пʼятницю, 27 липня 2018 р.

Треба бути нарешті розумним, і не допустити миті «Х», як на Донбасі

 26 липня у центральній районній книгозбірні, відбулася презентація книги про велику політику довкола маленького краю – «Закарпаття під прицілом». Презентували новоспечену публіцистичну збірку, видану у Львівському видавництві «Растр - 7», автор Олександр Гаврош та видавець Олександр Масляник.

Презентація новодруку в нашому місті є вже третьою після Львова і Ужгорода та перед м. Яремче. Ідея зібрання більше сімдесяти статей, виданих у різних Закарпатських виданнях впродовж 22-ох років, прийшла Олександру Гаврошу разом із запитаннями друзів, коли вони зможуть цілісно прочитати його матеріали про політичні процеси, які відбуваються в краї.
Назва книги «Закарпаття під прицілом» є символічною, адже найзахідніша область – одна з можливих  гарячих точок країни, де протягом чверть століть ведеться прихована, а то й відкрита боротьба за участі кількох держав задля послаблення українства. Автор показує очевидні, але комусь невидимі нитки – паралелі Закарпаття з Донбасом, де застосовувалися такі методи і впливи, які зараз наявні на нашій Срібній землі. Гібридні та інформаційні війни, неорусинство, розхитування україноцентризму і політика окремих країн – це те, про що пише Гаврош, бо як журналіст він не може мовчати.

Як зазначає заслужений журналіст України та видавець Олександр Масляник, «Закарпаття під прицілом» - це книга, де зриваються всі маски, відкривається те, що хтось вважає таємним. А О. Гаврош пише сміливо, без зайвої дипломатії та лукавства, як справжній патріот краю називає ворога – ворогом. «Надто багато великих гравців грають на цій маленькій землі, це й Будапешт, і Бухарест, і Москва, і місцеві «перекупщики». Все це створює загрози стабільності, інтегрування україноцентризму нашої області, які хочуть її хтось до Праги, до Братислави, до Будапешту, а хтось планує, що тут буде проросійський анклав, де Москва буде мати вихід на західні кордони. А тут буде таке, ніяке Закарпаття під жорстким впливом кремля» - зауважує п.Масляник. Під час презентації він також розповів, що не всі області сприйняли видання позитивно, що «Закарпаття під прицілом» - не для вісх, а тільки, хто знає і цікавиться історією краю, закликав прочитати книгу кожного інтелігента, історика й журналіста, політолога та інших мислячих людей.
Чимало позитивних відгуків про публіцистичну збірку сказали присутні на заході: доктор біологічних наук, заступник директора КБЗ Федір Гамор, священник о.Василь Носа, історик, краєзнавець Микола Ткач та заслужений лікар України Василь Дряшкаба. Зокрема, о.Василь назвав Олександра Гавроша посланцем і будителем українського народу та національної свідомості. А Василь Дряшкаба зауважив, що для того, аби називати речі своїми іменами, потрібно мати чималу сміливість. Говорити про загрози потрібно, бо попереджений – отже озброєний, а книга Олександра – це попередження для всіх, щоб не допустити вистрілу, який відбувся у Донецьку і Луганську, як це допустила центральна влада у Києві кілька років тому.
Привітали автора з новим дітищем і презентацією книги у Рахові, голова міста Віктор Медвідь, заступник голови райради Іван Копич та начальник відділу культури РДА Володимир Шепета. Гостю з Ужгорода посадовці подарували символічні подарунки, які нагадуватимуть йому про Рахівщину.
Підсумовуючи літературний захід, головний його винуватець Олександр Гаврош підкреслив, що потрібно давати здачу гібридним війнам, а щоб це зробити, слід бути підготовленим. «Іноземці, завітавши до України, не відчувають, що у нас війна. Все тому, що вона інформаційна, гібридна. Недоброзичливці від Росії до Угорщини кажуть, що вони нам друзі, натомість реальні факти свідчать про інше, і саме книга про це розповідає»- зазначив журналіст.  Разом з тим, закликав закарпатців думати, бути розумними, не робити з себе корисних ідіотів, яких ворог просто використовує.  Як пише у вступній частині автор, область опинилась під трьома ударами: «…доморощених сепаратистів, що прикриваються давньоукраїнською назвою «русини»; Москви, яка прагне створити Україна проблеми на самому кордоні з Євросоюзом; Будапешта, який ніяк не може змиритися з мріями про Велику Угорщину в кордонах до 1918 року. Усі ці сили продовжують активно працювати на Закарпатті. Але тільки від нас залежить, чи вдасться тут роздмухати полум'я на кшталт донбаського, що облік своїм вогнем мільйони українців і зруйнував колись могутній регіон за кілька років» - резюмує та закликає до роздумів О.Гаврош.

Андріана Леле
журналіст районної народної газети  
«Зоря Рахівщини»













Немає коментарів: