четвер, 18 серпня 2016 р.

На допомогу фахівцю: „Роль і місце сільської бібліотеки в організації змістовного дозвілля”


Сільська бібліотека була і залишається острівцем збереження національної культури, народних традицій і звичаїв, історії свого села. Вона є територією духовності знань, помічником в освіті, професійному становленню , організації дозвілля.
16 серпня на базі бібліотеки-філії села Розтоки, методико-бібліографічним відділом Рахівської центральної районної бібліотеки, для бібліотекарів філій, був організований та проведений районний семінар за темою „Роль і місце сільської бібліотеки в організації змістовного дозвілля”. Відкрила семінар директор Рахівської ЦБС Галина Приймак.
 З консультацією „Сільська бібліотека: формуємо власний імідж” виступила методист Рахівської центральної районної бібліотеки Ганна Зварич.
Завідувачка відділом обслуговування Ірина Титор підготувала консультацію „Бібліотека як центр спілкування проведення дозвілля дорослих користувачів”. Вона наголосила, що бібліотека зараз – це єдине місце, де можна відпочити душею. „Бібліотека, як „теплий світ”, як „місце гостинності” – ось та метафора, яка має замінити пресловутий процес „обслуговування в бібліотеці”. Ці слова мали б стати девізом для кожної бібліотеки, яка хоче стати справжнім центром спілкування.
Важливою складовою інформаційного сервісу є взаємодія бібліотеки і громади. Не менш важливим завданням бібліотек є сприяння реалізації права громадян на одержання повної інформації щодо діяльності органів місцевого самоврядування. На цьому акцентувала увагу бібліотекарів бібліограф Рахівської ЦРБ  Марія Яворенко в консультації „Сільська бібліотека-філія – інформаційний культурно-просвітницький осередок громади” та порекомендувала колегам проводити інтерактивні форми роботи з громадою села.
Завідуючий краєзнавчим сектором Михайло Дьордяк та заступник директора по роботі з дітьми Марія Бронтерюк підготували для присутніх консультації „Краєзнавчі клуби за інтересами як альтернатива беззмістовному дозвіллю молоді та підлітків”, „Сільська бібліотека-філія – центр духовного розвитку та організації дозвілля людей”.
Голова села Михайло Костан наголосив, що бібліотека-філія знаходиться в епіцентрі культурного та суспільного життя села, вона дійсно стала інформаційним та культурно-просвітницьким осередком сільської громади.
Голова жіночого клубу за інтересами „Тепла вітальня” вчитель-філолог Ніна Цубера розповіла присутнім про діяльність клубу, та охарактеризувала завідувачку бібліотекою як людину, яка вміє розуміти людей, знайти правильний підхід до кожного користувача індивідуально, правильно будувати спілкування та володіє мистецтвом подобатися людям.
Було проведено бліц-опитування „Який він, сільський бібліотекар сьогодні?”, який виявив, що бібліотекарі хочуть подобатись людям, бути цікавими співрозмовниками, оптимістами, уважними, мудрими, хорошими людьми.
Марія Калинюк завідувачка сільською бібліотекою провела екскурсію по бібліотеці для своїх колег.
Цього дня всі бібліотечні фахівці вкотре переконалися, що сільська бібліотека здатна утверджувати себе як соціокультурний заклад на селі і є потрібною місцевій громаді, а місцева влада завжди підтримає її благородну місію – нести людям знання, культуру, освіту, духовний розвиток.
Семінар організувала завідувачка методико-бібліографічним відділом Дідик Є.Г.






















Немає коментарів: