четвер, 21 липня 2011 р.

Вони прославили свій край. Василь Кухта


Поет і публіцист Василь Кухта - один із найцікавіших, найглибших закарпатських майстрів слова, широко визнаний пишучими авторитетами всієї України. Він - лауреат літературних премій імені Б. Нечерди, «Князь Роси» імені Т. Мельничука, імені Ф. Потушняка, «Лицар слова» (Румунія) та ін.
Почесний громадянин свого рідного міста - Рахова.
Член Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України.

Народився 23 квітня 1956 р. в м. Рахові Закарпатської області.
Закінчив факультет журналістики Львівського державного університету ім.. І.Франка. Працював заввідділом газети «Молодь Закарпаття», редактором історико - краєзнавчого журналу «Карпатський край», літературно-мистецького журналу «Тиса». Нині - головний редактор журналу «Зелені Карпати». Співголова Міжнародної творчої асоціації «Corona Carpatika» (Україна - Румунія).
Автор збірок поезії «Дрібка солі», «Верхи сліпучі», Гуцульські душі, «Тисові пороги», «Гуцульський князь», «Пава повстання», «Гуцульський Париж», збірок есе «Не вмирай, Гуцульщино!», «Я тримаюсь за епоху…», «Лотоси і лотоки »


Кухта В.В.
     Дрібка солі: Поезії. - Ужгород: Карпати, 1989. - 69с.

У творах першої збірки молодого поета із Закарпаття відбились думки і переживання юності, такої ще недалекої пори, з її романтичним, захопленим світовідчуттям і пори розважливішої, коли по-справжньому постають перед людиною істинні цінності, і ти прагнеш віднайти і своє, нехай скромне, місце в утвердженні високих ідеалів.
Тут живе Гуцульщина з її готичним смерековим світом, яскравою звичаєвістю і побутом.

  

Кухта, Василь
Не вмирай, Гуцульщино. - Ужгород, 1993. - 31с.









Кухта, Василь

Гуцульські душі: поезії, есе. - Ужгород, 1994. - 155с.

«Гуцульські душі» - четверта книга поета і публіциста. В ній, як і в попередніх, автор пристрасно досліджує правду життя, шукає істину не в повсякденній кон’юнктурі, а в потаєминах зболеної людської душі.
Творчій манері Василя Кухти притаманні непідробний ліризм, насиченість образної палітри, загострене сприйняття довколишнього зла в будь-яких його вимірах.
Книгу ілюстровано малюнками автора.


Кухта, Василь
ГУЦУЛЬСЬКИЙ ПАРИЖ: Поезії. - Ужгород: КП «Ужгородська міська друкарня», 2007. - 232с.

У книгу «Гуцульський Париж» поета Василя Кухти із Закарпаття увійшли вибрані вірші з його попередніх збірок («Дрібка солі», 1989; «Верхи співучі», 1992; «Гуцульські душі», 1994; «Тисові пороги», 2000; «Гуцульський князь», 2001; «Пава повстання». 2004), а також нові твори.




 
 Кухта, Василь
Я тримаюсь за епоху…Портрет-інтерв’ю. -  Мукачево: Карпатська вежа, 2007. - 47с.
 
Письменник і журналіст Василь Кухта - один з найцікавіших, найглибших закарпатський майстрів слова. Чи не у кожному його творі - потаємне дно, яке під силу віднайти лише тим, хто уважно стежить за перебігом світової, а найперше крайової історії. Зачинатель демократичної преси на Закарпатті після тоталітарних десятиліть, багатолітній видавець кількох часописів, промоутер літературних фестивалів в інтерв’ю - портреті, що розпочинає видавничу серію «Домінія слова», розмірковує над долею української, в тому числі регіональної, культури, учорашнім і нинішнім станом процесу, вказуючи насамперед власне бачення подій і процесів, що відбуваються у довколишньому суперечливому світі.
Для широкого читацького загалу.

Кухта, Василь
ЛОТОСИ І ЛОТОКИ: Есе. - Ужгород: КП «Ужгородська міська друкарня», 2008. - 240 с., 16 с.іл.

Маргінали чи творці непроминаючих цінностей? - контроверсійне запитання у центрі нової книги письменника Василя Кухти із Закарпаття. Автор досліджує глибинні пласти духовної і матеріальної культури своїх земляків, при відкриває небуденні сторінки минувшини і сучасності рідного краю.
Для широкого читацького загалу.













Немає коментарів: