понеділок, 8 серпня 2016 р.

Школа молодого бібліотекаря

 З 2 по 5 серпня в Рахівській центральній районній бібліотеці відбулась школа молодого бібліотекаря  - чотириденне навчання молодих бібліотекарів системи.  
Консуела Берінде (с. Б.Церква), Маряна Рещук (прис. Лопушанка), Яна Глодян (с. Коб. Поляна) та Адріана Бровчук (прис. Репегів) відвідали ряд навчальних занять в рамках «Школи молодого бібліотекаря». Своїм досвідом із молодими спеціалістами ділились досвідчені фахівці бібліотечної справи, які не один рік життя присвятили улюбленій професії.
Основною метою таких занять є вироблення практичних навичок на основі теоретичного підґрунтя, адже досвід підказує, що справжній професіонал виховується у колективі, де працюють досвідчені фахівці, готові ділитись своїм вмінням з іншими.
Навчання проводились у чотири етапи, кожен з яких був представлений окремою тематикою. Перше заняття відбулось в методико-бібліографічному відділі. З основними принципи роботи сучасного бібліотечного працівника слухачів ознайомила завідувачка відділом Єва Дідик. Також, учасники навчання дізнались про  роль наглядного оформлення бібліотеки для комфортного обслуговування користувачів, ведення регламентуючих документів, анкетування, як засіб моніторингу громадської думки та інші важливі в роботі бібліотекаря нюанси. Методист відділу розповіла слухачам школи про роботу клубів за інтересами в бібліотеці та ознайомила з методикою складання сценаріїв до просвітницьких заходів.

Про джерела комплектування книжкового фонду та надходження нової літератури в бібліотеку, присутнім  розповіла завідувачка відділу комплектування і обробки фондів Ганна Сливка. Вона також познайомила з основними документами обліку бібліотечного фонду,  інвентарною та сумарною книгами.
Тема чергового заняття стало „Довідково-бібліографічне та інформаційне обслуговування користувачів”. Із ДБА книгозбірні, а також основними правилами користування картотеками, колег ознайомила бібліограф Марія Яворенко.  Вона також поділилась деякими «секретами» швидкого пошуку потрібної інформації.
Останнього дня наші молоді колеги провели у відділі обслуговування районно бібліотеки, де з ними проводила заняття завідувачка відділом Ірина Титор, яка звернула особливу увагу слухачів на роль статистичного  обліку, розповіла про підготовку, проведення та в подальшому оформлення культурно-просвітницької роботи і продемонструвала деякі зразки оригінального оформлення книжкових експозиції, чим викликала неабияке зацікавлення молодих колег.
Михайло Дьордяк – завідувач краєзнавчим сектором районної бібліотеки провів консультацію з молодими колегами та висвітлив основні принципи краєзнавчої роботи сільської книгозбірні.

Сподіваємось, що заняття, проведені у «Школі молодого бібліотекаря», стануть корисним досвідом для молодих фахівців бібліотечної справи, допоможуть розкрити прихований потенціал, надихнуть до нових звершень в улюбленій професії.

Немає коментарів: