пʼятницю, 30 травня 2014 р.

Районний семінар бібліотечних працівників «Сільська бібліотека в умовах соціальних і економічних перетворень» (Білин -2014)

Для значної частини населення, перш за все для сільських мешканців, бібліотеки є найдоступнішим, а в багатьох випадках - єдиним засобом отримання необхідної інформації.
Приємно відмітити, що попри все, люди читають, відкриваються для спілкування і, не зважаючи на те, що нової літератури надходить мало, читачі знаходять потрібну інформацію. Приходять до бібліотеки з друзями, набирають книжок на вихідні, канікули і щиро радіють, отримавши щось новеньке почитати у вільний час.
Бібліотека, популяризуючи читання як один із видів дозвілля, стає центром інтелектуального дозвілля, місцем спілкування, допомагає читачам розкрити свої здібності, показати свій інтелектуальний розвиток.

Останнім часом в сільських бібліотеках відбуваються серйозні зміни, пов'язані з розширенням функцій і діапазону надання послуг. Сільська бібліотека, максимально наближена до населення, стає (чи принаймні повинна стати) центром суспільного і культурного життя, сприяє соціальному і культурному відродженню села, популяризації книги і поширенню читання.
Разом і з тим бібліотека в сільській місцевості у більшій мірі, ніж у великому населеному пункті, відчуває тягар економічних і соціальних проблем. Різко погіршився стан фондів сільських закладів: скорочуються обсяги передплати періодичних видань, припинилося постачання нових книг за найбільш актуальними для користувачів темами і проблемами, не вистачає літератури для дітей, зростає частка морально застарілих видань, відбувається фізичне зношення фондів, що призводить до атрофії функціонального призначення бібліотек як установ - організаторів читання, поширення інформації і книжкової культури.
Критичним стає відставання бібліотек сільської місцевості у процесах комп'ютеризації і застосування нових інформаційних технологій. Ці та інші питання розглядались на районному семінарі бібліотечних працівників, який був організований 29 травня 2014 року методико-бібліографічним відділом Рахівської ЦРБ на базі Білинської бібліотеки-філії на тему «Сільська бібліотека в умовах соціальних і економічних перетворень».
Виступ голови с. Білин Боркана В.І.
Відкрив семінар голова села – Боркан В.І., який привітав присутніх та коротко ознайомив з історією села та розповів про співпрацю бібліотеки з сільською радою.
Директор ЦБС Приймак Г.В. наголосила про важливість сільської бібліотеки, як інформаційного центру сільської громади.

Також  в семінарі прийняв участь головний спеціаліст відділу культури Кухар В.В.
Дідик Є.Г. акцентує увагу на правилах, за якими проводиться семінар
   Змістовною була доповідь завідувачки методико – бібліографічним відділом ЦРБ Дідик Є.Г. „Сільська бібліотека: пріоритети діяльності”
  Про роботу своєї сільської бібліотеки розповіла завідувачка філії Герасименко М.Ю., провела екскурсію та поділилася досвідом.

В ході семінару заслуховувались наступні консультації:

·                        Сільська бібліотека: нові можливості, нова якість обслуговування (ознайомлення з роботою філії)

Герасименко М.Ю. – зав. бібліотекою-філією с. Білин

·                        Основні тенденції розвитку та використання бібліотечного фонду в сучасних умовах. Організація відкритого доступу до фонду, як важливий фактор його використання

Сливка Г.В. – зав. відділом комплектування та обробки фондів
·                         Сільська бібліотека, як сучасний соціокультурний, інформаційний та дозвільний центр для користувачів-дітей
Бронтерюк М.В. – заступник директора по роботі з дітьми
· Інформаційне обслуговування сільської громади: поєднання традиційних та інформаційних послуг
Яворенко М.В. – бібліограф ЦРБ
· Новий формат сучасної сільської бібліотеки в умовах удосконалення обслуговування користувачів
Титор І.П. – зав. відділом обслуговування ЦРБ


Дідик Є.Г.  розпочинає гру-знайомство "Я люблю..."
Присутні брали активну участь в роботі семінару. Для них були проведені конкурс „Захист професії”, професійне спілкування, ділова гра та розбір проблемних ситуацій.  
        


Гра-знайомство "Я люблю..."


Гра-знайомство "Я люблю..."
Ділова гра  "Розбір проблемних ситуацій"
Практичне заняття

 


Екскурсія по бібліотеці











Немає коментарів: