четвер, 27 грудня 2018 р.

Микола Дем’ян: СПОГАДИ ПРО УЖГОРОД і БОҐДАН


4       частина

(Закінчення публікації 
текстових фрагментів книги
 та художніх творчих робіт.
Початок див. частини 1-3 
від 14.11., 02.12., 13.12.2018 р.)





«…Під час відпусток у рідному Боґдані згодом перекинувся на фотозйомку природи, придбавши дзеркальний фотоапарат “Зеніт-Е” та два телеоб’єктиви з низкою світофільтрів для чорно-білої зйомки. У моїй фототеці понад 2000 кольорових слайдів на німецькій позитивній фотоплівці “Орвохром”, яку проявляв аж у Ризі, та сотні чорно-білих фото, які сам виготовляв удома. Десятки кольорових слайдів увійшли до багатьох книжок міжвидавничої серії “Берегти природу — берегти життя” та ряду туристичних і краєзнавчих видань.

Крім того, 339 моїх кольорових світлин (з Боґданськими краєвидами) увійшли до майбутньої фотокниги Тібора Гасича «Іду Карпатами», обсягом 344 стор., повністю оформленої й заверстаної мною ще чотири роки тому. Видання потребує кошти для виходу у світ.
Найповніше розгорти із фотокниги представлено на блозі Рахівської районної бібліотеки в  13 частині: rakhivcrb.blogspot.com/2015/05/13.html




















Наприкінці 90-х працював художнім редактором у газеті «Срібна Земля», згодом – у часописі «Срібна Земля-Фест». Оформлюючи перші шпальти газет та тематичні малюнки до статей, проявляв себе як карикатурист та колажист.

У двохтисячних плідно співпрацював із багатьма видавництвами, але найбільш цікаві дизайнерські рішення з’явилися в книгах «Мистецької лінії» у 2001 р. за оформлення книги Василя Басараба «Тернова ніч» визнаний переможцем конкурсу «Ужгородський книжковий Миколай» у номінації «Кращий книжковий дизайнер». У період із 2006 по 2008 рік був художнім редактором ВАТ «Видавництво «Закарпаття», а з 2008 року – у Закарпатській філії видавництва «Знання» (Київ). Загалом книги з дизайном М.Дем’яна вийшли в 11 видавництвах».

Див. оформлені обкладинки в кольорі за 2017 рік (які ще не були опубліковані на блозі), але ввійшли до книги чорно-білими фоторепродукціями в розділі «Список творчих робіт, опис дизайну» з номерами 246 259.






















«Понад 40 років віддав книжковому та газетному дизайну. 278 видань накладом у майже два мільйони примірників вийшли в світ із художнім оформленням та ілюстраціями Миколи Дем’яна, якого саме за «виготовлення оправ до інтелектуальних діамантів» заслужений художник України Надія Пономаренко назвала «лицарем Ордену книги».

Див. нові оформлені видання  (які не ввійшли до книги «Митець з гуцульського Парижа»). Це наступні 19 видань, що вже вийшли у видавництвах «TIMPANI» та «ЗНАННЯ» у 2017-2018 рр., з номерами 260 278.















271-а книжка — в Миколиній «отарі»...


Міхал Гворецький «ТРОЛЬ», серія «Голоси Європи» , Київ, видавництво «Знання», 2018, 160 стор.,  84х108/32.

Моторошна подорож двох молодих людей від комп’ютера до світу галюцинацій, наповненого ненавистю та безумством, тримає читача у напрузі до останньої сторінки роману, водночас відкриваючи  всю “кухню” сучасного тролінгу, його загрози та роль у гібридній війні.
Перед читачем постає світ, який міг би існувати, якби до влади прийшли ті, хто породив і виплекав цілі фабрики тролів. На запитання, навіщо автор написав цю книжку, Міхал Гворецький відповів: “Я вірю, що література може збудити критичне мислення”.

Микола виконав: художнє оформлення, внутрішній дизайн, комп’ютерну верстку тексту. Ілюстративні: суперобкладинку, оправу, розгорнутий титул, шрифтово-декоративні розділи з додатковими розгортами, заставки. (Це 271 видання з творчого доробку).










Оформлені Миколою Дем’яном видання , які вийшли останнім часом в ужгородському  видавництві «TIMPANI» в 2018 р.











(Із автобіографічного нарису книги «Митець з гуцульського Парижа». Див.  розгорти з двох книг: «Митець з гуцульського Парижа» та «Іду Карпатами», мої світлини краєвидів Боґдана та нові оформлені видання).  



P.S. Завершуючи подачу електронної книги «Митець з гуцульського Парижа, або Ой на плаю… «книжки пасу», автор, художник-графік Микола Дем’ян, а також письменник-видавець Василь Кухта висловлюють щиру подяку Рахівській центральній районній бібліотеці за люб’язно надану можливість розмістити фрагменти книги на сторінках її блогу, як і всім користувачам І-нету за увагу до названої публікації.

Від автора: велика вдячність Федору Кусяку, художнику, моєму армійському другові, напарнику-оформлювачу із м. Броди на Львівщині, за його велике серце і щиру душу, а також неоціненний внесок у видання додаткового тиражу моєї книги «Митець з гуцульського Парижа».





Немає коментарів: