середу, 22 лютого 2012 р.

Майбутнє починається в сучасній бібліотеці



Сучасний світ вступив у нове століття – століття інформації, нових наукових знань, нових інформаційних технологій.
Зросла роль спеціальних інститутів, відповідальних за накопичення і розповсюдження значимої інформації. Все це відкриває перед сучасними бібліотеками нові можливості, збільшується потік інформації і сучасні технології накладають певну відповідальність на бібліотечних фахівців за виховання інформаційної культури своїх користувачів, що передбачає вільну орієнтацію в сучасних джерелах інформації, навички роботи з комп’ютером, оволодіння культурою спілкування і читання. Значно розширюється бібліотечна сфера у мережевому середовищі, що призводить до зростання значення віртуального спілкування.

Комп'ютеризована  бібліотека на сьогодні 
виконує особливу місію - забезпечує читачам 
оперативний доступ до інформаційних ресурсів
 і одночасно є центром виховання інформаційної 
культури. 

Бібліотеки Рахівського району вже ступили на «міст» інновацій, де роблять перші, але впевнені кроки. А допомагає їм у цьому програма «Бібліоміст»,  яка разом з Міністерством культури України працює над модернізацією системи публічних бібліотек в Україні. Вона впроваджується Радою міжнародних наукових досліджень і обмінів (IREX) завдяки гранту від Фундації Білла та Мелінди Гейтс.
В основі проекту лежить модернізація доступу громадян України до інформації у публічних бібліотеках шляхом обладнання технікою, навчання та розвитку організаційної спроможності, а також формування у суспільстві розуміння ключової ролі бібліотек і необхідності їх підтримувати.
Так, завдяки програмі «Бібліоміст» Рахівська централізована бібліотечна система отримала 15 комп’ютерів, 15 комплектів навушників та веб-камер, ліцензійне програмне забезпечення, 4 принтери та сканери, завдяки чому були відкриті Інтернет-центри в Рахівській центральній районній бібліотеці та бібліотеках-філіях в селах Ділове, Костилівка та Білин. Працівники бібліотечної системи пройшли навчання у тренінговому центрі, створеному за підтримки програми «Бібліоміст» на базі Закарпатської обласної універсальної бібліотеки. Тепер бібліотекарі Рахівського району мають змогу надавати населенню сучасні інноваційні послуги та залучати до бібліотеки все більше читачів.
Велику підтримку по впровадженню програми «Бібліоміст»  бібліотеки району отримали від районної державної адміністрації, голів сільсих рад та окремих меценатів. В бібліотеках району здійснено капітальні та поточні ремонти, закуплено нові меблі та проведено підключення до мережі Інтернет. 
Користувачами Інтернет-центрів є представники найрізноманітніших верств населення району - це  вчителі, працівники медичних установ, держслужбовці, безробітні, пенсіонери. Значну частину становлять студенти та учні місцевих шкіл, які  можуть отримати допомогу у підготовці курсових, рефератів та контрольних робіт. Також мають можливість вільно спілкувати з друзями в соціальних мережах. Багато учнів 11-х класів вже пройшли реєстрацію на сайті Українського центру оцінювання якості освіти та роздрукували необхідні документи.


"Вільний доступ до ресурсів Інтернет в бібліотеці - це дуже корисна річ, адже всього в книгах не знайдеш. А Інтернет, як відомо, - вікно у світ. Я щиро вдячна людям, які посприяли комп"ютеризації бібліотеки. Особисто мені дуже зручно шукати потрібну  інформацію для навчання в школі, готувати реферати та ін. Тут я можу звязатись з друзями, які далеко від мене. Бажаю працівникам бібліотеки усього найкращого, і щоб вони постійно йшли у ногу з часом. " 

Савуляк Надія, учениця 10 класу, м. Рахів.

Інтернет-центри допомагають задовольнити найрізноманітніші запити користувачів: оплата праці, доступ до нормативно-правової бази, економічні, політичні новини, пошук роботи в Україні та за кордоном, інформація про медичні та лікувальні заклади, все, що стосується навчання та самоосвіти.
Деякі цікаві  статистичні дані нашої роботи. Так протягом 6-ти місяців Інтернет-центри району відвідало понад 3000 користувачів,  225 отримали тренінг або консультацію з питань  ІТ та Інтернету, 530 відвідувачів отримали допомогу в пошуку інформації в  мережі Інтернет,  кількість відвідувачів блогу Рахівської центральної районної бібліотеки на цей момент склададє 940 (rakhivcrb.blogspot.com),  в соціальній марежі Однокласники до бібліотеки доєдналося 362 друзі, нас також можна знайти в  мережах Facebook та Twitter. Ці цифри не великі, але ми працюємо над їх зростанням.

 Також відвідувачі мають можливість скористатися Skype для того, щоб віртуально зустрітись та поспілкуватись  з ріднею, близькими та друзями чи на Україні, чи за її межами. Адже для цього в нас є все необхідне. Консультанти Інтернет-Центру завжди  допоможуть вам пройти реєстрацію в Skype або запропонують використати вже зареєстрований профіль нашої бібліотеки. 

   
Працівники бібліотек теж позитивно оцінили впровадження новітніх технологій Адже тепер вони не тільки мають змогу надавати користувачам нові види послуг, а й використовувати ресурси мережі Інтернет в проведенні нових цікавих заходів: інтернет-мандрівки, веб-огляди, перегляди відеофільмів та мультфільмів, віртуальні виставки та подорожі по музеях світу. Завдяки подальшій фінансовій підтримці голови районної адміністрації та за сприянням начальника відділу культури і туризму було закуплено додаткове обладнання для роботи бібліотеки, що значно розширило її можливості. Так  матеріальна база  ЦРБ поповнилась якісним мультимедійним обладнанням та кольоровим багатофункціональним пристроєм для оформлення дизайну бібліотеки, сканування та друку документів формату А3, полегшення роботи бібліотекарів та розширення списку нових видів послуг, що надаються користувачам.

«Завдяки програмі «Бібліоміст» підвищився статус бібліотеки, вона стала центром громади»
Герасименко Марія
Зав.ібліотекою-філією с. Білин


Протягом листопада-грудня 2011 року за ініціативи Миколи Сагайди - в.о. голови Товариства Червоного Хреста  спільно з Інтернет-центром Рахівської районної бібліотеки проводилась благодійна акція «Танцюймо для дітей», метою якої було зібрати кошти на операцію для Василя Романюка (14 років), якому визначили страшний діагноз – первинний міліарний цироз печінки. На комп’ютерному обладнанні, яке надала Інтернет-центру программа «Бібліоміст» здійснювалась технічно-інформаційна підтримка акції: було розроблені та роздруковані рекламні листівки, проводилась широка рекламна кампанія в соціальних мережах Інтренет. З радістю можемо сказати, що необхідні кошти були зібрані, операція була успішно проведена та Василько наразі почувається добре. Ми щасливі, що мали змогу долучитися до цієї доброї справи.

«Рахівське Товариство Червоного Хреста висловлює щиру подяку Інтернет-центру за співпрацю в організації масових благодійних акцій, які були присвячені Василю Романюку та іншим верствам населення. Творімо добро разом!»

Микола Сагайда
в.о. голови РОТЧХУ

Хочу звернути особливу увагу на те, що доступ до мережі Інтернет є вільним і безкоштовним для всіх категорій користувачів, не залежно від віку, статі, соціального та матеріального становища.


Консультант Інтернет-Центру
Рахівської ЦРБ
Наталія 

Немає коментарів: