вівторок, 30 червня 2015 р.

У Рахові презентували книгу о. С. Папа "Велика боротьба"

30 червня у великій залі засідань районної адмінбудівлі відбулась презентація книги отця Степана Папа «Велика боротьба». Праця автора написана на основі історичних фактів та власних спостережень. Унікальність її в тому, що вона позначає боротьбу закарпатських українців за свої національні, соціальні, релігійні та культурні права. Ця книга описує події, які неможливо недооцінити. 
Книга побачила світ через 25 років після смерті автора, який на заході життя передав свій машинопис професору Миколі Мушинці зауваживши: «Серцем відчуваю, що надходить кінець комуністичній тиранії, і жаль мені, що я не дочекаюся бажаної волі. Я вже не побачу видання цих праць, що були найвизначнішим моїм життєвим доробком. Та хотілось би, щоб їх люди читали. Якщо зможете, подбайте про їх видання!». «Велика Боротьба»  Степана Папа побачила світ з ініціативи та з за підтримки Академіка НАН України Миколи Мушинки, за підтримки Закарпатської ОО ВО «Свобода», Закарпатської НСОУ «Пласт» та ужгородського видавництва «Гражда».
Відкрили захід привітавши всіх присутніх представники владних структур району: голова районної ради Микола Фірка, голова міста Рахів Ярослав Думин та голова Рахівського ВО «Свобода» Микола Косівський.
Впродовж презентації виступили: Микола Мушинка, який розповів про нелегке життя та боротьбу Степана Папа; головний редактор ужгородського видавництва «Гражда» Іван Ребрик відкрив завісу складної підготовки видання, бо отець Степан писав її в складних умовах комуністичної цензури; голова Закарпатської національної скаутської організації  «Пласт» розповів частинку біографії автора книги, його участь у створенні та діяльності «Пласту»; священик греко-католицької церкви отець Василь Носа поділився з присутніми спогадами про те, як вперше у своєму житті познайомився з працями Степана Папа та особисто з ним.
По закінченні заходу присутні охоче купували книги та отримували автографи від Миколи Мушинки. Академік поділився на презентації інформацією про те, що найближчим часом світ побачить його нове видання над яким він працює.
Презентація відбулась з за підтримки Рахівської районної ради, відділу культури РДА, центральної районної бібліотеки та районного будинку культури.      




Немає коментарів: