середу, 7 листопада 2012 р.

Нові надходження (вересень-жовтень 2012) ч.1



Автори: Стороженко М. А.
Назва Мій Шевченко : альбом
Вихідні дані: К. Грамота, 2011
Кіл. характеристики: 212 c.

Мистецький альбом народного художника України, лауреата Державної премії УРСР їм. Т. Г. Шевченка, академіка Академії мистецтв України Миколи Стороженка містить художні твори, навіяні поезією Великого Кобзаря. Роботи М. Стороженка є новим словом у образотворчій Шевченкіані. Текстові коментарі відтворюють світобачення художника, пропущене крізь призму життя і творчості геніального поета. Оригінально подані, вони спонукають читача по-новому поглянути на твори Великого Кобзаря, на долю українського народу, на його минуле й майбуття. Видання призначене для широкого кола читачів.



Назва Україна: хронологія розвитку. Імперська доба. 1800-1917 рр. : научно-популярная литература
Вихідні дані: К. КРІОН, 2011
Кіл. характеристики: 560 c.

Наукове-популярне видання, яке висвітлює в хронологічеій послідовності історичний розвиток України з 1800 р. до початку Лютневої революції 1917 р., у період, коли українські землі перебували у складі двох імперій - Романових і Габсбургів. 






Автори: Арустам’ян Ж. Виногродська [та ін.] Л. Куковальська Н. Подшибіткіна О.К. Швед В. І. Кобушкіна О. Гайдук С.
Назва Національний заповідник "Софія Київська"
Вихідні дані: К. Мистецтво, 2004
Кіл. характеристики: 432 c.

Предметні рубрики: Пам’ятки архітектури
Зміст: Софіївський собор
Золоті Ворота
Кирилівська церква
Андріївська церква
Судацька фортеця


Нове видання про Софію Київську - яскраве, з оригінальним дизайнерським рішенням, вичерпною та цікаво написаною історією культових пам'яток не тільки Києва, а й України взагалі та багатою ілюстративною базою - вийшло до святкування 75-річчя створення Національного заповідника «Софія Київська». У книжці у науково-популярній формі представлені усі складові частини заповідника - ансамбль Софійського собору з монастирськими спорудами і мистецькою спадщиною Михайлівського Золотоверхого монастиря, Золоті ворота Києва, Кирилівська та Андріївська церкви, Генуезька фортеця у Судаку.




Автори: Малаков Д. В.
Назва Мальовнича Україна : альбом
Вихідні дані: К. Мистецтво, 2011
Кіл. характеристики: 332 c.


Альбом розповідає про багатовікову культуру та мальовничу природу держави Україна. Храми і монастирі, замки і фортеці, палаци і маєтки та сучасні споруди характеризують творчий злет народних майстрів і професійних митців, які від часів Київської Русі до сьогодення створили неоціненну спадщину нашого народу. Видання знайомить із різноманітними чарівними куточками всіх регіонів країни – від Карпатських гір на заході до донецьких степів на сході, від голубоплесого озерного Полісся на півночі до сонячних берегів Криму й Одеси на півдні. Альбом зачарує кожного читача неповторною красою природи України, її давніми архітектурними пам’ятками і новобудовами.

Автори: Шевчук В. О.
Назва Просвічений володар : Іван Мазепа як будівничий Козацької держави і як літературний герой : [монографія]
Вихідні дані: К. Либідь, 2011
Кіл. характеристики: 464 с.

"У цій книзі автор зображує Івана Мазепу в усій неоднозначній складності його образу, але без політичного упередження.
В історичній розвідці перед читачем з’явиться не просто легендарний гетьман Іван Мазепа, а далеко не пізнаний, утім найцікавіший, максимально наближений до реального, образ великого гетьмана. З’ясовується його роль у розбудові Козацької держави як державотворця і володаря ренесансового типу. Мазепа постає як меценат, будівничий церков і монастирів, натхненник і творець Високого бароко в українській культурі. Виписано також процес творення літературного образу Мазепи – героя української і європейської літератури. Авторський виклад документовано історичними джерелами.
Для істориків, літературознавців, викладачів, студентів, широкого читацького загалу."

Автори: Белічко Ю. В. Ізотов А. О.
Назва Палітра століть : вибрані твори живопису з музеїв України
Вихідні дані: Одеса Маяк, 2010
Кіл. характеристики: 200 c.
Предметні рубрики: Живопис український--Музейні цінності

Альбом знайомить з музейними колекціями, показує історичну панораму українського живопису. Він має широкі хронологічні межі, представляє відлік українського станкового живопису, що ведеться від ХІІ століття і закінчується початком  ХХІ.
   Автори радять читачеві не поспішати гортати сторінки, а вести діалог, у якому розкрилася незмірна і непроста глибина самого мистецького твору та водночас неповторна, сповнена краси різноманітність і принада відображеного в ньому життя.




Автори: Котляр М. Ф.
Назва Воєнне мистецтво Давньої Русі
Вихідні дані: К. Наш час, 2011
Кіл. характеристики: 280 c.
Предметні рубрики: Воєнне мистецтво-Історія - Воєнна історія

Написане у формі нарисів живою популярною мовою, видання відомого фахівця з історії Київської Русі охоплює широке коло тем військової справи і воєнного мистецтва ХІІ - ХІІІ ст., більшість яких не знайшли достатнього відображення у науковій літературі: склад і комплектування війська, стратегія і тактика, князі-полководці й воєводи, найманці, союзники і противники, бойові й похідні порядки давньоруського війська тощо. Розглянуто також стратегію оброни державних рубежів, фортифікації міст і замків, облогові й захисні знаряддя.
   Завдання книжки: показати, як уявляли військову справу і мистецтво ведення війни давньоруські літописці й літератори часів удільної роздробленості.
  Сподіваємось, що дане видання, яке не претендує, зрозуміло, на всебічне висвітлення теми, викличе неабиякий інтерес серед читацької аудиторії. 
  Тож запрошуємо до перегляду.


Автори: Кара- Васильєва Т.В. Чегусова З.А.
Назва Декоративне мистецтво України ХХ століття. У пошуках "Великого стилю"
Вихідні дані: К. Либідь, 2005
Кіл. характеристики: 280 с.

Книжка базується на сучасній концепції розвитку декоративного мистецтва ХХ ст. РОзкривається складна й розмаїта панорама художнього життя в Україні: зміни напрямків і стилів, взаємовпливи народного та професіонального мистецтва, творення нових ідей - від авангарду на початку століття до пошуків стилю сучасних митців. 
Для мистецтвознавців, істориків, працівників музеїв, студентів та учнів творчих навчальних закладів, усіх, хто цікавиться українським декоративним мистецтвом. 

Зміст:
Розділ 1. Формування національного стилю (10 - 20-ті роки)
Розділ 2. Трансформація художнього життя (30 - 50-ті роки)
Розділ 3. Оновлення стилістики і пошуки нових шляхів (60 - 80-ті роки)
Розділ 4. Традиції та інновації (90-ті роки)



Автори: Семенюк С.
Назва Історія українського народу : научно-популярная литература
Вихідні дані: Львів Апріорі, 2010
Кіл. характеристики: 608 c.

Ця книга - перше в українській історіографії дослідження, яке присвячене навіть не стільки історії самої України, скільки глобальній історії українського етносу з моменту його зародження і до сучасності, загальним закономірностям розвитку українства, концепції Великої України як територіального та етнічного феномену світової історії, видатним діячам центральної та Східної Європи українського походження.



Назва Україна в Другій світовій війні: погляд з ХХІ ст. : у 2 кн. : історичні нариси
Вихідні дані: К. Наук. думка, 2011


Україна в Другій світовій війні: погляд з XXI століття. Історичні нариси / Ред. кол.: В. А. Смолій (голова колегії), Г. В. Боряк, Ю. А. Левенець, В. М. Литвин, О. Є. Лисенко (відп. ред.), О. С. Онищенко, О. П. Реєнт, П. Т. Тронько; Рецензенти: О. С. Рубльов, В. Ф. Шевченко. НАН України. Інститут історії України. - К.: НВП "Видавництво "Наукова думка, НАН України", 2011. - Кн. 1. - 735 с.


Україна в Другій світовій війні: погляд з XXI століття. Історичні нариси / Ред. кол.: В. А. Смолій (голова колегії), Г. В. Боряк, Ю. А. Левенець, В. М. Литвин, О. Є. Лисенко (відп. ред.), О. С. Онищенко, О. П. Реєнт, П. Т. Тронько; Рецензенти: О. С. Рубльов, В. Ф. Шевченко. НАН України. Інститут історії України. - К.: НВП "Видавництво "Наукова думка, НАН України", 2011. - Кн. 2. - 943 с.

У виданні висвітлюється широке коло питань одного з найбільш драматичних періодів історії України — періоду Другої світової та Великої Вітчизняної воєн.

На основі критичного аналізу вже опублікованих матеріалів і нових масивів джерел, більшість з яких вперше вводиться до наукового обігу, подається сучасне бачення мобілізаційних і режимних заходів радянського керівництва, стратегічних і фронтових операцій на території України, політики німецької окупаційної влади, повсякденного життя цивільного населення в умовах нацистського режиму, боротьби партизанів та підпільників у тилу нацистських окупантів, діяльності самостійницьких інституцій, становища військовополонених, суспільно-політичних та соціокультурних процесів воєнної доби, стану радянської економіки в роки війни та у відбудовний період, з'ясовуються також долі жертв нацистських переслідувань, демографічні втрати українського народу в роки війни.

Видання розраховане на всіх, хто цікавиться минулим України

Немає коментарів: