четвер, 11 вересня 2014 р.

СВЯТО ГУЦУЛЬСЬКОЇ КНИГИ

Ім’я Михайла Ломацького – українського етнографа, фольклориста, публіциста, культурно-громадського діяча і педагога, на превеликий жаль, до недавніх пір було невідоме на Рахівщині.
Він – автор 13 книг про Гуцульщину, героями яких стали, зокрема сільські ґазди, котрі жили у ясінянській і богданській долинах у гармонії з природою, чесні і свободолюбиві, працьовиті і талановиті. Тому і теперішні їхні нащадки не уявляють кращого життя, відроджують і збагачують духовність краю.

Справжнім святом стала для шанувальників художнього слова презентація книги-дилогії Михайла Ломацького „Заворожений світ”, яку організували Рахівська міська рада, Всеукраїнське товариство „Гуцульщина” і видавництво „Тиса” (Львів). І, оскільки гуцули в усі часи добрі справи починали з молитви, то й цього разу учасники культурно-освітнього заходу разом з греко-католицьким священиком Василем Носою продовжили традицію. Вітаючи зібрання з важливою подією, пан Василь зазначив: „Нам тривалий час не вистачало правди. А вона все-таки прийшла до нас, і ще прийде…”. Зворушливо й артистично зачитала уривок зі згаданої книги та інші твори співведуча Наталія Назарик і люб’язно представила дорогих гостей з Мараморощини (Румунія), Верховини, Львова та Буковини.
Про те, як повернув забуте ім’я у духовну спадщину краю, розповів Почесний громадянин Рахова, заслужений журналіст України, лауреат премії імені В. Чорновола Олександр Масляник, який, власне, став упорядником і видавцем книги. А ще – співведучим культурологічного дійства.
Для рахів’ян книга цінна ще й тому, що спричинилися до її другого видання місцеві добродії Юрій Бендак, Василь і Ярослав Думини, Микола Кокіш, Рахівська міська рада. Подяки за вагомий внесок у духовне життя Гуцульського краю вручили згаданим меценатам, а також Василю Шорбану голова міста Рахів Ярослав Думин та голова Рахівського осередку ВТ „Гуцульщина” Іван Беркела. Звання „Заслужений гуцул (ка)” з медаллю та посвідченням з рук голови Всеукраїнського товариства „Гуцульщина” та співредактора книги Дмитра Ватаманюка отримали, під гучні оплески, народна поетеса, краєзнавець Гафія Ковбаснюк та керівник оркестру народних інструментів РБК Петро Ерстенюк.
Того ж дня на заході презентували також надзвичайно цікаві книги: науково-популярну розвідку Івана Сеньківа „Гуцульська спадщина”, роман геніального гуцула Петра Шекерика-Дониківа „Дід Иванчік” та етнографічно – звичаєвий нарис „Рік у віруваннях гуцулів”; книгу новел геніальної гуцулки Параски Плитки – Горицвіт „Старовіцькі півісторки”; духовно-пізнавальні книги талановитої й по-жіночому мудрої Калини Ватаманюк „Ми – діти світла”, „Сад моїх журавликів”, „Очима душі”, а також повний випуск гуцульського журналу „Гражда”.
Читацька аудиторія з великим зацікавленням сприйняла виступи Дмитра Ватаманюка, радника міністерства культури Румунії Ярослави Колотило, поета-гумориста Дмитра Коренюка з Мараморощини, краєзнавця, спонсора і співредактора видання Миколу Кокіша, митця Юрія Павловича.
Радує, що спеціально на презентацію до празникової «Світлиці» у Рахові прибули наші земляки: з Одеси – заслужений художник України Микола Ворохта, а з Буковини – Василь Гейніш, заслужений журналіст України, керівник корпункту „Гражда”, а море позитиву розсипали виконанням народних пісень, грою на музичних інструментах Я. Колотило, Г. Ковбаснюк і оркестранти РБК. Відбувся дружній обмін подарунками і автографами. Цінними книгами про Гуцульщину, журналами „Гражда”, „Зелені Карпати” поповнився бібліотечний фонд ЦБС.
Зоя ГАДЖЕГА.
За матеріалами "Зоря Рахівщини"

Немає коментарів: