібліотеки № 15 для дітей.


Немає коментарів: