вівторок, 30 червня 2015 р.

У Рахові презентували книгу о. С. Папа "Велика боротьба"

30 червня у великій залі засідань районної адмінбудівлі відбулась презентація книги отця Степана Папа «Велика боротьба». Праця автора написана на основі історичних фактів та власних спостережень. Унікальність її в тому, що вона позначає боротьбу закарпатських українців за свої національні, соціальні, релігійні та культурні права. Ця книга описує події, які неможливо недооцінити. 
Книга побачила світ через 25 років після смерті автора, який на заході життя передав свій машинопис професору Миколі Мушинці зауваживши: «Серцем відчуваю, що надходить кінець комуністичній тиранії, і жаль мені, що я не дочекаюся бажаної волі. Я вже не побачу видання цих праць, що були найвизначнішим моїм життєвим доробком. Та хотілось би, щоб їх люди читали. Якщо зможете, подбайте про їх видання!». «Велика Боротьба»  Степана Папа побачила світ з ініціативи та з за підтримки Академіка НАН України Миколи Мушинки, за підтримки Закарпатської ОО ВО «Свобода», Закарпатської НСОУ «Пласт» та ужгородського видавництва «Гражда».

пʼятницю, 26 червня 2015 р.

"Бібліотека, як традиційний осередок виховання особистості з питань здорового способу життя"

За такою темою відбувся районний семінар в філії с. Луг для бібліотекарів району. Можливості цієї форми навчання дуже великі, бо дозволяють вносити нове, інноваційне і дуже доречні для бібліотечних працівників.



 На захід були запрошені секретар сільської ради Анжела Глушко, яка коротко ознайомила присутніх з історією села, розповіла про його жителів та основні тенденції економічного та соціального розвитку.

Соціальний педагог ЗОШ с. Луг Копич Людмила охарактеризувала бібліотеку як установу, яка забезпечує безперервну освіту та самоосвіту особистості та сприяє популяризації здорового способу життя серед молоді та підлітків села.

четвер, 25 червня 2015 р.

Презентація книги о. С. Папа «Велика боротьба»


30 червня, у великій залі засідань адмінбудівлі районної влади, відбудеться презентація книги о. С. Папа «Велика боротьба». Видання побачило світ з ініціативи академіка НАН України Миколи Мушинки (Словаччина), за підтримки Закарпатської обласної організації Всеукраїнського об'єднання «Свобода», Закарпатської округи Пласт-НСОУ та видавництва «Ґражда». Початок заходу об 14-ій год.

Передаючи машинопис праці, над якою інтенсивно працював упродовж кількох років, Миколі Мушинці, Степан Пап зауважив: «Серцем я відчуваю, що надходить кінець комуністичній тиранії і жаль мені, що я не дочекаюся бажаної волі. Я вже не побачу видання цих праць, що були найвизначнішим моїм життєвим доробком. Та хотілось би, щоб їх люди читали. Якщо зможете, подбайте про їх видання!».
Цим виданням сповнюється бажання автора, а перед читачем постає широка панорама історії Закарпаття. «В 1939-44 роках, - писав Степан Пап, - я на власні очі бачив і на власній шкірі зазнав фанатичний шовінізм мадярських фашистів, які з благословення Гітлера неймовірними тортурами придушували нашу боротьбу за свободу».
Як виглядала ця ВЕЛИКА БОРОТЬБА і в чому полягала, читач довідається зі сторінок цієї книги.

понеділок, 15 червня 2015 р.

Василь Кухта презентував нову книгу «DEUS EX MACHINA»

                                                                                              
 
             
 Днями в Ужгородському прес-клубі відбулася презентація нової книги віршів Василя Кухти «Deuz ex machina» (Львів: Ліга-Прес, 2015). У ній взяли участь відомі письменники, художники, культурно-громадські діячі, а також однокурсники поета, з якими він разом навчався на факультеті журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Очолював «десант» колишніх львівських студентів їх викладач – кандидат філологічних наук, доцент Львівського національного університету, член науково-методичної комісії з журналістики та інформації при Міністерстві освіти та науки України Ігор Лубкович. Увазі  користувачів І-нету пропонуємо роздуми над новою книгою нашого земляка.             
 
Обкладинка книги "Deus ex machina" Василя Кухти. 
Художнє оформлення Миколи Дем"яна   
Тримаю в руках книгу з езотеричною назвою, намагаюся її  розкодувати, а десь там, у потаєминах підсвідомості, спалахують коди нашої спільної з автором студентської юності. Це про неї по багатьох роках він напише у вірші «Львів is the best»:   

вівторок, 9 червня 2015 р.

Вони прославили свій край. Микола Дем’ян — митець з гуцульського Парижа, частина 14

 Закінчення фрагментів книги — автобіографічного нарису та науково-аналітичного дослідження творчості, початок див. блог:

ЛИЦАР ОРДЕНУ КНИГИ
Від художньо-технічного оформлення
до книжкового дизайну

Надія Пономаренко,
заслужений художник України,
доцент кафедри дизайну Закарпатського художнього інституту







Майстер
за
карпатського книжкового дизайну

Сучасну закарпатську книгу неможливо уявити без прізвища Миколи Дем’яна. Обдарований митець служить лише книзі, формує її обличчя впродовж останніх тридцяти років, не залишає цього заняття й нині. Але й книга навзаєм формує його особистіть і допомагає реалізовувати свій творчий потенціал, що є найважливішим для людини, особливо людини мистецької професії. Разом з книгою він долає довгий і нелегкий шлях, пройшовши від не вельми умілого молодого радянського фахівця до авторитетного українського майстра книжкового дизайну.
 Він — один із перших закарпатських книжкових дизайнерів, хто поєднав сучасні комп’ютерні можливості з класичними знаннями та вмінням художника книги докомп’ютерної епохи.

пʼятницю, 5 червня 2015 р.

Разом до спільної мети

4 травня відбулась зустріч представників Рахівської централізованої бібліотечної системи - учасників програми Бібліоміст (м. Рахів, с. Ділове, с. Костилівка, с. Білин)  та районного центру зайнятості. Під час зустрічі було обговорено питання про співпрацю та підписана відповідна угода.
Спільна діяльність передбачає взаємне розміщення інформації про послуги установ, планування та організацію проведення спільних інформаційно-консультаційних заходів як для користувачів бібліотек, так і служби зайнятості. На такі заходи будуть залучатись представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, соціальні партнери, громадські та волонтерські організації. Враховуючи зручне розташування бібліотек, їх оновлене технічне оснащення та безкоштовний доступ до мережі Інтренет, планується на їх базі проводити:
-         Тематичні семінари для цільових категорій населення, ярмарки вакансій (міні-ярмарки), круглі столи тощо;
-         Профорієнтаційні заходи, уроки для учнівської молоді;