пʼятницю, 8 травня 2015 р.

Ваш подвиг житиме в віках


Ніхто не забутий... На попіл ніхто не згорів!
Солдатські портрети на вишитих крилах пливуть...
І доки є пам’ять в людей і серця в матерів,
Доти й сини, що спіткнулись об кулі, живуть.
-------------------------------------------
Ніхто не забутий! На попіл ніхто не згорів!

    Травень... Це місяць буяння садів, місяць по-літньому теплих ночей і нескінченних солов’їних пісень... А ще це місяць, коли змовкли останні постріли гармат, настала тиша і прийшов довгожданий, вистражданий, оплачений дорогою ціною мир. «Ніхто не забутий, і ніщо не забуте!..»


   7 травня в приміщенні читальної зали Рахівської районної бібліотеки відбулося вшанування ветеранів Другої світової війни. Біліотека спільно з Рахівською районною організацією Товариством «Червоний Хрест»  провела тематичний вечір: «Ваш подвиг житиме в віках».
    З привітанням та   словами вдячності тим, хто залишився живим. виступила голова Товариства «Червоний Хрест» Мартин Марія Юріївна, також підкресливши, яку важливу роль відіграв Червоний Хрест у роки Другої світової війни.

Наш девіз «Від гуманності до миру»! 
(М.Ю. Мартин)

  





   Про тих, хто пройшов горнило Другої світової, про тих, хто не вижив, і про тих, хто дожив до Перемоги, –  вели розповідь ведучі тематичного вечора Михайло Дьордяк та Ганна Зварич, працівники бібліотеки.
    9 травня 1945 року… День Перемоги… Для юних – це вже давнина. Минуло мирних 70 років, як з нашої землі ненависна війна втікла полохливим кроком. За  ці роки народилося покоління наших батьків, рідних. Але кожне нове покоління дивиться на минуле очима свого часу. Утім, такі події єднають усіх, з роками набуваючи ще більшої ваги…
 
Роки над нами пропливали,
І час випробувань прийшов.
Жінки солдатів проводжали,
Сльозою в погляді дрижали
Надія, віра і любов!

     Ми не повинні, не маємо права забути те, що відбулося 70 років тому: якою ціною завойовано мир, чому нам пощастило народитися вільними людьми, кому ми повинні дякувати за це…
Велика вдячність усім, хто кував Перемогу, пам’ять про цих людей ми пронесемо у своїх серцях через усе життя. Тож пам’ятаймо про все і про всіх!

              На заході були присутні свідки подій Другої світової війни:
•          Олійник Ярослав Денисович
•          Бочкор Василь Петрович
•          Мазар Василь Юрійович
•          Тулик Зоя Дмитрівна
•          Сидоренко Антоніна Федорівна
•          Криниця Галина Миколаївна
•          Чірва Людмила Яковлівна
•          Калько Олексій Петрович
•          Боднар Марія Миколаївна


        Зі сльозами на очах учасники війни слухали вірші: «Пам'ять», «Балада про матір», «В печалі сад», «Вони не повернулися з війни», «Мамо не плач…», «Жахливі крики», які декламували бібліотекарі Титор І. П., Ворохта Г. В., Кокіш - Мельник О. І., Яремчук Г. В., Мартиш О.Д.
       
   Пам’ять... Вона нетлінна і вічна. Вона дивиться на нас із старих фронтових фотографій. Протягом усього заходу на екрані одна одну змінювали фотографії фронтовиків  м. Рахова, які були присутні і тих. які вже відійшли  у вічність.

Хвилина мовчання – затихли всі кроки,
Скорботи хвилина, громада мовчить.
Ніколи хай не вертаються роки,
Димами не вкриється неба блакить.

   Присутні вшанували пам'ять хвилиною мовчання  загиблих в роки Другої Світової війни, а також Небесну сотню, всіх солдатів, які загинули  в  антитерористичній операції, захищаючи нас ,і  які назавжди в нашій пам’яті залишаться героями.

«Навіть небо заплакало!», - сказав О. П. Калько, коли під час хвилини мовчання пішов проливний дощ.


 Вже занадто багато ми чуємо кожен день про кроки війни.
 І навряд чи ми спокій відчуємо, поки гинуть Вкраїни сини.
Прокидається кожна людина лише з думкою, кожного дня:
– Стала  б мирною моя Україна…–  Хай скінчиться війна…

     По закінченню масового заходу за чашкою гарячого чаю та фронтовими «сто грамами» учасники згадували свої фронтові дороги  та фронтове дитинство. Калько О. П. читав свої власні вірші, а оркестр народних інструментів під керівництвом П. П. Ерстенюка дарував чарівні гуцульські мелодії.


Ганна Зварич

бібліотекар Рахівської ЦРБ
































Немає коментарів: