пʼятницю, 5 вересня 2014 р.

Зустріч з писменницею МАРІЄЮ ЧУМАРНОЮ

У Великобичківській селищній бібліотеці відбулася зустріч з українською письменницею Марією Чумарною – видатним педагогом, журналістом, громадсько-культурним діячем, авторкою поетичних збірок і наукових розвідок. Її творіння вражають любов’ю і мудрістю до життя та природи. Її книжки формують цілісний світогляд не тільки дорослої людини, але й дитини.
Присутніх (вчителів, учнів та всіх охочих ближче познайомитися) не було багато, але, видно, саме це посприяло теплій атмосфері спілкування.

Розпочала зустріч директор ТОВ „ВГСМ” І.О. Мацепура, на чиє запрошення приїхала Марія Чумарна.
А пані Марія розпочала промову, наголосивши, що «Великий Бичків – рай…». Вона підкреслила, що думки і кожне вимовлене слово матеріалізуються у Всесвіті, тому дуже важливо те, що ми говоримо і бажаємо. Висловлюватися потрібно лише позитивно. Тому приємно для всіх описала селище, в якому неодноразово бувала.
Далі авторка поділилася з присутніми власним педагогічним досвідом. Виявилося, що ця видатна жінка – засновниця авторської українознавчої школи. Програма в цьому закладі відрізняється від стандартної, бо до кожної дитини ставлення індивідуальне. Уроки проходять згідно з потребами вікової категорії учнів.
Якщо школярам до 10 років потрібно більше рухатися, то ця умова враховується і вони можуть на килимі або стоячи сприймати отриману інформацію. Парти в класах розміщені по колу, а вчитель знаходиться в центрі. Це потрібно, аби знання, які передає вчитель учню, краще засвоювалися.
М. Чумарна також висвітлила думки з приводу проблематики української літератури, яка існує у загальноосвітніх школах, поділилася побажаннями, які могли б покращити освіту учнів. Наприклад, додаванням до шкільної програми більш корисних для розвитку книжок, таких як «Поліанна» Елеонор Портер, «Мауглі» Редьярд Кіплінг та інші.
Багато уваги під час заходу присвячувалося поезії. Авторка зачитувала власні та вірші інших видатних поетів.
Завершуючи промову, авторка сказала: „Велике дозріває в тайні…” – це означає, що найкращі поети, до яких приходить натхнення, частіше залишаються в тіні. Продуктом популярної поезії стають автори холодного, розумового, свідомого складання”.
Марія Чумарна з великою радістю відповіла на запитання присутніх, котрі стосувалися виховання та навчання дітей. А завершився захід роздаванням автографів.
За матеріалами "Зоря Рахівщини"

Немає коментарів: