вівторок, 6 листопада 2012 р.

Зеленi Карпати: Центр Європи у астрологічних дослідженнях

Центр Європи у астрологічних дослідженнях


Нещодавно науково-популярний астрологічний бюлетень "Астролог" (№4(111)2002), що вийшов у Москві накладом в 10000 екземплярів, опублікував досить оригінальну статтю Олени Копилової "Карпати – центр Європи. Астрологічні дослідження географічного місця із координатами 240 східної довготи і 480 північної широти , як перехрестя європейських шляхів в еру Водолія".

На нашу думку, цей матеріал, який хоч і носить дещо містичний характер, може бути цікавим із багатьох точок зору. Для закарпатців, наприклад, ця публікація представляє певний інтерес хоча б тому, що в ній у Росії, яка є великим потенційним ринком для наших туристичних послуг, зроблена серйозна реклама цінностей нашого краю. Автор пише, що цей регіон,"... як відносно невелика територія на заході сучасної України , відрізняється красотою і величчю майже не порушеної природи та багатими і різноманітними ландшафтами", і що "ця місцевість характеризується багаточисельними археологічними цінностями, так як на протязі століть входила до складу різних держав і країн". Цікавим можна вважати також і те, що автор статті на основі аналізів земного відображення  небесного Зодіаку на карті Європи, визначає "центр маси Європи", який згідно з астрологічними прогнозами, в епоху Водолія має стати центром тяжіння, до орбіти якого ввійдуть країни і народи Східної Європи. Причому, це енергетичне Перехрестя на географічній карті України  знаходиться якраз на Закарпатті біля міста Рахів, де ще за часів Австро-Угорщини у 1887 році установлено відповідний геодезичний знак.
Детально досліджуючи із застосуванням інструментарію астрології Перехрестя Водолія під назвою "центр Європи", Олена Копилова робить неординарні аналізи минулого, та не менш цікаві прогнози щодо долі цього краю на майбутнє.
Скажімо, розглядаючи історію регіону, автор підкреслює "... що Перехрестя центру Європи, практично ніколи не було вільним від своїх більш сильніших сусідів. Проте Перехрестя майже завжди входило до складу тієї чи іншої могутньої держави (імперії). Боротьба за владу на Перехресті (перехід під те чи інше правління) було доленосним для суміжних країн. З 1945 до 1991 рр. Перехрестя входило до СРСР і було органічно поєднано з Росією. Якраз в цей період Радянський Союз став провідною світовою державою і здійснював вплив на Європейську політику". У підтвердження цієї тези наводиться ще один переконливий аргумент: Цей край майже 600 років входив до складу Австро-Угорської імперії, яка також відігравала видатну роль на європейському континенті. Ця історична ремарка російських астрологів, може розцінюватись звичайно по різному. З одного боку це виглядає, як ностальгія за минулим. А втрата цього географічного Перехрестя можливо розглядається деякими силами, як гіпотетична причина зменшення колишньої європейської могутності Росії. Крім того, тут напрошується ще один, уже власне не астрологічний прогноз: та країна, яка володіє цим Перехрестям, просто Небом приречена відігравати провідну роль у Європі. Саме тому, з точки зору астролога "цей регіон у майбутньому має стати місцем примирення різних інтересів сусідніх регіонів, країн або народів".
 І ще одна важлива думка цього трактату: широке використання вигідного становища цього місця, як центру Європи, та його красот природи, унікальних природних ресурсів, будуть у майбутньому складати основу благополуччя народу, що тут проживає. Прогнозуються основні види діяльності, що знаходяться під заступництвом того чи іншого  знаку Зодіаку "Розквіт економіки регіону – пише астролог, – лежить в обслуговуючих галузях виробництва, ремонту або службах побуту, легкій промисловості, засобах медицини та гігієни, а також у високих прибутках від збору врожаїв та його якісного збереження. Знак Діви керує здоров'ям. Тому дуже перспективним виглядає розвиток курортів, особливо пов'язаних з гірським повітрям, лікувальними водами і т.д. Знак Діви відхиляє штучне харчування, тому найкращими ліками є народні продукти та соки, взагалі все природне та натуральне. Дрібні плоди, особливо горіхи, виноград і кісточкові знаходяться під управлінням Діви. Тому тут перспективне виноградарство і садівництво". А знак Риби, сили якого сфокусовані до Центру Європи спонукає до відновлення розвалених замків, пам'ятних місць та святинь, які будуть приносити доходи під час екскурсій і туризму. Крім того знак Тільця пророкує добрий заробіток цьому краю "на презентабельному зовнішньому вигляді міст, сіл, народних промислів і краєзнавчих цінностей".
Звичайно, ми далекі від думки, що всі люди однаково вірять в Гороскоп. Але для мене, як людини, яка прагматично дивиться на життєві речі, ці прогнози астрологів видаються достатньо реалістичними. Адже, справді, через географічне становище, унікальні природно-кліматичні умови, етнічні та культурологічні особливості, цей регіон завжди привертав увагу країн, як на Сході так і на Заході. Ці місця завжди були історичним перехрестям торгових шляхів, як магніт притягували ділових людей та просто туристів. Скажімо, місто Рахів, яке знаходиться поряд з Перехрестям Європи, очевидно не випадково іноземці ще в 30-роки минулого століття, шанобливо величали "Гуцульським Парижем". Розмірковуючи з цього приводу, більш ніж півстоліття тому назад, відомий громадсько-політичний діяч на Закарпатті Степан Клочурак писав: "Приходять сюди люди майже з цілої Європи. На хідниках Рахова зустрічаєшся з сухорлявими англійськими довганами, з низькими чорними говірливими французами, з самовпевненими, трохи гордими та не менш говірливими чехами, сумного характеру поляками, веселими українцями з того та цього боку Карпат. Крім цього, майже на кожному кроці можемо зустрітися з твердими сивими германцями, які особливо в зимовий сезон заповнюють вулиці Рахова. І треба признатися, що всі ці чужоземці надзвичайно задоволені Раховом, населенням, чистотою, реставраціями, і хто з них раз був у Рахові, завжди змагається знову повернутися до нього". І хто знає, чи не сили Зодіаку, сприяли і сприяють такій популярності цієї місцевості.
 А сьогодні географічний центр Європи входить до складу Карпатського біосферного заповідника, який добре відомий в Україні та за її межами, як науковий, екологічний та туристично-рекреаціїний центр. На його базі проводиться багато міжнародних конференцій. Він входить до міжнародної мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО, нагороджений Радою Європи Європейським дипломом. Тут розробляються і реалізуються чимало різноманітних проектів з участю науковців та спеціалістів із Швейцарії, Австрії, Ліхтенштейну, Німеччини, Польщі, Чехії, Угорщини, Словаччини, Румунії тощо. З метою популяризації географічного центру Європи тут будується еколого-культурологічний комплекс, готується проведення міжнародних фестивалів культури та мистецтв. Крім того, враховуючи особливе значення цієї території, з метою збереження унікальної природи та підвищення життєвого рівня горян у цьому регіоні, розроблено проекти створення спеціальної еколого-економічної зони "Рахів", відкриття руху  пасажирських потягів за маршрутами "Київ-Рахів-Бухарест" тощо. До речі, цими днями в газеті “Голос України” опубліковано проект створення в Україні нового Євразійського транспортного коридору Транс-Україна. І нам здається, що існуюча транскарпатська залізнична гілка, що пролягає через “Центр Європи”, може стати дуже важливою складовою цього транспортного коридору, адже якраз ця залізниця дає можливість відкрити не тільки прекрасні туристичні поїзди, які би курсували через Карпатські гори до Бухаресту та Будапешту, але й з’єднали би Україну та Росію із великим Чорноморським портом Констанца. Тому здається, що уряди України, Румунії та Угорщини мали б дуже уважно вивчити перспективу відкриття руху потягів через Карпати, які, без сумніву, дали б великий поштовх не тільки зближенню народів цих країн, але й сприяли би соціально-економічному розвитку цього регіону.
І ще одна цікава деталь. До цього місця останнім часом чималий інтерес проявляють деякі російські ідеологи. Так, нещодавно сюди завітали керівник православної партії Росії, льотчик-космонавт, двічі герой Радянського Союзу В.В. Аксенов та співголова Президії Центральної Ради "Духовное движение России" Г.Ф. Козлітін, які ініціюють проведення в цьому краї з'їзду слов'янських народів та активно розробляють ідеологію феномену центру Європи, як основи для духовного об'єднання європейських народів. Або ще таке. Керівництво громадського об'єднання української діаспори за кордоном "Рідна хата" проектують поряд з Каневом, де поховано Т.Г. Шевченка, створити у географічному центрі Європи свій духовний центр і т.д.
Отже, як бачимо з цього короткого історичного екскурсу та переліку нових ініціатив, енергетичне Перехрестя під назвою "Центр Європи", справді має якусь притягаючу силу. І тому, жителям цього унікального краю, треба докладати максимум зусиль для того, щоб прогнози Гороскопа стали реальністю. Адже, народна мудрість не випадково гласить: "На бога надійся, а сам не плошай".
  

Федір Гамор, директор Карпатського біосферногозаповідника, доктор біологічних наук
                                                                                                        http://cbr.nature.org.ua/public/ce_u.htm

Немає коментарів: