понеділок, 23 грудня 2013 р.

ВСЕБІЧНИЙ РОЗВИТОК ДИТИНСТВА – ГОЛОВНІ ПРІОРИТЕТИ РАЙДЕРЖАДМІНІСТАРЦІЇ

Голова державної адміністрації Дмитро Андріюк 18 грудня провів робочу нараду з питань роботи із дітьми з особливими потребами.  Участь у зустрічі взяли директор районного реабілітаційного центру Михайло Будніков, директор Рахівського РЦСССДМ Олена Вайнагій, голова Районного товариства Червоного Хреста України Марія Мартин та представники централізованої бібліотечної системи Рахівського району.

 Однією з основних проблем у житті дітей з особливими потребами є їх адаптація у суспільстві, адже часто вони ізольовані і, як наслідок, важко йдуть на контакт. Директор Районного центру соціальних служб Олена Вайнагій розповіла про особливості роботи установи із такими категоріями дітей. Так, зокрема, центр проінспектував та сформував банк даних про сім’ї, у яких виховуються неповносправні дітки, провів їх анкетування з метою детальнішого вивчення потреб. На даний час таких сімей у районі 296, у них виховується 331 дитина з фізичними вадами. У співпраці із районним реабілітаційним центром під керівництвом Михайла Буднікова, управлінням соцзахисту населення, відділом охорони здоров’я РДА такі сім’ї було проконсультовано про можливості лікування, отримання путівок та надано ряд соціальних послуг – починаючи від виготовлення посвідчень і до підготовки документів для отримання різних видів пільг тощо.
На виконання доручень глави держадміністрації Рахівським РЦСССДМ та Районним реабілітаційним центром для інвалідів та дітей-інвалідів у цьому році проводились заняття із дітьми з особливими потребами за участі практичних психологів, логопедів та вчителів-реабілітологів. Такі заняття відбувались і на базі Центральної районної бібліотеки у вигляді відео- та звукових уроків, групових занять. Таким  чином діти мали змогу набути навичок спілкування зі сторонніми людьми, пройти курс розвитку дрібної моторики рук, арт-терапії тощо. Із залученням спонсорської допомоги нещодавно було організовано поїздку на озеро Синевир, від якої діти отримали масу позитивних вражень.
 Про долучення до роботи із неповносправними дітьми Районного товариства Червоного Хреста України розповіла і його голова Марія Мартин. Товариством проводились вистави, плануються виставки творчості таких діток.
- Діти – підтримка, опора та надія на майбутній розвиток держави, та одночасно діти – найбільш незахищена і вразлива частина населення. Соціальні ініціативи Президента України спрямовані на гармонійний розвиток підростаючого покоління, формування майбутньої української нації та держави, – зазначив голова РДА.
Дмитро Андріюк доручив відповідним службам проаналізувати можливість проведення так званих кущових занять для дітей з особливими потребами. Адже не всі сім’ї мають змогу приїжджати до районного центру для отримання таких послуг. Максимального сприяння у такій роботі мають отримати і бібліотечні установи району. “Виховання дітей з особливими потребами, їх соціалізація та можливість подальшого розвитку і реалізації своїх можливостей – спільне завдання і батьків, і громади, і органів влади”, – зазначив він.

Джерело: 

Немає коментарів: